Низьковуглеводна дієта при діабеті: рецепти для діабетиків, переваги та недоліки

Саме поняття низьковуглеводна дієта при діабеті відбиває основний принцип харчування, який слід слідувати. Діабетику пропонується максимально знизити кількість вуглеводів, що проступають в організм, за рахунок збільшення обсягу білкової їжі і жирів.

Про вуглеводи

Вуглеводи прийнято розділяти на прості, чи швидкі, і складні, чи повільні. До першої категорії належать:

  • моносахариди (глюкоза, фруктоза, галактоза);
  • дисахариди (цукроза, лактоза, мальтоза).

Продукти з високим вмістом найпростіших вуглеводів – це кондитерські вироби, випічка, деякі види фруктів, солодкі напої тощо. При вступі в організм вони швидко перетравлюються, і глюкоза моментально викидається в кров. Через дефіцит інсуліну або нездатність тканин його засвоїти розвивається гіперглікемія (збільшення цукрового рівня). Швидкі вуглеводи у меню діабетиків не допускаються.

Друга категорія складається з полісахаридів:

  • крохмаль (міститься у картоплі, бананах, макаронних виробах, деяких видах бобових та зернових культур);
  • глікоген (супроводжує продукти, багаті на білок);
  • клітковина або целюлоза (основним джерелом є овочі, горіхи та зелень);
  • інулін (природний пребіотик, що міститься в цибулі, часнику, топінамбурі, цикорії);
  • пектин (переважає в овочах, фруктах, ягодах).

Низьковуглеводна дієта при діабеті: рецепти для діабетиків, переваги та недоліки

Класифікація вуглеводів

Полісахариди засвоюються організмом повільно та допомагають тривалий час зберегти відчуття ситості. У стандартному раціоні діабетиків їм приділяється основна роль. Низьковуглеводні дієти спрямовані насамперед на зниження та стабілізацію маси тіла. У процесі метаболізму в печінці частина цукру синтезується в глікоген (глюкозний резерв), частина йде на забезпечення енергії, решта переробляється на жири та жироподібні речовини (ліпіди). Під дією ліпази (ферменту) жири відкладаються «про запас», що викликає збільшення ваги.

Плюси та мінуси вуглеводних обмежень

Більшість хворих на цукровий діабет 2 типу страждають на ожиріння, тому для них важливо позбутися зайвих кілограмів. При 1 типі патології дози медичного інсуліну, що вводиться, нерозривно пов'язані з кількістю і складом вживаної їжі. Низьковуглеводний варіант харчування дозволяє знизити дозування штучного гормону. Для пацієнтів існує кілька різновидів дієтичного раціону, в якому вуглеводна складова скорочена до гранично допустимої норми.

Вважається, що таке обмеження:

  • знижує навантаження на ослаблену підшлункову залозу;
  • підвищує сприйнятливість клітин та тканин до інсуліну;
  • дозволяє контролювати глікемію (цукровий рівень у крові);
  • сприяє зниженню ваги;
  • допомагає ліквідувати холестеринові відкладення та нормалізувати показники АТ (артеріального тиску).

Подібне харчування має зворотний бік. Дефіцит вуглеводів призводить до уповільнення мозкової активності, зниження тонусу організму. Перевищений вміст білків викликає надлишок сечової кислоти, що негативно відбивається на роботі печінки та ниркового апарату. Досягнення добової норми калоражу за рахунок жирної їжі несе небезпеку для серця та судин. Давно доведена кореляція (взаємозв'язок) діабету та атеросклерозу (звуження та закупорки судин холестериновими наростами).

Найбільш поширеними представниками низьковуглеводної системи живлення є:

  • чотирифазна дієта Аткінса з мізерною нормою добового споживання вуглеводів у 20 грамів;
  • високожирова LCHF-дієта, що передбачає збільшення раціону жирів до 70% від загального обсягу їжі;
  • палео-дієта, побудована на вживанні натуральних продуктів, що узгоджуються з географічними, кліматичними та сезонними умовами проживання людини.

Перші два варіанти дають безумовний результат у боротьбі з надмірною вагою, але загрожують розвитком ускладнень з боку серцево-судинної, гепатобіліарної та сечовидільної систем. При цукровому діабеті найбільш ефективна та безпечна палео-дієта. Але й тут не обійшлося без вад. Натуральні продукти, що відповідають регіону проживання та конкретному погодному сезону, мають високу ціну. Крім того, є ризик виникнення ускладнень на нирки та шлунково-кишковий тракт через відсутність у раціоні зернових культур, молочних та кисломолочних продуктів.

На думку ендокринологів, низьковуглеводну дієту найкраще використовувати у вихідній стадії діабету. Коли компенсаторний механізм справляється зі збоями в організмі, глікемію вдається нормалізувати та стабілізувати на тривалий термін. Обмеження вуглеводних продуктів допоможе продовжити компенсований період захворювання та знизити вагу. Це відстрочить атеросклеротичні зміни судин та знизить навантаження на серце.

Низьковуглеводна дієта при діабеті: рецепти для діабетиків, переваги та недоліки

Низьковуглеводна дієта повинна супроводжуватися прийомом вітамінно-мінеральних комплексів

Починаючи з субкомпенсованої стадії діабету, у хворого розвиваються численні ускладнення на суміжні органи та системи. Переважання жирної та білкової їжі може спровокувати прогресування супутніх ускладнень. Не рекомендується різка кардинальна зміна раціону при декомпенсованому цукровому діабеті. Виснажений хворобою організм зможе адекватно перебудуватися:

  • печінка не впорається з великою кількістю білкової їжі;
  • Нестача клітковини викликає труднощі при перетравленні їжі та обстипацію (запор).

Тому при несприятливій динаміці захворювання доцільним буде дотримуватися стандартного лікувального харчування, що відповідає збалансованій дієті №9 за класифікацією професора В. Певзнера. Мінімізація вуглеводів протипоказана жінкам у перинатальний та лактаційний період. Визначити варіант харчування для кожного пацієнта, а також заборони або послаблення в меню повинен лікар. На рішення лікаря впливає тип діабету, його стадія, наявність ускладнень та індивідуальні особливості перебігу хвороби.

Важливо! Не слід самостійно призначати собі дієтотерапію.

Варіанти харчування

Низьковуглеводна дієта для діабетиків та Стіл №9 мають загальну основу відбору продуктів для меню. Продуктовий кошик ідентичний за якісним складом. Відмінність полягає у кількості нутрієнтів (БЖУ або жирів, білків, вуглеводів). В обох випадках до вживання заборонено однакові продукти. Під заборону попадають прості вуглеводи:

  • торти, тістечка, випікання їх здобного, пісочного, листкового тіста;
  • цукерки, шоколад (молочний та білий);
  • зефір, рахат-лукум, пастила;
  • морозиво, згущене молоко;
  • бутильований чай, солодке газування, пакетовані соки;
  • фрукти: банани, ананаси, фініки, інжир, виноград.

Що стосується овочів, у дієтах є деякі відмінності. При низькокалорійному варіанті харчування виключаються буряк, картопля, морква. Стіл №9 не забороняє ці продукти, але суворо обмежує їх кількість у тижневому раціоні. Основним параметром вибору є ГІ (глікемічний індекс) готової страви чи продукту. Ця величина є швидкість переробки їжі, виділення з неї глюкози і резорбція останньої в кров.

Чим нижче ГІ, тим безпечніший продукт для пацієнта з цукровим діабетом. Середній глікемічний індекс передбачає лімітоване вживання такої їжі. Продукти із високим ГІ підлягають забороні. Цифрове індексування має такий вигляд: низький – від 0 до 30, середній – від 30 до 70, високий – від 70.

Продукти, від яких діабетику необхідно відмовитись

М'ясо та м'ясна продукція Жирна свинина, свійський птах (качка, гуска), ковбасні вироби (сардельки, сосиски, ковбаси), м'ясні напівфабрикати (чебуреки, хінкалі, пельмені), копчені м'ясні делікатеси, тушонки та паштети
Риба, рибна продукція Консерви, солона, в'ялена, копчена риба
Молочні продукти Жирний сир, сир, сирна маса з добавками, глазуровані сирки, солодкий сирний крем, сметана та вершки з жирністю понад 10%
Овочева та фруктово-ягідна консервація Мариновані та солоні овочі (за винятком квашеної капусти), фрукти в сиропі, джеми, варення
Крупи Білий сорт рису, саго, манка, (кус-кус – обмежено)
Інші категорії Фаст-фуд, жирні соуси на основі майонезу, гірчиця, кетчупи (всіх різновидів)

Будь-яка дієта не допускає вживання як перекушування снеків, чіпсів, поп-корну, ароматизованих сухариків. Відповідно до перерахованих продуктів в меню не повинні бути присутніми такі страви: наваристі жирні бульйони та перші страви, приготовані на їх основі, молочний суп з рисом, копчена риба, м'ясо, сало, гороховий (квасоляний) суп з копченостями, здобні пироги з солодкою начинкою , картопля фрі, гамбургери, чизбургери і т.п.

За будь-якої дієти з раціону виключаються страви, приготовані кулінарним способом смаження. Ще однією загальною особливістю двох систем харчування є правила їди:

  • Не можна скупитися, тобто переїдати. Зловживати не слід ні якісним складом їжі, ні її кількістю. Енергетична цінність одноденного раціону варіюється в рамках 1200-1500 – для низьковуглеводної дієти, 2000 – для діабетичного харчування за Певзнер.
  • Жири тваринного походження замінити рослинними. Трасжири повністю виключити.
  • Дотримуватися режиму харчування (допустимий часовий інтервал між їдою становить 3-4 години). Голодування призводить до стрімкого зниження глюкози в крові, що може закінчитися тяжкою гіпоглікемією (аж до коматозного стану).
  • Не порушувати питний режим (приблизний об'єм рідини – два літри на день).

Низьковуглеводна дієта при діабеті: рецепти для діабетиків, переваги та недоліки

Обов'язковою умовою є перманентний контроль глікемічних показників до та після їди.

Для об'єктивного аналізу результатів дієти рекомендується вести «Щоденник діабетика». У разі коли цукор падає гранично низько, вуглеводна складова меню потребує перегляду. Набір правильних продуктів для низьковуглеводної та стандартної дієти розглянуто у таблиці.

Білки Тварини М'ясо індички та курки (без шкіри), кролик, риба, краби, кальмари, креветки, яйця, телятина (пісна яловичина)
Рослинні Горіхи, гриби (сухі, свіжі)
Жири Насичені Олія коров'яча (лімітована)
Ненасичені Олії: лляного насіння, оливи, кукурудзи, кунжуту
Полісахариди Злаки Овес, пшениця, ячмінь (ячна та перлова крупа), греча
Бобові культури Стручкова та звичайна квасоля, нут, боби (соєві) горох, сочевиця

Відсоткове співвідношення нутрієнтів, якого рекомендується дотримуватися:

  • при дієті з обмеженням вуглеводів БЖУ = 50%, 30%, 20%
  • при діабетичній дев'ятій дієті БЖУ = 25%, 30%, 45%.

Фруктово-овочева складова меню діабетика визначається за глікемічним індексом. Дозволені продукти цієї категорії представлені у таблиці. Щоб щоденний прийом їжі не викликав труднощів, раціон рекомендується розробити на тиждень. Якщо скласти меню самостійно не виходить, можна звернутися по допомогу до медичного фахівця.

Низьковуглеводна дієта при діабеті: рецепти для діабетиків, переваги та недоліки

Варіанти страв

Залежно від обраної системи харчування багатокомпонентних стравах змінюється співвідношення білків і вуглеводів. Наприклад, овочеве рагу з м'ясом при низьковуглеводній дієті готується у пропорції 50% на 50%. Якщо дотримуватися столу №9, білків має бути 25%, овочів – 75%. Діабетичний сніданок:

  • каша із пшенички на воді або молоці 1,5% жирності;
  • омлет, приготовлений у мікрохвильовій печі (можна додати адигейський сир, шпинат або помідори);
  • каша з геркулесових пластівців з курагою або ягодами;
  • запіканка із сиру (без додавання манної крупи).

Сир рекомендується додавати у каші, приготовані на водній основі замість звичного вершкового масла. Таким чином, корисний білок замінить шкідливий тваринний жир. Приклади супів: комбінована юшка (жирні та пісні сорти риби беруться в рівному співвідношенні) або суп із морепродуктів (можна використовувати заморожений «Морський коктейль»), суп із свіжих, заморожених чи сухих грибів, гороховий чи сочевий суп на бульйоні з індички, бульйон птахи з фрикадельками з курячого філе (перед подачею рясно посипати свіжою зеленню), щі на яловичому бульйоні.

При діабетичному харчуванні не можна пасерувати овочі для супової заправки. Картопля можна додавати лише при стабільному стані цукру, кількість моркви максимально скоротити. Основні страви:

  • солодкий зелений перець фарширований (фарш краще готувати з курячого філе, без додавання рису);
  • запечена риба з овочами (рибу з гарніром слід загорнути у фольгу, щоб при запіканні не утворилося скоринки);
  • «ледачі» або звичайні голубці (замість рису використовується ячна крупа);
  • філе курячої грудки або м'ясо кролика, тушковане з кабачками;
  • рибні (курячі) биточки, приготовлені на пару;
  • відварена телятина з соусом з 10% сметани та свіжої зелені.

Для гарнірів до м'яса та риби рекомендовані: розсипчаста гречана або перлова каша, тушковані овочі.

Варіанти полудня або ланчу: сирники (парові) зі свіжою чорницею, калиною, смородиною, свіжі фрукти, йогурт або ряжанка (допустима жирність продуктів – 2,5%), фруктово-овочеве пюре, галети з сиром (використовувати можна тофу, адигейський, рикот ). Хорошим доповненням до полуденку буде відвар із шипшини або цукрознижувальних трав, чай каркаде або улун.

Десерти

Можна приготувати спеціальні діабетичні десерти, які містять найменшу кількість калорій. Рецепти кексів та булочок з сиром для діабетиків.

Кекси

Відміряти в ємність три столові ложки оливкової олії холодного віджиму, вбити одне яйце. Пробити блендером до утворення однорідної маси (має вийти консистенція суспензії). Натерти цедру з одного лимона, додати 4 столові ложки житнього борошна та за смаком порошок стевії (можна сироп стевії або стевіозид). Тісто, що вийшло добре розмішати і розкласти у формочки з силікону, змащені маслом. Випікання займає близько півгодини за температури 200 градусів.

Низьковуглеводна дієта при діабеті: рецепти для діабетиків, переваги та недоліки

Одиниці перерахунку цукрозамінника

Булочки з сиром

Двісті грамів 5% сиру розім'яти виделкою, вбити одне яйце, додати на кінчику ножа стевоізид, сіль та соду. Поступово всипати 1 склянку житнього борошна. Замісити не надто круте тісто і дати йому відстоятись хвилин 20. Далі сформувати майбутні булочки і викласти на змащене рослинним маслом деко. Час випічки – півгодини.

Салати

Як вітамінна добавка раціон необхідно збагатити салатами зі свіжих овочів. Варіанти приготування:

Найменування Очищувальний («Віталка») Вітамінний або «Весняний» «Морський» «Білковий»
Компоненти сира морква + сира (на великій тертці) + свіжа капуста (тонкою соломкою) свіжа капуста + солодкий зелений перець + свіжа морква + часник + зелень кропу крабове м'ясо (палички) + морська капуста (консервована) + свіжий огірок + зелена цибуля крабові палички + консервована червона квасоля + один томат + рубаний часник
Заправка оливкова олія холодного віджиму та сік лимона кукурудзяна олія або оливкова натуральний йогурт та лимонний сік грецький йогурт (натуральний), змішаний із соєвим соусом та лимонним соком

Одним з найкорисніших салатів для діабетиків є квашена капуста з журавлиною, білою цибулею і олією. Така страва сприяє зміцненню імунітету, виведенню відкладень холестерину, поліпшенню складу крові.

Додатково

Урізноманітнити смак страв можна за допомогою спецій. Приправи стимулюють процеси обміну, уповільнюють глюкогенез (процес утворення глюкози), активізують травлення. Основною діабетичною спецією є кориця. Її можна додавати в лимонний напій, кашу, сир, домашню випічку для діабетиків. До дозволених спецій також відносяться орегано (материнка), гвоздика, мелений чорний (червоний, білий) перець.

При цукровому діабеті правильне харчування не є тимчасовою мірою зниження ваги і рівня цукру на крові. Це спосіб життя. Без зміни харчової поведінки у пацієнта швидко прогресують ускладнення необоротного характеру. Вилікувати діабет, на жаль, неможливо, але тривалість компенсованого періоду хвороби багато в чому залежить від ставлення діабетика до захворювання.

EuroMD
Додати коментар