Мед при цукровому діабеті 2 типу: чи можна їсти діабетикам

Дотримання дієтичного раціону для людей з цукровим діабетом (ЦД) – це не просто терапевтичний захід, а спосіб життя. Діабетичне харчування допомагає стабілізувати рівень цукру та пригальмувати процеси розвитку тяжких ускладнень хвороби.

Про діабет і солодощі

У діабетиків першого типу підшлункова залоза припиняє виробництво гормону інсуліну, який відповідає за транспортування глюкози у тканини та клітини організму. Пацієнту призначаються регулярні ін'єкції штучного гормону. За допомогою інфузій (уколів) можна контролювати глікемію (рівень цукру). Навіть якщо людина з'їдає шкідливий для нього продукт, своєчасне введення медичного інсуліну дозволить не довести ситуацію до гіперглікемічної коми.

При другому типі ЦД інсулін продовжує вироблятися, але клітини втрачають щодо нього чутливість. Інсулінотерапія при цьому не використовується, і можливості вдатися до екстреного способу зниження глікемії немає. Лікування побудоване на прийомі цукрознижувальних препаратів та дієтичному харчуванні, що виключає швидкі вуглеводи. Кондитерські вироби, солодкі напої, випічка, деякі види фруктів мають високий ГІ (глікемічний індекс), і для пацієнтів, які страждають на діабет, відносяться до розряду заборонених продуктів.

Окрему позицію у списку солодощів займає мед при цукровому діабеті 2 типи. Цей унікальний продукт має величезний набір цілющих якостей, що широко використовуються в народній медицині. Вживання меду при діабеті має власну специфіку. Щоб не нашкодити здоров'ю і при цьому отримати максимум користі, діабетику необхідно знати, з чим поєднувати мед, як його дозувати, а також розбиратися в медових сортах.

Крім того, велику роль грає характер перебігу хвороби та індивідуальні особливості організму. Точно визначити, чи можна мед пацієнту, який страждає на діабет, повинен лікар. Його рішення ґрунтується на наступних параметрах:

  • стадія хвороби;
  • наявність супутніх ускладнень;
  • рівень фізичної активності;
  • доза медикаментозних препаратів;
  • можлива алергія.

При визначенні нормованої порції меду для діабетиків типу 2 слід проаналізувати залежність глікемії від з'їденої їжі. Цю динаміку можна простежити за індивідуальним «Щоденником діабетика». Самовільне неконтрольоване вживання меду найчастіше призводить до гіперглікемії та подальших ускладнень.

Про користь продукту бджільництва при діабеті

Якщо правильно вживати мед при діабеті 2 типу, цей рослинно-тваринний продукт здатний призупинити розвиток ускладнень та підтримати загальне самопочуття пацієнта на якісному рівні. Перероблений бджолами нектар містить унікальні речовини та необхідні діабетику мікро- та макроелементи, а також вітаміни. По-перше, ферменти (діастаза, каталаза, інвертаза) стимулюють обмін речовин.

По-друге, органічні кислоти (лимонна, яблучна, молочна, винна, щавлева) активізують перистальтику (моторику) травного тракту. Так само не дають розвиватися гниття і запобігають процесам бродіння. По-третє, ефірні олії сприяють відновленню нормального гормонального тла. Вітамінно-мінеральний склад містить усі елементи, яких потребує ослаблений захворюванням організм діабетика.

Мед при цукровому діабеті 2 типу: чи можна їсти діабетикам

Користь бджолиної солодощі для хворих на діабет полягає в наступних властивостях продукту:

  • профілактика серцево-судинних хвороб;
  • підвищення імунного статусу та тонусу організму;
  • знищення вірусів, інфекцій та бактерій;
  • регенерація епідермісу (шкірних покривів);
  • стабілізація АТ (артеріального тиску);
  • активізація мозкової діяльності;
  • нормалізація процесів травлення та мікросередовища кишечника;
  • виведення з організму токсичних та холестеринових відкладень;
  • зняття запалень.

Мед сприятливо впливає на психоемоційний стан, ефективно справляється з безсонням та необґрунтованою тривожністю. Допомагає чоловікам під час еректильних розладів.

Умови вибору меду

Якщо схвалення ендокринолога на вживання меду отримано, слід визначитися з тим, який сорт найбільше підходить при цукровому діабеті. З усіх різновидів продукту бджільництва діабетикам потрібно віддати переваги сортам з перевагою фруктового цукру (фруктози). Переробка цієї речовини в печінці (розщеплення на ліпіди та глюкозу) відбувається без допомоги інсуліну, під впливом одних лише ферментів.

Всмоктування у системний кровотік (резорбція) фруктози повільніше, ніж глюкози. Для хворих на діабет такий продукт буде кориснішим. Не варто захоплюватися і забувати про те, що доставка фруктового цукру в клітини без інсуліну все ж таки неможлива. Крім того, різні сорти меду мають різний ГІ (швидкість засвоювання та резорбції). Чим нижчий глікемічний індекс, тим краще.

Хворим рекомендуються такі сорти:

  • Каштановий. Заспокоює нервову систему, допомагає вийти зі стану дистресу (постійної нервової напруги), впоратися з дисанією (розладом сну). Глікемічний індекс коливається від 49 до 55.
  • Гречаний. Сприятливо впливає стан судинної системи, підвищує еластичність стінок артерій, вен і капілярів. За глікемічною шкалою проіндексовано числом 50.
  • Липовий. Активізує захисні сили організму, знищує шкідливі бактерії та віруси, усуває запальні процеси. ГІ варіюється від 51 до 55.
  • Акацієвий мед з білого, жовтого, рожево-цвітного різновиду чагарника. Має найменший глікемічний індекс – 32, оскільки містить більше фруктового цукру (стосовно глюкози – 40,35% і 35,98%).

Важливо! Незалежно від сорту основним виборчим критерієм меду є його природна натуральна основа.

Недобросовісні бджолярі підгодовують бджіл цукровим сиропом, з якого згодом і виходить мед. Такий продукт сильно програє натуральному рослинному за лікувальними властивостями. Крім того, штучний мед більш солодкий, він може містити синтетичні ароматизатори. Придбання меду для людей із цукровим діабетом допускається лише у чесних, перевірених виробників. Інакше замість лікування виникає ризик небажаних ускладнень.

Мед при цукровому діабеті 2 типу: чи можна їсти діабетикам

До інших параметрів вибору продукту бджільництва відносяться:

  • Геокліматичні умови походження. Насолода з південних регіонів, як правило, містить більше фруктози (оскільки бджоли збирають нектар фруктових дерев). У північних областях виробляється мед з величезним переважанням глюкози.
  • Щільність та густота (консистенція). Рідкий мед свідчить про превалювання у його складі фруктози, кристалізований (затверділий) містить більше сахарози. Діабетикам корисніше їсти рідку насолоду.

Мед не повинен пінитися і шаруватися. При дегустації відчувається легке печіння у горлі.

Правила вживання

Вживання переробленого нектару допускається під контролем цукрових показників. Якщо після медових ласощів глікемію не вдається стабілізувати, від солодощі необхідно відмовитись. Правила, яких слід дотримуватись, розглянуті далі.

Чи не їсти мед на голодний шлунок. За відсутності будь-якої їжі в травному тракті солодке миттєво проникає в кровообіг, викликаючи підвищення показників глюкози. Це стосується і знаменитого рецепту медової води натще. Діабетикам таке лікування не підходить.

Не їсти перед сном. Незважаючи на заспокійливу дію, проти ночі бджолиний продукт протипоказаний. Уві сні глюкоза не витрачається через відсутність рухливості, і цукор акумулюється в крові. Не нагрівати і не розчиняти у киплячій воді. При термічній обробці мед втрачає половину своїх цілющих якостей.

Не їсти як окрему страву. Найкраще присмачувати медом каші або сир. При поєднанні солодкого з іншими продуктами резорбції глюкози сповільнюється. Хворим на ЦД 2 типу слід віддати перевагу не чистому продукту, а медовим сотам, які природним чином загальмують всмоктування цукру в кров.

Діабетичні обмеження та протипоказання

Встановлену для діабетиків порцію меду не рекомендується перевищувати. Це може бути небезпечним. Діабетологи радять вживати щодня від 1/2 до 1 ХЕ (хлібних одиниць). 1 ХЕ = 12 грн. вуглеводів. У перерахунку продукт переробки нектару виходить: 1ХЕ = 12 грн. чистих вуглеводів = 5-10 гр. меду = 1-2 чайні ложки. Окрім високого глікемічного індексу, енергетична цінність меду також має значення. Порція 1-2 чайні ложки складе від 20 до 40 ккал.

Мед при цукровому діабеті 2 типу: чи можна їсти діабетикам

Більшість діабетиків з другим типом захворювання страждає від надмірної маси тіла, висококалорійні продукти в меню – це, швидше, виняток із правил

Щоб медове лікування не завдало шкоди здоров'ю, заборонено вживати солодкий нектар за наявності супутніх хвороб: індивідуальні алергічні реакції на будь-які продукти бджільництва (пергу, прополіс, маточне молочко), ниркова та печінкова декомпенсація, хронічна диспепсія (болюче перетравлення їжі).

Мед абсолютно протипоказаний у декомпенсованій стадії цукрового діабету. Нехтування загрожує гіперглікемічною комою хворого. Рослинно-тваринний продукт може викликати не тільки підйом цукрових показників, але й інші неадекватні реакції. У таких випадках прийом потрібно припинити і повідомити про проблеми лікаря.

Рецепти на основі меду

Спектр рецептів народної медицини на основі меду є досить широким. При діабеті другого типу підходять лише певні поєднання. Діабетикам рекомендується приймати природну насолоду в комплексі з іншими інгредієнтами.

Кориця

Ароматна спеція допомагає стабілізувати рівень цукру, є профілактикою розвитку ринопатії, атеросклерозу, нейропатії – поширеним ускладненням діабету. Крім того, кориця активізує роботу мозкових структур, покращує травні та обмінні процеси. Для приготування ліків половину склянки рідкого акацієвого меду змішують з півтори столовими ложками подрібненої кориці. Приймають по чайній ложці одноразово на добу щонайменше місяць. Далі роблять десятиденну перерву та відновлюють лікування.

Для рецепту підходить лише натуральна кориця в паличках. Касія, яку часто продають під виглядом кориці, не має лікувальних якостей.

Терпентин, або кедрова живиця (смола)

Дана речовина сприяє регенерації клітин печінки, виведенню з організму токсинів та «поганого» холестерину, підвищенню імунітету. При взаємодії із переробленим нектаром властивості обох інгредієнтів посилюються. Смолу необхідно розтопити до рідкого стану на водяній бані, додати рівну кількість меду. Остудити. Курсовий прийом становить 3-4 тижні, дозування – чайна ложка раз на день. Повторити лікування можна через 14-15 днів.

Прополіс

Аналогів даному продукту бджільництва немає. Прополіс має унікальні цілющі якості: протизапальну, бактерицидну, антиоксидантну, детоксикаційну, регенеруючу. Стимулює активність підшлункової залози з вироблення гормонів. Для приготування лікарського засобу потрібно натерти прополіс на тертці, розтопити отриману стружку за допомогою водяної лазні та додати рідкий мед (на одну частину прополісу потрібно 20 частин солодощі). Чайну ложку кашки необхідно розсмоктувати щодня протягом тижня. Потім зробити триденну перерву та приймати ліки ще тиждень.

Мед при цукровому діабеті 2 типу: чи можна їсти діабетикам

Прополіс має бути високої якості, без сторонніх домішок. Купувати його краще безпосередньо на пасіку у перевірених бджолярів

Перед використанням народного лікування необхідно отримати лікарську консультацію. Всі наведені рецепти повинні бути схвалені ендокринологом. У рамках діабетичних обмежень є мед допустимо. Перед його вживанням і після цього необхідно вимірювати рівень глюкози. Під час курсового прийому слід контролювати як цукор, а й загальний стан здоров'я. При погіршенні самопочуття медового лікування краще відмовитися.

EuroMD
Додати коментар