Молоко при панкреатиті підшлункової залози (козяче, коров'яче), чи можна пити чи ні

Захворювання на панкреатит пов'язане з порушенням нормального функціонування підшлункової залози. Тому слід дотримуватися запропонованої дієти, щоб уникнути загострення. Дієта повинна бути складена так, щоб убезпечити вашу підшлункову залозу від дратівливих та запальних процесів. Молоко при панкреатиті небезпечне тим, що викликає процес бродіння у шлунково-кишковому тракті. Звідси й виникає запитання – чи можна молоко при панкреатиті? Кисломолочні продукти потрібні організму людини для нормального функціонування. Люди з діагнозом панкреатит не є винятком. Чи дозволяється вживання молока чи ні, безпосередньо залежить від індивідуальних особливостей людини, а також стадії розвитку хвороби. За дослідженнями Інституту харчування РАМН, у раціоні дорослої людини молочні продукти повинні бути присутніми не менше 25%, дітей та підлітків – 50%.

При захворюванні на панкреатит молоко та кисломолочні продукти необхідно включати до щоденного раціону харчування. Але при панкреатиті найчастіше спостерігається індивідуальна непереносимість продукту, це проявляється у наступних ознаках після вживання кисломолочних продуктів:

  • болючі відчуття в районі живота;
  • здуття;
  • блювотні позиви, нудота;
  • діарея.

Це пояснюється лактазною недостатністю, або непереносимістю лактози, яка часто спостерігається у людей, які страждають на панкреатит. Лактазна непереносимість – це алергічна реакція організму на молочний білок. Тому молочні продукти слід вживати в різних стравах, а пити молоко в чистому вигляді не слід.

Молоко при панкреатиті підшлункової залози (козяче, коров'яче), чи можна пити чи ні

Домашнє – не завжди означає корисне. Через те, що жирність домашнього молока невідома, воно не рекомендується до вживання при захворюванні на панкреатит підшлункової залози.

Список молочних продуктів, заборонених для вживання при панкреатиті:

  • згущене молоко;
  • продукт у чистому вигляді (нерозлучене, цільне);
  • сир (плавлений, копчений та гострий);
  • морозиво;
  • молочні продукти, з присутністю ароматизаторів, барвників або інших добавок (коктейлі, йогурти).

ВАЖЛИВО! Перераховані вище продукти також під забороною при холециститі.

Молочні продукти під час загострення хвороби

При гострому панкреатиті або загостренні хронічного панкреатиту молочні продукти слід виключити не менше ніж на три доби. Після закінчення 3-х діб допускається вживання молока в кашах, у невеликих кількостях, а також молоко слід розбавляти у воді навпіл. На п'яту добу хворому дозволяється їсти знежирений та некислий сир, але не більше ніж 50 гр. У наступні дні дозу можна збільшити до 100 грн. на добу, а також вживати омлет, приготовлений на пару, а молоко для омлету, як і раніше, розбавляти з водою 50 на 50.

Через 2 тижні допускається вживання знежиреного кефіру, відсоток жирності не вище 1%, а до страв можна додавати несолене вершкове масло (не більше 5 гр. на добу). Через кілька місяців, при спостереженні ремісії, поступово дозволяється включення до раціону інших молочних продуктів, наприклад, чай з молоком або кавою тощо. Ці рекомендації необхідно дотримуватись для того, щоб зняти навантаження з підшлункової залози.

Молоко при панкреатиті підшлункової залози (козяче, коров'яче), чи можна пити чи ні

Купуйте тільки пастеризоване і стерилізоване молоко, в домашньому молоці можуть бути небезпечні бактерії.

Чи можна при хронічному панкреатиті

У фазі тривалої ремісії панкреатиту молоко вживають у розбавленому вигляді. Пити чистий препарат дозволяється тільки знежиреним (не вище 1% жирності), і лише за погодженням зі своїм лікарем. Асортимент страв, приготовлених на молочній продукції, поступово розширюється. У раціоні має бути лише пастеризоване або стерилізоване молоко, через те, що домашнє молоко, куплене на ринку, не має нормований відсоток жирності, а також містить небезпечні бактерії. Об'єм молока за добу не повинен перевищувати 100-150 мл, ви самостійно розподіляєте цю норму на каші, омлети або інші страви.

Козяче молоко

У козячому молоці міститься набагато більше поживних речовин та корисних мікроелементів, ніж у коров'ячому. Корисні властивості козячого продукту:

  • зміцнення кісткових тканин;
  • підвищене відновлення сили після перенесення хвороби;
  • нормалізація обміну речовин, у організмі;
  • лікування та профілактика шлунково-кишкових захворювань;
  • посилення імунної системи;
  • лікування та профілактика дихальних шляхів.

Проте користь вживання козиного молока при порушеннях роботи підшлункової залози серед лікарів поділяється на 2 думки:

  • козяче молоко корисне боротьби з панкреатитом, т.к. має корисні властивості;
  • ні коров'яче, ні козяче молоко не рекомендується вживати при панкреатиті будь-якої фази.

Проте саме козяче молоко вважається найбільш корисним серед усіх молочних продуктів. Перевага козячого над коров'ячим:

  • до складу козиного молока входять повноцінні білки, вітаміни та мінеральні елементи;
  • козяче молоко не провокує алергію, через що має набагато менше протипоказань;
  • козяче молоко здатне нейтралізувати соляну кислоту у шлунковому соку. Це попереджає виникнення печії, здуття живота та мимовільної відрижки;
  • у козячому молоці присутній лізоцим. Ця речовина прискорює процес регенерації пошкоджених тканин підшлункової залози, тим самим знімаючи запальний процес.

Молоко при панкреатиті підшлункової залози (козяче, коров'яче), чи можна пити чи ні

Бажано вживати козяче молоко, незважаючи на розбіжності фахівців, воно все ж таки корисніше, ніж коров'яче

Прополіс із молоком

Здавна прополіс із молоком використовують для лікування та профілактики панкреатиту.
Для приготування необхідний 1 склянка молока (250мл) та чайна ложка прополісу. Подрібніть прополіс будь-яким зручним способом. Закип'ятіть молоко і залийте подрібнений прополіс, ретельно перемішавши його в склянці. Процідіть настій через марлю, складену вдвічі. Дайте наполягати напою приблизно 10 хвилин, доки не утвориться восковий шар на поверхні. Зніміть верхній шар та напій готовий до вживання.

Напій слід пити у теплому вигляді, перед сном. Прополіс з молоком знімає запальні процеси у підшлунковій залозі, підвищує апетит, нормалізує обмін речовин, а також сприятливо впливає на слизові оболонки шлунково-кишкового тракту.

Мед при запаленні підшлункової

Мед з давніх-давен використовується в народній медицині, т.к. має цілющі властивості. Користь меду у боротьбі з панкріатитом:

  • протизапальну дію;
  • антибактеріальні властивості;
  • антисептичні властивості;
  • зміцнення імунної системи;
  • може мати проносну дію (що корисно при запорах).

Мед відноситься до простих вуглеводів, для розщеплення яких підшлункова залоза не виділяє ферментів. Лікування медом заспокійливо діє весь організм загалом, у своїй не навантажуючи підшлункову залозу.

Підведемо підсумки

Молочні продукти повинні входити до раціону харчування людей із захворюванням на панкреатит підшлункової залози. Не можна зловживати молочними продуктами, і вживати їх строго в прописаних дозах вашим лікарем. Молоко в чистому вигляді краще не вживати як коров'яче, так і козяче. Використовуйте розведене молоко у приготуванні каш, пюре чи супів. Це сприятливо вплине на роботу вашого організму в цілому, і не перевантажуватиме роботу підшлункової залози.

EuroMD
Додати коментар