Які фрукти та овочі можна їсти при панкреатиті підшлункової залози

Панкреатит – це запальний процес у підшлунковій залозі. Лікарі виділяють кілька видів цього захворювання: гострий та хронічний. При запаленні підшлункової залози ферменти, що виробляються для перетравлення їжі, не транспортуються в дванадцятипалу кишку. Вони активізуються у самій залозі, цим вражаючи її тканини. Це захворювання може зашкодити інші органи, т.к. токсини та ферменти регулярно викидаються в кровотік.

Овочі та фрукти корисні для організму людини, але, на жаль, при панкреатиті підшлункової залози вони можуть завдати шкоди. Тому людина з цим захворюванням зобов'язана знати, що можна їсти, а що слід виключити з раціону харчування або обмежити. Під час запалення підшлункова залоза не любить кислі, гострі, гіркі та нудотні соки, тому щоденний графік харчування слід планувати заздалегідь.

ВАЖЛИВО! Панкреатит у кожної людини проходить індивідуально, і приймати поради та рекомендації слід тільки від лікаря, який знайомий з історією вашої хвороби.

Загальні рекомендації щодо щоденного раціону харчування

Фрукти та овочі при панкреатиті підшлункової залози вживати необхідно, т.к. у них міститься багато корисних вітамінів, мінералів та амінокислот. При дотриманні рекомендацій лікаря можна в найкоротші терміни привести роботу всього організму в норму.

Для цього потрібно дотримуватись наступних правил:

  • фрукти та овочі слід вживати тільки в обробленому вигляді (винятки можливі, але за погодженням лікаря та в малих кількостях);
  • обробляти продукти на пару;
  • у період загострення панкреатиту повністю відмовитися від фруктів та овочів у сирому вигляді;
  • вживати лише свіжі продукти;
  • не застосовувати для харчування продукти, для вирощування яких використовувалися хімічні препарати;
  • намагатися вибирати стиглі овочі, що мають м'яку оболонку;
  • знімати шкірку з фруктів та овочів, т.к. у грубій клітковині містяться шкідливі речовини, які провокують бродіння у шлунково-кишковому тракті (особливо важливо при супутньому гастриті);
  • віддавати перевагу солодким овочам та фруктам;
  • не допускати переїдання, вживати порції тільки в тих обсягах, які рекомендував лікар;
  • виключити консервовані фрукти та овочі, а також магазинні соки та напої;
  • не вживати овочі та фрукти натще;
  • уникати вживання цитрусових, кислих чи гірких фруктів та овочів.

Ці поради корисні як у боротьбі з лікуванням панкреатиту підшлункової залози, так і у профілактиці цього захворювання.

Які фрукти та овочі можна їсти при панкреатиті підшлункової залози

Грамотно складений раціон харчування – це найкращий засіб у боротьбі з панкреатитом

Дозволені фрукти

Фрукти обов'язково повинні бути присутніми в раціоні людини, навіть із таким захворюванням, як панкреатит. Відмовитися від фруктів доведеться лише у тому випадку, коли хвороба перебуває у гострій стадії розвитку. При купіруванні симптомів панкреатиту необхідно максимально урізноманітнити раціон харчування хворого на фрукти та овочі. Вводити їх у меню слід поступово та у невеликих кількостях. Перед вживанням переконайтеся, що на продуктах харчування немає ознак псування, перестиглості або цвілі. Отже, які фрукти можна за панкреатиту? Перевагу слід віддавати сезонним результатам, т.к. дозволяється вживання в сирому вигляді, очевидно, у невеликих обсягах і очищеними від шкірки. Сухофрукти дозволені, також дуже корисні компоти з них.

Список дозволених фруктів як при панкреатиті, так і при холециститі:

  • солодкі яблука;
  • банани (невеликі порції, винятково свіжі);
  • мандарини (у невеликих порціях, решта цитрусових не рекомендується вживати);
  • ананаси;
  • персики;
  • авокадо;
  • солодкі груші;
  • абрикоси (стиглі та м'які);
  • дині.

Які фрукти та овочі можна їсти при панкреатиті підшлункової залози

У разі загостреної форми панкреатиту підшлункової залози тимчасово виключіть фрукти з раціону харчування.

Несезонні фрукти дозволені для вживання тільки в запеченому вигляді або на пару. Перед їжею необхідно ретельно перемолоти або подрібнити їх, це зменшить навантаження на шлунково-кишковий тракт. Якщо лікар дозволив їсти які-небудь фрукти в сирому вигляді, то не більше одного плоду кожного виду на добу.

Кислі фрукти негативно впливають на слизову оболонку органів шлунково-кишкового тракту, тому їх вживання категорично заборонено. Це стосується кислих сортів яблук, груш та цитрусових. Не допускайте до свого раціону харчування зелених (незрілих) фруктів, це викличе бродіння у вашому шлунку з наступними больовими відчуттями.

Список дозволених ягід при панкреатиті та холециститі:

  • малина (дозволяється вживання у будь-якій стадії захворювання);
  • полуниця (дозволяється вживання у будь-якій стадії захворювання);
  • чорна смородина (виключно у подрібненому вигляді);
  • шипшина (виключно у подрібненому вигляді);
  • черешня та брусниця (у вигляді компотів і виключно при хронічному панкреатиті, на стадії загострення вживати не можна).

Ягоди повинні бути присутніми в щотижневому меню, в їх складі багато корисних мінералів та амінокислот. Вживання перерахованих плодів не обмежується в обсягах, але все ж таки переїдання допускати не можна.

Які фрукти та овочі можна їсти при панкреатиті підшлункової залози

Малина і полуниця не завдадуть шкоди при панкреатиті на будь-якій фазі, але зловживати цими ягодами все ж таки не варто

Овочі при панкреатиті

Корисні властивості овочів підтримують нормальне функціонування організму та всіх систем. Деякі овочі мають низьку калорійність, ці дієтичні продукти найчастіше використовуються для схуднення. При панкреатиті слід знати, які можна їсти, які слід виключити.

Основні правила при вживанні овочів

Вибирайте лише свіжі овочі, стиглі, але не перезрілі. Переконайтеся у відсутності гнилі, цвілі або будь-якої іншої псування на шкірці продукту. Якщо плід перезрілий або не цілий (обрізаний), то набувати його не слід.

При запаленні підшлункової залози, овочеві страви слід вживати, дотримуючись наступних рекомендацій:

  • не вживайте кислі на смак овочі (сиру цибулю тощо);
  • не вживайте засолені та консервовані продукти (засолені огірки та помідори);
  • не вживайте гострих страв (морква по-корейськи тощо);
  • увімкніть у меню крохмальні овочі у відвареному вигляді (картопля тощо);
  • не вживайте овочеві страви натще;
  • не вживайте смажені, копчені та гострі овочі. Віддавайте перевагу запеченим та відвареним на пару стравам;
  • перед вживанням зніміть шкірку або шкірку з овочів, очистіть їх від насіння;
  • не вживайте овочеві бульйони та відвари, вони активізують роботу підшлункової залози.

Які фрукти та овочі можна їсти при панкреатиті підшлункової залози

Овочі бажано вживати після термальної обробки, наприклад, на пару

Категорично заборонені овочі на будь-якій фазі панкреатиту:

  • шпинат;
  • щавель;
  • редис;
  • дайкон;
  • редька;
  • салат;
  • хрін;
  • часник;
  • перець болгарський);
  • цибуля (у сирому вигляді);
  • ріпа;
  • ревінь.

Список овочів, вживання яких дозволено в обмежених кількостях:

  • кукурудза;
  • квасоля;
  • горох;
  • спаржа;
  • капуста (білокачанна);
  • помідори;
  • баклажани;
  • селера;
  • кріп;
  • петрушка;
  • огірки.

Які фрукти та овочі можна їсти при панкреатиті підшлункової залози

Перед внесенням в раціон харчування будь-яких овочів проконсультуйтеся з лікарем

Список овочів, вживання яких не обмежується:

  • морква;
  • гарбуз;
  • кабачки;
  • картопля;
  • цвітна капуста);
  • буряк.

Рекомендації щодо харчування при гострому та загостреному панкреатиті

Морква і картопля допускається до вживання через 3-4 дні після усунення синдромів панкреатиту. Спочатку готуйте їх у рідкому вигляді, наприклад, пюре. При приготуванні не використовуйте сіль, молоко, масло, цукор та інші приправи. До кінця тижня допускаються супи з круп з додаванням овочів (вегетаріанський суп), наприклад, моркви і трохи ріпчастої цибулі (виключно в перетертому, а не нашаткованому вигляді). При хорошому самопочутті в раціон харчування поступово додаються гарбуз, капуста (кольорова), кабачки та буряк. Протягом 30 днів після усунення загострення всі вживані овочі необхідно перетирати, т.к. не можна навантажувати підшлункову залозу.

Які фрукти та овочі можна їсти при панкреатиті підшлункової залози

Картопляне пюре – смачна страва, яка не завдасть шкоди організму навіть у перші дні після усунення гострого панкреатиту

Рекомендації щодо харчування при хронічному запаленні підшлункової

Коли панкреатит перебуває у стані спокою і не приносить дискомфорту хворому, щоденне меню слід максимально урізноманітнити. Це стосується не тільки введення в раціон різних видів овочів, а й способу їхнього приготування. Через місяць після «заспокоєння» панкреатиту, овочі можна запікати та відварювати на пару або гасити. У картопляне пюре дозволяється додавати невеликі порції розведеного з водою молока, вершкове та рослинне масло. Якщо хворий почувається добре і організм приймає овочі без загострень, до раціону харчування можна включати молодий горошок і квасолю, помідори. Додавати нові овочі слід обережно, не більше 1 столової ложки у страву. Якщо організм відгукується нормально, порції поступово збільшуються. Баклажани та помідори слід вживати не частіше 1 разу на тиждень.

Підведемо підсумки

Використовувати овочі та фрукти у щоденному раціоні харчування має кожна людина, особливо з діагнозом «панкреатит підшлункової залози». Будьте обережні у виборі, деякі види овочів та фруктів можуть сприятливо вплинути на ваш організм, деякі навпаки, спровокувати загострення. Важливо розуміти, що користь цих продуктів буде лише у раціональному їх використанні.

EuroMD