Горіхи при діабеті (1, 2 типи), які можна їсти діабетикам

При організації харчування діабетика необхідно збагатити раціон продуктами, що сприяють зміцненню організму. З погляду дієтології невід'ємною частиною здорового меню є горіхи при діабеті. Глікемічний індекс плодів дозволяє вживати їх, не побоюючись за рівень цукру в крові, а хімічний склад допомагає запобігти ранньому розвитку ускладнень хвороби.

Користь горіхів для хворих на діабет

Численні представники горіхового сімейства багаті на речовини, корисні для ослабленого організму хворих на діабет. Більшою чи меншою мірою різні різновиди горіхів містять:

  • вітамінну складову: А, В, З, Е, РР;
  • амінокислоти: цистин, цистеїн, глютатіон, аргінін, пролін, валін, глютамінова та аспарагінова кислота;
  • жирні кислоти: лінолева, ліноленова, пальмітинова, стеаринова, яких організм потребує, але самостійно не виробляє;
  • білки (основний будівельний матеріал);
  • мікроелементи: цинк, залізо, мідь, селен;
  • макроелементи: кальцій, калій, магній, фосфор;
  • ефірні масла;
  • клітковина;
  • таніни (протизапальні дубильні речовини).

Враховуючи перелічені компоненти, сприятливий вплив горіхів на здоров'я діабетиків виявляється у наступному дію:

  • зниження рівня холестерину та профілактика атеросклерозу, що супроводжує цукровий діабет;
  • зміцнення серцевого м'яза;
  • нормалізація травних та обмінних процесів;
  • поліпшення кровопостачання головного мозку та стану нервової системи;
  • стабілізація глікемії та підвищення сприйнятливості клітин до інсуліну;
  • підвищення потенції.

Плоди сприяють нормалізації показників артеріального тиску, попереджаючи розвиток тяжких форм гіпертонічної хвороби. Горіхові ядра мають високу енергетичну цінність. Калораж різних сортів варіюється від 500 до 700 ккал на 100 г. Особливу увагу на факт калорійності продукту слід звернути людям, які страждають на ожиріння. Горіхи при цукровому діабеті 2 типу необхідно вживати у строгій дозі, щоб не спровокувати набір ваги.

Горіхи при діабеті (1, 2 типи), які можна їсти діабетикам

Вітаміни, мінерали та дубильні речовини містять як горіхові ядра, а й листя рослини. Зелена шкірка недозрілого волоського горіха є джерелом вітаміну С, поряд з цитрусовими фруктами

Популярні види продукту

При цукровому діабеті допускаються всі види горіхів, які можна зустріти в магазині і на ринку. Екзотичними сортами захоплюватися не слід, оскільки вживання незвичайного для організму продукту, що загрожує алергічною реакцією. До найпоширеніших і доступних різновидів плодів відносяться: мигдаль, арахіс, фундук, кедрові горіхи, фісташки, волоський горіх.

Мигдаль

Основна цінність мигдалю для діабетиків – Аргінін. Ця амінокислота сприяє розслабленню судинних стінок. Вони стають більш еластичними, що сприяє динамічному кровотоку. Така властивість є профілактикою ангіопатії – серйозного ускладнення, що вражає судини. Мінеральну складову мигдалю є: кальцій, магній, залізо, цинк, фосфор.

З двох різновидів мигдалю: солодкого та гіркого, перевагу слід віддати першій. Солодкий варіант горіха відновлює сприйнятливість тканин та клітин організму до інсуліну, що особливо важливо за діабету другого типу. Глікемічний індекс (ГІ) продукту становить 25 одиниць. Харчова цінність: білки – 18,6 г, жири – 49,4 г, вуглеводи – 21 г. Енергетична цінність – 576 ккал.

Фундук

Інша назва – лісовий горіх є енергетичним джерелом для всіх систем організму. Містить вітаміни: А, В, С, Е, К та мінеральний комплекс:

  • кобальт,
  • залізо,
  • йод,
  • мідь,
  • селен,
  • цинк.

Фундук активізує циркуляцію крові, зміцнює імунітет. Для чоловіків-діабетиків важливою властивістю є здатність горішка стимулювати синтез тестостерону (статевого гормону) та зміцнювати потенцію. Є фундук, слід потроху, оскільки продукт може провокувати обстипацію (запор), а також має високу калорійність – 704 ккал. Вміст нутрієнтів: білки – 16 г, жири – 67 г, вуглеводи – 9,4 г. Глікемічний індекс – 15 одиниць.

Волоський або царський горіх

Крім основних вітамінів, волоські горіхи надзвичайно багаті на вітаміни В-групи, які беруть активну участь в обмінних процесах, зміцнюють кісткову тканину і відповідають за здоров'я нервової системи. При систематичному вживанні плодів значно знижується рівень «поганого» холестерину, покращується працездатність травної системи. Слід зазначити, що волоський горіх стабілізує кислотність шлункового соку, тому рекомендований як при гіпоацидному гастриті (знижений вміст кислоти), так і при гіперацидному (підвищена кислотність).

Горіхи при діабеті (1, 2 типи), які можна їсти діабетикам

Діабетологи рекомендують до вживання близько 10 горішків на день

У настоянці з горіхових перегородок містяться алкалоїди, які уповільнюють утворення глюкози з їжі, що надходить в організм, і процес її резорбції (всмоктування) в кров. Правильний та регулярний прийом засобу дозволяє тримати під контролем рівень цукру в крові. Калораж царського горіха – 648 ккал. Зміст БЖУ (білки, жири та вуглеводи) відповідає: 15,2 г, 65,2 г, 7,0 г. ГІ становить 15.

Арахіс

Земляний горіх (арахіс) є лідером серед побратимів за вмістом білка. Основними корисними якостями продукту при діабеті є:

  • ліквідація гіперхолістерінемії (підвищеного холестерину);
  • детоксикація організму;
  • зниження показників АТ (артеріального тиску);
  • покращення роботи гепатобіліарної системи;
  • нормалізація серцево-судинної діяльності.

ГІ земляного горіха – 15 одиниць. БЖУ у грамах становить 26,3; 45,2; 9,9 відповідно. Калораж – 552 ккал.

Важливо! Надмірне вживання арахісу може призвести до алергії, обстипації, тяжкості в епігастральній області.

Кедрові горішки

На рівень глюкози насіння кедра особливого впливу не надають, але є корисним продуктом при цукровому діабеті. Вони перевершують всі інші види горіхів за вмістом аргініну та вітаміну Е, які активно виводять із організму надлишки холестерину. Насичений вітамінами та мінералами склад горішків зміцнює імунну систему, ефективно бореться із застудними захворюваннями. Добова доза для діабетиків становить близько 25 г.

Вміст калорій – 674, тому перевищувати рекомендовану порцію не слід. Кількість нутрієнтів:

  • жири – 68,4 г;
  • білки – 13,7 г;
  • вуглеводи – 13,1 г.

Глікемічний індекс дорівнює 15.

Фісташки

Фісташки корисні діабетикам, оскільки здатні знижувати вироблення греліну, лептину та інших гормонів, які відповідають за апетит. Це дозволяє контролювати масу тіла, що є особливо актуальним при другому типі захворювання. Фісташки містять менше калорій (всього 552), багаті на білки та мінерали (калій, кальцій, магній, кремній та ін.). Різноманітність клітковини у складі сприятливо впливає функціональність органів травлення. За глікемічною шкалою продукт проіндексований числом 15. Зміст БЖУ у грамах – 20, 50, 7.

Горіхи при діабеті (1, 2 типи), які можна їсти діабетикам

Діабетикам рекомендується вживати арахіс без смакових добавок (сіль та цукор)

Горіхи при діабеті 2 типу, і при 1 інсулінозалежному типі хвороби є однією з обов'язкових складових раціону. Головне, дотримуватися рекомендованої порції та контролювати самопочуття. При неадекватній реакції організму на продукт слід проконсультуватися у ендокринолога.

EuroMD
Додати коментар