Дієта при переддіабеті: меню харчування на тиждень, дозволені продукти

Преддіабет не класифікується як хвороба. Це особливий стан організму по відношенню до власного гормону внутрішньої секреції (інсуліну) і глюкози, що надходить. Патологія практично не заявляє про себе вираженими симптомами та діагностується лише за показниками лабораторних аналізів. Причинами розвитку виступають порушення гормонального балансу та обмінних процесів, здебільшого на тлі ожиріння та алкоголізму. Переддіабетний стан несе потенційну небезпеку розвитку інсулінонезалежного типу діабету, що проявляється найчастіше у віці 45+.

Коротка характеристика преддіабету

Преддіабет характеризується підвищеними показниками цукру в крові, через зниження здатності клітин та тканин сприймати інсулін. Підшлункова залоза стабільно виробляє цей ендогенний гормон, але організм не в змозі його правильно використовувати. Внаслідок цього глюкоза акумулюється в крові, що веде до розвитку істинного діабету. Для оборотності патологічного стану не передбачено спеціальних медикаментів. Основними способами корекції цукру є: дієта при переддіабеті, раціональні фізичні навантаження та ліквідація шкідливих звичок (алкогольна та нікотинова залежність).

Визначення переддіабетного стану проводиться за двома показниками:

  • нормальний аналіз крові на цукор (забір биожидкости здійснюється лише натще);
  • тест на глюкозотолерантність (двоетапний аналіз, при якому забір крові проводиться на голодний шлунок, та через 2 години після їжі або випитої солодкої води).

Дієта при переддіабеті: меню харчування на тиждень, дозволені продукти

Порушення толерантності до глюкози вказує на стан переддіабету і вимагає негайної дієтотерапії.

Така діагностика дозволяє оцінити об'єктивну картину реакції організму на глюкозу. Про відсутність патологічних змін у ендокринній системі свідчить цифрове значення цукру у крові не вище 5,7 ммоль/л. Одноразовий аналіз на цукор ще не свідчить про розвиток діабету. Підвищені показники можуть спровоковані станом організму на конкретний момент здачі аналізу, а саме:

  • втомою, внаслідок фізичних навантажень;
  • дистрессом (нагромадженим нервово-психологічним напруженням);
  • загострення хронічних патологій ШКТ;
  • некоректним лікуванням гормосодержащими препаратами;
  • рясним вживанням солодощів або алкоголю напередодні аналізу.

Важливо! Не слід займатися самодіагностикою та самолікуванням. Правильно визначити проблему може лише лікар-ендокринолог.

Коли діагноз офіційно поставлено, насамперед необхідно змінити харчову поведінку. Харчування при переддіабет є основним інструментом профілактики розвитку ендокринної патології (діабету), і засобом боротьби з зайвою вагою.

Загальні умови організації харчування

Дієта при переддіабеті ґрунтується на вживанні безпечних для здоров'я страв і продуктів, та раціональному прийомі їжі. Основними умовами організації харчування є:

  • усунення з меню продуктів, що містять швидкі вуглеводи;
  • заміна тваринних жирів рослинними оліями (соняшникова, оливкова, кукурудзяна, лляна та ін.);
  • дотримання тимчасового інтервалу між їдою (не більше 3-4 годин);
  • суворий контроль над калорійністю страв та обсягом порцій (одноразовий прийом їжі не повинен перевищувати 350-400 г);
  • виключення з меню страв, приготовлених за допомогою смаження (у тому числі на вугіллі);
  • дотримання питного режиму (1,5-2 літри на добу);
  • лімітоване вживання кухонної солі;
  • введення до раціону продуктів, що стабілізують рівень глюкози.

У переддіабетному стані спровокувати розвиток хвороби може вживання алкоголю. Від алкогольних напоїв необхідно відмовитись.

Правила вибору продуктів

Організація здорового харчування починається з комплектації продуктового кошика. Вибір товарів визначається такими умовами.

Глікемічний індекс (ГІ)

Ця величина відбиває швидкість резорбції (всмоктування) глюкози в кров після її виділення з перероблених організмом продуктів. Високий показник ГІ означає, що продукт швидко перетравлюється, утворюючи глюкозу, яка стрімко проникає у системний кровотік. Тобто, цифрові значення цукру різко піднімаються.

При діагностованому переддіабет, продукти з глікемічним індексом вище 70, з раціону ліквідуються. Їжа, що індексується від 30 до 70, дозволяється, але не в повному обсязі, а лімітовано. До вживання рекомендується продуктовий набір, що складається з компонентів з низьким ГІ (від 30 одиниць і нижче). Підрахунків індексу проводити не потрібно, оскільки дієтологами розроблено спеціальні таблиці.

Калораж

Другим важливим параметром є калорійність продуктів. Незалежно від глікемічного індексу, необхідно суворо стежити за калоражем страв та обсягом порцій. Оскільки одним із напрямків дієти є зниження маси тіла, від висококалорійних продуктів, слід відмовитись. У стані переддіабету можна дотримуватись добової норми калорій, що рекомендуються діабетикою (2200–2500 ккал), з невеликою поправкою на енергетичні витрати людини.

Дієта при переддіабеті: меню харчування на тиждень, дозволені продукти

Зіставивши ГІ та калорійність, можна визначити продукти для щоденного раціону

Нутріенти

Не менш важливий фактор у виборі продуктів для раціону – це відсоткове співвідношення нутрієнтів (жирів, вуглеводів, білків). Кожна категорія нутрієнтів по-різному впливає на швидкість утворення та всмоктування глюкози. Білкові волокна перетравлюються органами ШКТ тривалий час, тому процес глюконеогенезу (виділення глюкози з білкових амінокислот) йде повільно, що не провокує великого цукрового навантаження. Щоденна норма білків у меню повинна бути не менше 20% від усієї їжі.

Вуглеводна складова раціону поділяється, також, відповідно до швидкості засвоювання продуктів, освіти та резорбції в кров глюкози. Існують прості вуглеводи, що складаються з моносахаридів та полісахаридів, які миттєво поглинаються, підвищуючи рівень цукру. На відміну від них складні вуглеводи або полісахариди (клітковина, крохмаль, пектин) переробляються організмом менш активно, не даючи форсованого викиду глюкози, при цьому дозволяють тривалий час не відчувати голоду.

Людям з гіперглікемією (підвищеним цукром) рекомендовано вживати 45% складних вуглеводів від усіх з'їдених продуктів. Жири тваринного походження сприяють якнайшвидшому засвоєнню цукру, а також провокують накопичення на судинних стінках холестеринових відкладень, і істотне збільшення у вазі. Щоб цього уникнути, потрібно замінити тваринний жир на рослинний. Таким чином, дієта при переддіабет складається з низькокалорійних продуктів, багатих клітковиною, білками, і жирів рослинного походження.

Важливо! Раціон має бути правильно збалансований і не перевантажений. Крім перерахованих рекомендацій, слід враховувати вікові особливості організму, наявність алергічних реакцій на продукти, наявність хронічних патологій інших органів.

Заборонені страви та продукти

Насамперед, з раціону ліквідуються солодощі. До цієї категорії потрапляють кондитерські вироби та випічка з пісочного, здобного, листкового тіста, цукерки, шоколад, морозиво, солодкі десерти (муси, тістечка тощо), бутильований чай, солодкі коктейлі, пакетовані соки, стики какао та кави. 1, солодке газування, швидкорозчинні каші з цукром. Щоб загальмувати зростання цукрових показників, з дієтичного меню необхідно усунути важкі висококалорійні страви з високим вмістом цукру, солі, жиру та синтетичних добавок.

До таких відносяться:

  • Основні страви та бульйони з жирної свинини, свійської птиці (качки та курки зі шкірою), а також супи, приготовані на їх основі;
  • Рибні та м'ясні консерви (тушонка, паштети), мариновані овочі, джеми, консервовані фрукти;
  • Гарніри із білого рису, смаженої картоплі, манна каша;
  • Продукти, виготовлені за допомогою копчення (сало, м'ясо, риба, ковбаса, сосиски);
  • Жирна молочна та кисломолочна продукція (сметана та вершки з жирністю вище 10%, сир – вище 9%, глазуровані сирки та сирна солодка маса);
  • Будь-які страви з фастфуду та жирні соуси на майонезній основі;
  • Біла булка, макарони (категорії Б, В, 1 та 2-ого класу).

Забороні підлягають фрукти з високим ГІ (інжир, кавун, виноград, папайя, карамболь, гуава), а також снеки, чіпси, попкорн.

Страви, що підлягають обмеженню

Для підтримки правильного балансу нутрієнтів не слід повністю виключати страви, виготовлені з продуктів із середнім глікемічним індексом. У розроблене на тиждень меню, 2–3 рази на тиждень допускається включати картоплю «в мундирі» (відварену або запечену), вироби з прісного тіста (коржики, лаваш), гарніри з гречаної перлової крупи, консервованої кукурудзи, горошку, квасолі, страви з жирних сортів риби, варені яйця та омлет, приготовлений у мікрохвильовій печі, вінегрет (солоні огірки слід замінити квашеною капустою). Фруктову складову становлять: ананас, банан, хурма, ківі, хурма.

Рекомендовані продукти

Оскільки основу раціону повинні становити білки та клітковина, обов'язковою умовою є щоденне вживання овочів. Згідно з таблицею глікемічного індексу, можна їсти такі рослинні продукти:

  • капуста (білокочанна, броколі, цвітна, брюссельська);
  • огірки, кабачки, баклажани;
  • селера;
  • Зелений перець, помідори;
  • шпинат, листовий салат, свіжа зелень;
  • морква та буряк (у сирому вигляді);
  • цибуля, часник.

Дієта при переддіабеті: меню харчування на тиждень, дозволені продукти

До корисних овочів, здатних стримувати глікемію, відносяться топінамбур (земляна груша) та момордика (гіркий гарбуз)

Джерелом білка є дієтичне м'ясо (крольчатина, курятина, індичка), гриби, морепродукти та риба (з жирністю до 8% – необмежено). Ягоди та фрукти, які необхідно вживати, також мають низький ГІ. Важливою частиною раціону є страви з бобових культур (квасоля, нут, сочевиця, горох) та злаків (овес, ячмінь, пшениця). За допомогою комбінування корисних продуктів складається меню на тиждень.

Важливо! У разі виникнення труднощів у створенні раціону, варто звернутися за консультацією до дієтолога.

Раціон для переддіабетного стану

Дієтичний раціон складається з корисних страв, які сприяють стабілізації показників глюкози у крові. При переддіабет рекомендується:

  • обов'язково снідати;
  • раціонально харчуватися протягом дня;
  • не використовувати для перекушування солодощі та заборонені снеки;
  • перед сном випивати склянку кисломолочного напою з жирністю трохи більше 2,5%.

Зразкове меню, яке можна взяти за основу

Бульйони та супи Основні страви Гарніри Салати
гороховий або квасоляний суп (без додавання копченостей) тушкована капуста з кролятиною або м'ясом птиці гречана каша «Вітамінний» (капуста з морквою та свіжою зеленню).
юшка (перевагу потрібно віддати нежирній рибі) парові биточки з індички картопля в мундирі” морська капуста з огірками
борщ на бульйоні з індички (телятини) рибні котлети, виготовлені на пару броколі (цвітна капуста) на пару грецький салат (як сирна складова рекомендується сир фета)
суп із морепродуктів голубці з м'яса птиці котлети з білокачанної або брюссельської капусти овочевий (огірки, зелений перець, помідори, цибуля, зелень)
курячий бульйон з фрикадельками з курячого м'яса фарширований зелений перець тушковані овочі або овочеве пюре салат «Віталка» із сирих овочів (капуста, буряк, морква)
грибний суп відварене м'ясо або риба макаронні вироби (категорії А) квасоляний (крабові палички, консервована квасоля, часник, томати)
овочевий суп на курячому бульйоні (з курки слід зняти шкіру) тушкована курка зі сметаною 10% жирності тушкована квасоля або сочевиця з помідорами та цибулею квашена капуста з журавлиною

Заправляти салати слід натуральним йогуртом, олією з насіння льону, оливок, нежирною сметаною. Для ранкового прийому їжі підійде сирники або запіканка з сиру (рекомендується додати свіжі ягоди), омлет зі шпинатом або варені яйця, бутерброд (цільнозерновий хліб + сир фета), вівсяна, пшенична або ячна каша з фруктами (ягодами). На полудень або ланч: фруктове пюре або свіжі фрукти, кисле молоко, ряженка або йогурт, галети, діабетичні пряники, прісний коржик з сиром.

Дозволені напої представляють: чай (улун, чорний, зелений, червоний, каркаде), свіжий сік, розбавлений водою (1:1), мінералка, відвари та настої з шипшини, коріння: кульбаби або лопуха, листя чорниці, смородини, брусниці, неміцний кави з молоком (без додавання цукру). У меню достатньо продуктів, з яких нескладно приготувати корисні, ситні та смачні страви. Преддіабет – стан організму, нехтувати яким небезпечно. Нормалізувати цукор можна лише за допомогою правильного харчування. Інакше розвивається невиліковна патологія – цукровий діабет.

EuroMD
Додати коментар