Кориця при цукровому діабеті: як застосовувати, чи допомагає, користь

При обмеженому раціоні діабетика спеції грають важливу роль. З їх допомогою можна збагатити смак страв та продуктів. У процесі утворення молекул глюкози з амінокислот з'їдених білків (глюконеогенезе), дія спецій спрямовано гальмування всмоктування цукру на системний кровотік. Особливе місце серед запашних добавок займає кориця при цукровому діабеті. Її вживання не тільки не суперечить правилам дієтичного харчування, а й приносить користь у комплексній терапії захворювання.

Про властивості спеції

Корисні властивості кориці обумовлені компонентами, які присутні у її складі:

  • Ретинол або жиророзчинний вітамін А. Сприяє впливу на органи зору, попереджаючи ринопатію (одного з ускладнень діабету).
  • Вітаміни В-групи. Зміцнюють нервову систему, беруть участь у регуляції обмінних процесів.
  • Антиоксидант лікопін. Сприяє виведенню «поганого» холестерину, не даючи розвинутися атеросклерозу.
  • Токоферол або жиророзчинний вітамін Е. Організм його не синтезує, але гостро його потребує. Речовина нейтралізує дію вільних радикалів, прискорює регенерацію шкірних покривів, нормалізує кровообіг.
  • Філохінон або вітамін К. Допомагає організму правильно засвоювати кальцій, що підтримує здоров'я кісткової системи.
  • Вітамін С або аскорбінка. Зміцнює стінки судин, збільшує імунітет.
  • Бетаїн (похідне гліцину). Нормалізує процеси травлення та обміну речовин.
  • Дубільні речовини (таніни). Нормалізують роботу кишківника.

Крім того, кориця містить:

  • ефірні масла;
  • корисні омега-кислоти;
  • мікроелементи (залізо, цинк, фтор);
  • макроелементи (кальцій, натрій).

Нутріенти та калорії

У 100 г спеції міститься 247 ккал. З огляду на мізерну дозу, рекомендовану до вживання, продукт можна зарахувати до низькокалорійним. Нутріенти на 100 г розподіляються так: білки – близько 4, жири – 1,24, вуглеводи – не більше 27,5. Звичайно, кориця не замінить лікування діабету 1 типу препаратами інсуліну, але її регулярне вживання сприятливо впливає на стримування глікемії. Застосування спеції схвалено офіційною медициною як при інсулінозалежній формі хвороби, так і при діабеті 2 типу.

Загальний вплив прянощі на організм:

  • підвищує працездатність та тонус організму;
  • стабілізує глікемію;
  • нормалізує травні та обмінні процеси;
  • сприяє виведенню “поганого” холестерину.

Для діабетиків кориця насамперед є засобом профілактики розвитку ускладнень (атеросклерозу, ринопатії, діабетичної стопи).

Касія та кориця

Справжня кориця виготовляється із внутрішнього шару кори коричника цейлонського (різновиди лаврового дерева). Спеція має яскраво виражений аромат, гострий смак, розсипчасту тендітну текстуру. Близька родичка касія, виготовляється з грубішої частини кори. Смак і запах касії виражений слабко, структура щільна. Рослина має менш багатий хімічний склад і не впливає на глюконеогенез. Використання рослини як засіб від діабету є неефективним. Купувати корицю слід у вигляді паличок, а не в порошкоподібному стані. Це допоможе уникнути підробки. У домашніх умовах відрізнити касію від кориці можна за допомогою крапельки йоду. Фальшивка забарвиться у синій колір.

Кориця при цукровому діабеті: як застосовувати, чи допомагає, користь

Палички справжньої цейлонської прянощі продаються в герметичній скляній тарі

Загальні правила застосування спеції та протипоказання

Починати приймати корицю як лікарський засіб слід обережно. В силу складових компонентів, форсоване введення спеції в діабетичний раціон може викликати алергічні реакції та порушення в роботі шлунково-кишкового тракту (подразнення слизової оболонки, запори). Перш ніж використовувати рецепти народної медицини, необхідно привчити організм до спеції. Дієтологи рекомендують додавати корицю при цукровому діабеті поступово, як підсилювач смаку страв.

Для початку корицею можна присмачувати основні страви:

  • ранкову кашу;
  • куряче філе;
  • сирну запіканку.

Посипати фрукти, дозволені діабетикам. Найпопулярнішим вважається поєднання спеції з яблуками. Первинна порція порошку має перевищувати 1 грама. При адекватній реакції організму дозу збільшують до 3-4 г. Перед веденням у меню кориці, необхідно отримати схвалення ендокринолога. Вирізняють такі протипоказання до вживання продукту:

  • хронічна обстипація (запор);
  • індивідуальна непереносимість інгредієнтів спеції;
  • схильність до кровотеч ШКТ;
  • онкологія органів системи травлення;
  • виразка шлунка, гастрит із підвищеною кислотністю (гіперацидний);
  • перинатальний та лактаційний період у жінок.

Застосування кориці вимагає обережності:

  • при хронічних печінкових патологіях;
  • нестабільному тиску;
  • підвищеної збудливості;
  • порушення коагуляції (згортання крові).

Перш ніж застосовувати корицю, в ідеалі, слід пройти ультразвукове дослідження (УЗД) органів черевної порожнини, зробити фіброгастроскопію.

Популярні рецепти

Корицю при діабеті використовують як монозасіб або у складі багатокомпонентних рецептів. Найбільш популярними є поєднання кориці з кефіром та протидіабетичними травами.

Рецепт 1

Корично-кефірний коктейль. Паличку кориці розтерти до порошкоподібного стану. 2,5-3 г або половину чайної ложки отриманого порошку залити кисломолочним напоєм (250-300 мл). Розмішати та витримати півгодини. Пити слід за чверть години до сніданку та на ніч, перед сном. Курсова терапія становить від 10 до 14 днів. Спеція має дію, що тонізує нервову систему. При підвищеній збудливості або нервово-психологічних розладах від вечірнього прийому краще відмовитися.

Кориця при цукровому діабеті: як застосовувати, чи допомагає, користь

Вечірню порцію коктейлю рекомендується пити не раніше ніж через дві години після вечері

Рецепт 2

Йогурт для перекушування. У натуральний йогурт (без фруктових наповнювачів) додати ¼ чайної ложки порошку та 1 столову ложку лляного насіння (попередньо подрібненого на кавомолці). Розмішати, витримати 10 хв. Рекомендується вживати на ланч або як перекус між основними прийомами їжі.

Фіторецепти

Половину чайної ложки кориці додають до настоїв із трав, які мають гіпоглікемічну дію. Трави заварюють із розрахунку 1–2 ст. ложки на склянку окропу, настоюють чверть години. Далі слід додати коричневий порошок (1/2 ч. л.) та витримати ще 10 хвилин. Пити по половині порції двічі на день. Для фітонастоїв використовують наступні трави: галега (рута або козлятник), корінь лопуха, цикорію, кульбаби, шавлія, кропива.

Важливо! Рослини мають протипоказання та обмеження щодо використання. Застосування фітозасобів необхідно попередньо погодити з лікарем.

Чайний напій

Подрібнити три коричні палички, всипати порошок у заварювальний чайник разом із листочками чаю. Заварити окропом, накрити чайник рушником. Через чверть години віджати сік лимона або апельсина в чашку і налити ароматний напій. Кориця при діабеті як чаю, рекомендована до вживання у першій половині дня. Теїн, що міститься в чайному листі і кориця діють збудливо. Перед сном такий чай краще не пити.

Десерт на полудень

Яблука відносять до фруктів, що рекомендуються для щоденного вживання при цукровому діабеті. Для смачного та корисного десерту потрібно два зелені яблука, 50 г сиру (знежиреного, або з 2% жирністю), чайна ложка кориці, ягоди чорниці. З яблук зрізати верхівку, ложкою вийняти серцевину, залишаючи денце. В отримані яблучні філіжанки викласти ягоди і сир, посипати корицею. Запікати в мікрохвильовій печі 5-6 хвилин, при потужності 800. Борошняні та кондитерські вироби з корицею діабетикам вживати протипоказано. Ефективність народних рецептів підтверджують відгуки пацієнтів з діабетом, які використовували прянощі для нормалізації цукру в крові.

Кориця при цукровому діабеті: як застосовувати, чи допомагає, користь

Чорницю можна замінити будь-якими лісовими або садовими ягодами, дозволеними при діабеті (калина, смородина, брусниця)

Відгуки

Анастасія:
Діабет другого типу мені діагностували кілька років тому. Основне лікування – правильна дієта. Варто тільки «зірватися», цукор моментально підскакує, а смачненького дуже хочеться. Знайшла собі ідеальну альтернативу кондитерським десертам. Це запечене яблуко з сиром, чорницею та корицею. І смачно, і цукор у нормі. Яблуко насичує вітамінами, кориця нормалізує цукор, сир зміцнює кістки, чорниця допомагає покращити зір. Усім «друзям на нещастя» рекомендую спробувати. Ярослава:
Про цукрознижувальну дію кориці дізналася з інтернету. Алергії та шлункових хвороб у мене немає (це є протипоказанням), вирішила спробувати. Починала з маленької дози (на кінчику ножа). Зараз кладу в чай чайну ложку, наполягаю, і п'ю вранці натще. Рівень глюкози стабілізувався. Цукор “не стрибає”. Я, звичайно, дотримуюся дієти, але вважаю, що кориця мені добре допомагає тримати діабет під контролем. Світлана:
Кориця із кефіром – це справжня бомба! У мене переддіабетний стан здоров'я, і лікар велів суворо стежити за показниками цукру. Ускладнень чекати я не стала. Знайшла безліч народних рецептів, які дозволяють знизити цукор у крові. Найефективнішим став ранковий кефірно-коричний напій. Протягом місяця п'ю і цукор у повній нормі. Крім того, без зусиль за цей час я схудла на 2,5 кг.

EuroMD
Додати коментар