Харчування при цукровому діабеті: дозволені продукти для діабетиків, що можна їсти

Цукровий діабет відноситься до невиліковних захворювань ендокринної системи. Гарантованою умовою комфортного існування діабетика є вміння контролювати патологію. Основу контролю становить правильне харчування. Щоб стримувати рівень глюкози та запобігти розвитку ускладнень, необхідно дотримуватися діабетичної дієти. У спеціальному раціоні розмежовані дозволені продукти харчування при цукровому діабеті, продукти, на які встановлено обмеження у вживанні та абсолютно заборонена для діабетика їжа.

Дієтологія проти діабету

Відповідно до класифікації лікувального харчування за М. Певзнером, хворим на цукровий діабет призначається дієта «Стіл №9». У її основу покладено принцип виміру поживних якостей продукту в хлібних одиницях (ХЕ = 12 г вуглеводів) на 100 г. Добовий раціон діабетика необхідно укладати у рамки від 12 до 24 ХЕ. Спочатку рекомендується харчування з мінімальною дозою ХЕ. Згодом, можливо, збільшення на одну одиницю на тиждень, за адекватної реакції організму та відсутності підвищення цукрових показників.

Різновиди дієти (9-А та 9-Б) призначаються в залежності від типу захворювання. При інсулінонезалежному діабеті 2 типу використовується «Стіл 9-А». Раціон спрямований зниження маси тіла, оскільки цей чинник є основним у виникненні захворювання. При інсулінозалежному діабеті 1 типу в організмі зупиняється вироблення гормону інсуліну, відповідального за транспортування глюкози в тканини та клітини.

Щоб підтримувати життєздатність пацієнта інсулін вводиться ін'єкційно. Тому рекомендується «Стіл №9-Б» з підвищеним вуглеводним навантаженням. Лікувальне харчування прописується ендокринологом. Лікар визначить необхідний вид дієти залежно від індивідуального перебігу хвороби. Харчова поведінка і дози інсуліну, що вводиться, тісно взаємопов'язані. Самостійно складений раціон потребує схвалення лікаря.

Харчування при цукровому діабеті: дозволені продукти для діабетиків, що можна їсти

Обчислення ХЕ дозволило дієтологам сформувати правильне меню, що стримує розвиток гіперглікемії

Загальні принципи дієти

Лікування за допомогою корекції раціону базується на зниження глікемії та нормалізацію обмінних процесів в організмі. Основними параметрами для складання щоденного меню є:

  • ГІ або глікемічний індекс продуктів (швидкість їх поглинання кишечником та всмоктування глюкози у системний кровотік);
  • калорійність (для діабетиків є актуальною проблема зайвої ваги, тому добова норма калорій має перевищувати 2200–2500 ккал);
  • обсяг порцій (переїдання категорично заборонено);
  • баланс нутрієнтів (жири, білки та вуглеводи мають різний вплив на рівень цукру і вироблення інсуліну).

Підбираючи продукти харчування для раціону, акцент слід зробити на білкові складові, зелень і повільні вуглеводи, зокрема, клітковину (целюлозу).

Організація харчування будується на кількох базових правилах:

  • використовувати для приготування страв лише дозволені продукти;
  • дотримуватися режиму прийому їжі, що включає 5-6-разове харчування з 3-4 годинним інтервалом;
  • не перевищувати обсяг одноразової порції (норма варіюється від 250 до 350 г, залежно від ваги та віку пацієнта);
  • постійно контролювати їжу в плані калорійності та ГІ;
  • вести «Щоденник діабетика», з регулярним фіксуванням з'їденого;
  • мінімізувати вживання солоних продуктів та кухонної солі.
  • не порушувати питний режим (1,5-2 літри щодобово);
  • виключити страви, приготовані кулінарним способом смаження.

З раціону повністю усуваються швидкі вуглеводи. Діабетикам не можна їсти кондитерські вироби та інші солодощі, що складаються з моносахаридів та дисахаридів. Вони швидко засвоюються та форсовано потрапляють у кров, підвищуючи глікемію.

Харчування при цукровому діабеті: дозволені продукти для діабетиків, що можна їсти

Вживання насолод провокує миттєвий викид глюкози в кров. Для діабетика це загрожує розвитком гіперглікемічної коми

Відповідь питанням: «Які продукти можна їсти при цукровому діабеті?», – наочно відображає таблиця глікемічного індексу. Низький показник ГІ вважається від “0” до “30-35”. При дотриманні правил харчування така їжа незначно позначиться на рівні глюкози в організмі. Таблиця продуктів із зазначенням ГІ знаходиться на кожному сайті, розробленому для людей, які зіткнулися із проблемою діабету.

Нутріенти при цукровому діабеті

Крім діабетичних продуктів із мінімальним глікемічним індексом, пацієнтам із цукровим діабетом рекомендується звернути увагу на якісно-кількісний склад нутрієнтів (білків, вуглеводів, жирів).

Білкова їжа

Процес утворення глюкози з амінокислот, що надходять в організм із білковими продуктами, відбувається повільно. Тому їх можна їсти, не побоюючись за різку зміну показників цукру на крові. Кількість білкової їжі, що рекомендується, повинна становити 20% від загального денного раціону.

Основними джерелами білка для діабетика є:

  • дієтичне м'ясо кролика
  • пісна телятина та яловичина;
  • м'ясо свійської птиці, крім качки (перед приготуванням з курки необхідно зняти шкіру);
  • яєчний білок;
  • гриби свіжі, сушені (обмежено мариновані);
  • морепродукти (креветки, кальмари, мідії тощо);
  • риба, з жирністю менше 8% (мінтай, навага, путасу, щука).

Жирні сорти риби (кілька, палтус, сайра, севрюга, сардина, скумбрія) допускаються не частіше ніж один раз на тиждень, і тільки у вареному або паровому вигляді.

Харчування при цукровому діабеті: дозволені продукти для діабетиків, що можна їсти

Перевищувати норму білка не слід, щоб уникнути надмірного утворення сечової кислоти

Повільні чи складні вуглеводи

Другою важливою складовою діабетичного раціону є складні вуглеводи (полісахариди). На відміну від простих вуглеводів, що швидко засвоюються, вони поглинаються в уповільненому режимі і є для клітин і тканин джерелом енергії. Вуглеводна складова раціону має бути 45% від загальної кількості їжі. Корисні полісахариди (клітковина, пектин) містяться в овочах, фруктах, бобових та зернових культурах, зелені.

До списку продуктів цієї категорії входять:

  • фрукти: авокадо, яблука, груші, гранати, помело, цитрусові (апельсини, лимони, лайми, грейпфрути, помело);
  • злаки: овес, ячмінь, пшениця та її похідні (перлівка, пшеничка), греча;
  • бобові горох, сочевиця, квасоля, нут;
  • овочі: кабачки та патисони, всі види капусти, баклажани, огірки, топінамбур, момордика (сорт гарбуза), томати.

Важливо! Крохмаль також відноситься до складних вуглеводів, але вживання картоплі при діабеті повинно бути лімітовано, оскільки ГІ продукту становить 65 одиниць. Коренеплід слід варити “в мундирі” і їсти не більше двох разів на тиждень.

Вуглеводи, що містяться в борошняних продуктах, можна використовувати в обмежених кількостях. Така випічка виключається зовсім. Допустимі хлібобулочні вироби:

Найменування Вуглеводи / ккалорії на 100 г
Житній хліб 34,2 / 165
Хліб з додаванням висівок 45,2 / 227
Лікарський (хлібці) 46,2 / 242
Цільнозерновий 57,1 / 295

Особливе місце при цукровому діабеті займають ягоди. До найбільш корисних з дозволених належать садові: калина, смородина, лісові: чорниця, брусниця, лохина. Ягоди збагачують організм вітамінами, сприяють стабілізації цукру, містять мінімум калорій.

Жири

Тварини жири необхідно максимально обмежити, оскільки вони прискорюють проникнення цукру у системний кровотік. Також слід враховувати, що через порушення процесів обміну під час діабету у більшості пацієнтів підвищений рівень холестерину. Це призводить до розвитку атеросклерозу та ожиріння. Щоб відрегулювати жировий обмін, діабетикам рекомендується вживати жири рослинного походження: масло оливи, соняшнику, льону, кукурудзи. Незважаючи на їхню високу калорійність, вони не надають негативного впливу на глікемію та якісніше засвоюються організмом.

Додатково про молочну продукцію

Молочні та кисломолочні продукти при діабеті слід вибирати, орієнтуючись на їхню жирність, калорійність та кількість вуглеводів. Кефір або йогурт із фруктовим наповнювачем, як правило, містять надто багато цукру, тому від них слід відмовитись. Оптимальне молочне меню складають:

Найменування Білки Жири Вуглеводи Калорійність
Молоко 3,2 3,2 4,8 64
Кефір 3,4 2,5 4,7 50
Сметана нежирна від 2,0 до 2,6 10-15 Близько 3 147-158
Ацидофілін 2,7 3,2 3,8 56
Натуральний йогурт до 4,5 2,5 від 6 до 9 від 60 до 70
Простокваша 3,0 2,5 4,2 53
Сир нежирний 18 1,8 3,3 101
Сир знежирений 17 0 1,6 82
Сир легкий 28 15 0 250
Сир адигейський 16 18 0 283

Допускається наявність у меню ряжанки (2,5% жирності), молочної сироватки, нежирного сирного сиру.

Спеції у раціоні

До корисних продуктів при цукровому діабеті належать деякі спеції. Це зумовлено їх активною участю в обмінних процесах, зокрема, загальмовування глюконеогенезу. При вживанні їжі зі спеціями уповільнюється всмоктування цукру в кров. Отже, глікемія не прогресує. Провідна роль приділяється кориці. Її застосування за підвищеного цукру схвалено офіційною медициною.

Даною пряністю рекомендується присмачувати страви (курку, сир, кашу), а також готувати напої, здатні стабілізувати рівень глюкози. Іншими приправами, дозволеними для діабетиків, є материнка (орегано), гвоздика, мелений перець (чорний, червоний, білий). Крім лікувальної дії, прянощі посилять смакові якості страв, що вживаються.

Продукти, від яких необхідно відмовитись

Не відповідають вимогам діабетичної дієти продукти їсти не можна. Якими б низькими не були показники глюкози на конкретний момент. Хворій людині слід утримати їжі з високим вмістом простих вуглеводів. Під заборону потрапляють солодощі: кондитерські вироби (тістечка, торти, солодка випічка), цукерки, білий та молочний шоколад, зефір та пастила, морозиво.

Щодо фруктів: фруктоза розщеплюється в організмі без участі інсуліну. Швидкість розпаду фруктового цукру залежить від індексу глікемічного продукту. Коли реакція відбулася і з'явилася глюкоза у чистому вигляді, для її транспортування необхідний інсулін. Щоб не стимулювати зростання цукру, фрукти з високим ГІ заборонені до вживання. До них відносяться кавуни та дині, фініки та інжир, банани, ананаси, виноград. Заборонені продукти при цукровому діабеті представлені у таблиці, згідно з категоріями:

Продуктова категорія
М'ясо Домашній птах (гуска та качка), свинина
Напівфабрикати та випічка з рубаним м'ясом Пельмені, хінкалі, чебуреки, біляші
Ковбасні вироби Сардельки, сосиски, ковбаси
Копчена продукція Риба, м'ясо, сало
Консервація Тушенька, рибні консерви, фрукти в сиропі
Молочна та кисломолочна продукція Сир із жирністю 45% і вище, згущене молоко, сметана (більше 15% жирності), сирна маса та глазуровані сирки, солодкі фруктові йогурти, сирний крем, вершки
Борошняні вироби Біла булка, здобні пироги, випічка з піщаного тіста
Крупи Білий рис, манка
Готові соуси Жирні соуси на майонезній основі, кетчупи, гірчиця

До розряду заборонених напоїв відносяться лимонади, пиво, пакетовані соки, чай, молочні коктейлі з сиропом, солодкі алкогольні напої. З меню виключаються шкідливі перекушування у вигляді чіпсів, ароматизованих снеків, попкорну. Крім того, у раціоні діабетиків неприпустима присутність їжі з категорії фастфуду. Різні гамбургери (чизбургери), картопля фрі є висококалорійною їжею з великим вмістом вуглеводів. При діагностованому цукровому діабеті насамперед необхідно змінити харчову поведінку. Почати правильно харчуватись – це єдиний шанс уникнути серйозних діабетичних ускладнень.

EuroMD
Додати коментар