Дієта при підвищеному цукрі в крові: що можна і не можна їсти, меню харчування

Лікувальне харчування використовується як одна з основ терапії при багатьох захворюваннях. Правильно скоригований раціон допомагає запобігти розвитку патологічних станів та ускладнень. Відхилення показників глюкози в крові може бути провісником тяжкої хвороби ендокринної системи – цукрового діабету. Жодні медичні препарати в цьому випадку до застосування не передбачені. Стабілізувати стан і не дати розвинутися діабету допоможе спеціальна дієта за підвищеного цукру в крові.

Гіперглікемія

Гіперглікемія (підвищений рівень глюкози) – ознака порушення вироблення ендокринного гормону підшлункової залози, інсуліну або нездатність до його засвоєння клітинами. Нормативні значення цукру в крові змінюються в залежності від віку, а також у жінок у період. Вагітним треба приділити підвищену увагу вмісту глюкози, оскільки за високого цукру не виключено розвиток гестаційного діабету.

Для отримання об'єктивних результатів аналіз проводиться натще і після їжі. Переддіабетний стан або діабет діагностується за стабільно підвищеними результатами кількох досліджень крові. За відсутності відхилень у роботі ендокринної системи, середні значення цукру коливаються не більше 3,9–5,2 ммоль/л натще. Крім потенційного діабету, підвищений цукор у крові може бути обумовлений:

  • нераціональними фізичними навантаженнями;
  • дистресом (перманентна нервова напруга);
  • хронічними хворобами органів травної системи;
  • хворим раціоном та зловживанням алкогольними напоями;
  • некоректним застосуванням гормональних медикаментів

Дієта при підвищеному цукрі в крові: що можна і не можна їсти, меню харчування

Цифровий показник означає рівень концентрації глюкози

Хоч би яка була причина, рівень глюкози необхідно відрегулювати до нормальних значень. Дієтичне харчування, у разі, грає ключову роль. Не слід займатися самодіагностикою! Одноразове підвищення показників не є свідченням діабету. Правильний діагноз може поставити лише лікар-ендокринолог.

Нутріенти, калорії та ГІ

Метою дієти при підвищеному цукрі в крові є забезпечення сталості рівня глікемічного для попередження розвитку діабету. Правила та обмеження в раціоні спрямовані на ліквідацію порушень та стабілізацію обмінних процесів.

Вуглеводи

Головні провокатори дестабілізації глюкози – це прості, інакше – швидкі вуглеводи:

  • моносахариди (глюкоза, фруктоза, галактоза);
  • дисахариди (цукроза, лактоза, мальтоза).

У великій кількості вони містяться у всіляких солодощах, здобній випічці, деяких фруктах. Прості вуглеводи форсовано засвоюються в кишечнику і всмоктуються в системний кровотік, що вимагає посиленого вироблення інсуліну. При дефіцит гормону концентрація цукру в крові буде висока. Для приведення цифрових значень глюкози до норми необхідно усунути з меню продукти цієї категорії.

До складних або повільних вуглеводів (полісахаридів) відносяться:

  • крохмаль (картопля, макарони, деякі сорти бобових та зернових культур);
  • глікоген (супроводжує білкові продукти);
  • клітковина чи целюлоза (овочі, горіхи, зелень);
  • пектини (фрукти, овочі, ягоди).

Полісахариди поглинаються організмом не відразу, засвоюються надійніше і надовго втамовують почуття голоду. Оскільки цукор необхідний організму як енергетичне джерело, правильним буде отримувати його саме з повільних вуглеводів.

Жири

Жири серйозно впливають на всмоктування глюкози в кровотік. Тварини жири (вершкове масло, сало) разом із цукром значно збільшують його концентрацію у крові. Крім того, при збоях у процесах обміну, частим супутником гіперглікемії є підвищений вміст холестерину. У пацієнта діагностується атеросклероз та ожиріння, що згодом призводять до ішемії, інфаркту, гіпертонічної хвороби. Мінімізувати ризики можна відрегулювавши жировий обмін. Необхідно виключити вживання тваринних жирів у чистому вигляді, замінивши їх рослинними, які засвоюються краще та не провокують гіперглікемію.

Білки

Білкові продукти є джерелом незамінних амінокислот, які організм не в змозі синтезувати самостійно, а отримує їх тільки з їжею, що надходить. Всього таких амінокислот 20 і вони містяться в основному, в м'ясі, грибах, рибі, деяких бобових. Для переробки білка та глюконеогенезу (утворення молекул глюкози з амінокислот з'їдених білків) організму потрібно набагато більше часу, ніж для вуглеводів. Тому на рівні глюкози їх вживання позначається меншою мірою.

При гіперглікемії білкова складова має бути не менше 20% від загального раціону. Зловживати не слід, надмірне надходження білка в організм викликає надлишок сечової кислоти.

Дієта при підвищеному цукрі в крові: що можна і не можна їсти, меню харчування

Обмін жирів, білків та вуглеводів в організмі

Калорійність

У розробці харчування за високого цукру слід враховувати калорійність кожного продукту та страви. Відсоткове співвідношення нутрієнтів необхідно розподілити так:

  • вуглеводи – 45%;
  • білки – 20%;
  • жири – 35%.

Загальна добова калорійність має виходити за рамки 2200–2500 ккал. Контроль над калоріями дозволяє скинути зайві кілограми та зберегти стабільну масу тіла.

Глікемічний індекс

ГІ, інакше глікемічний індекс, визначає швидкість розщеплення їжі, утворення глюкози та всмоктування її у системний кровотік. Чим вище за ГІ продукту, тим швидше він засвоюється, проникає в кров і впливає на підвищення цукру. У процесі нормалізації цукру продукти із високим глікемічним індексом вживати заборонено. ГІ визначається за спеціально розробленою таблицею (від найвищого значення – до нижчого):

  • від 70 одиниць до 100 – високий (неприпустимий за дотримання дієти);
  • від 30 до 70 одиниць – середній (обмежене вживання);
  • менше 30 – низький рівень (дозволені продукти).

Кількість їжі, що належить до третьої категорії, визначається її калорійністю. Отже, раціон підбирається з урахуванням наступних чинників: глікемічний індекс продукту, кількість калорій, обсяг порції, баланс нутрієнтів. Під час упорядкування щоденного меню необхідно враховувати індивідуальні особливості (алергію, масу тіла, супутні хронічні патології). Якщо самостійна технологія раціону викликає проблеми, краще буде проконсультуватися у медичного фахівця.

Постулати правильного харчування

Харчування при підвищеному цукрі в крові має бути збудовано за певними правилами. Загальними умовами організації щоденного раціону є:

  • Виняток моносахаридів та дисахаридів. До цієї категорії входять кондитерські вироби, десерти, інші солодощі, а також напої з високим вмістом цукру.
  • Дотримування часу регулярного прийому їжі. Під час дієти їдять 5-6 разів, з інтервалом 3-4 години. Рекомендований обсяг порції – 300-400 г.
  • Дотримання питного режиму. Обов'язковою нормою рідини вважається від 1,5 до 2 літрів на добу.
  • Здійснення контролю за кількістю з'їдених калорій та кількістю жирів, білків та вуглеводів. Харчуватися потрібно збалансовано, не виключаючи жодну категорію нутрієнтів, але дотримуючись їхньої пропорції.
  • Відмова від страв, приготованих кулінарним способом смаження. Щоб зменшити калорійність страв та знизити навантаження на підшлункову залозу, перевагу слід віддати вареним, тушкованим продуктам та приготованим стравам на пару.
  • Збагачення раціону вітамінами та мінералами (основним джерелом є овочі).
  • Обмеження вживання солоних продуктів та кухонної солі. В ідеалі – освоїти дієту без солі. Це допоможе розвантажити нирки та серцевий м'яз.

При підвищеному цукрі до забороненої категорії напоїв потрапляє алкоголь. Особливо пиво та вина. Спиртне впливає не лише на рівень цукру. При вживанні порушується працездатність судин та серця.

Від чого необхідно відмовитись

Розробка дієтичного раціону ґрунтується на медичній дієті №9. Згідно з класифікацією Певзнера, дев'ятий стіл рекомендується пацієнтам із цукровим діабетом. Існує ряд продуктів та страв, що підвищують цукор у крові.

Для приведення рівня глюкози до нормальних показників з меню ліквідуються:

  • Супи, приготовані на бульйоні зі свинини, курки зі шкірою, качки. Молочні супи на основі жирного молока.
  • М'ясні страви зі свинини, тушонки, а також ковбасні вироби та паштети.
  • Риба, приготовлена способом копчення, соління, консервації.
  • Молочна продукція з високим процентним вмістом жиру (сметана більше – 10%, сир – понад 45%, сир домашній, сирна маса та глазуровані сирки).
  • Готові пакетовані соки, солодкі коктейлі (незалежно від основи), чай.
  • Випічка та кондитерські вироби (торти, морозиво, тістечка та інші десерти).
  • Страви, що відносяться до категорії фастфуду та жирні соуси на основі майонезу.

Заборонені продукти, згідно з високим глікемічним індексом, представлені в таблиці.

Дієта при підвищеному цукрі в крові: що можна і не можна їсти, меню харчування

Щоб не спровокувати «стрибки» цукру, не можна їсти страви та продукти з ГІ понад 70 одиниць

Лімітовані продукти

Виняток із меню продуктів з високим ГІ не означає, що можна їсти все інше без обмежень. Особливістю дієтичного раціону є лімітоване вживання продуктів із середнім глікемічним індексом. Їх не рекомендовано виключати повністю, але потрібно суворо контролювати. Це стосується і одноразового прийому їжі, і загальної кількості продуктів цієї категорії, що надходять в організм протягом дня (тижня).

Популярні продукти, що мають середній ГІ:

  • лаваш, піта, інші прісні коржики – 69;
  • мюслі, несолодка випічка без начинки, ананаси – 67;
  • відварена картопля («у мундирі»), банани, дині, родзинки – 64–66;
  • піца чи піта без м'ясної складової – 60;
  • хурма, манго – 55;
  • томати, йогурти – 52;
  • гречана каша (без цукру) – 50;
  • ківі, чорниця – 40–43;
  • консервована квасоля, кукурудза, горошок – 48-42.

Дозоване вживання цих продуктів не завдасть шкоди організму, не збільшить показники глюкози в аналізі.

Дієтичний раціон

Їжа, яку можна їсти при підвищеному цукрі, підбирається за критеріями ГІ та калорійності. Основу складають овочі, ягоди та фрукти з низьким глікемічним індексом, деякі сорти бобових та злакових культур, спеції, білкові продукти. Меню, складене з таких продуктів, дозволить зупинити зростання показників цукру та холестерину, збагатить організм вітамінами та мінералами. Крім того, при невисокому вмісті глюкози та низької калорійності, така дієта сприяє зниженню ваги.

Фрукти Ягоди Овочі Бобові Злаки Спеції Білкові
яблука чорниця капуста горох овес материнка біле м'ясо птиці
груші лохина огірки нут ячмінь кориця морепродукти
гранати калина помідори сочевиця греча гвоздика кролик
помело брусниця топінамбур квасоля пшениця перець гриби
лимони смородина момордика нежирна риба
апельсини вишня кабачки
грейпфрути малина патисони

Інші продукти харчування, допустимі при підвищенні показників глюкози: яйця (не більше двох на тиждень), молоко з жирністю 1,5–2,5%, кисломолочна продукція (йогурт, кефір, кисле молоко, нежирний сир). Комбінуючи дозволені до вживання продукти можна скласти корисне, ситне та смачне меню. Варіанти страв для ранкового їди: сирна запіканка з ягодами, омлет з нежирним сиром, перлова або пшенична каша. Ланч, полудень, перекус: галети, дієтичні хлібці, мюслі (обмежено), сирники, приготовлені в духовці, йогурт, кислий молоко, дозволені фрукти.

Перші страви для обіду: юшка з нежирної риби або суп з морепродуктів, курячий бульйон з фрикадельками з курячого філе, квасоляний або гороховий суп, борщ або борщ на бульйоні з птиці. Гарніри: картопля у мундирі (не частіше двох разів на тиждень), гречана каша, овочі на пару. Другі страви або вечеря: тушкована капуста з кроликом або куркою, парові биточки (котлети) з м'яса риби або птиці, відварене м'ясо (яловичина, телятина), куряча грудка або риба на пару.

Салати:

  • капуста + морква;
  • капуста + буряк + морква;
  • огірки + томати + зелень;
  • грецький салат («фетаксу» слід замінити на сулугуні);
  • морська капуста з огірками.

Дієта при підвищеному цукрі в крові: що можна і не можна їсти, меню харчування

Для заправки салатів слід використовувати лляну або оливкову олію, грецький 2% йогурт, сметану з жирністю 10%, соєвий соус (лімітовано через високу концентрацію солі)

Рекомендованими напоями є:

  • чай зелений, чорний чи фруктовий (без цукру);
  • напій із цикорію;
  • відвар шипшини.

Як смачний вітамінний напій готується компот із свіжих або заморожених ягід, фруктів. Варити слід, не додаючи цукор. Харчуючи правильно, можна не тільки стабілізувати глікемію, але й знизити рівень глюкози в крові. Після нормалізації показників цукру необхідно регулярно здавати аналізи. Якщо проблема виникла один раз, контроль має бути постійним. Дієтотерапія є найефективнішим методом профілактики цукрового діабету.

EuroMD
Додати коментар