Які фрукти можна їсти при цукровому діабеті, користь для діабетиків

Правильне харчування при діабеті – це складова частина терапії, а спосіб життя. Дотримання дієтичного раціону допомагає тримати захворювання під контролем і мінімізувати ризики ускладнень. Будь-яке меню здорового харчування обов'язково містить свіжі овочі, фрукти та ягоди. Однак до діабетичного раціону підходять не всі продукти цієї категорії. Щоб не стимулювати «стрибки глюкози», потрібно чітко розмежувати: які фрукти можна при цукровому діабеті, які слід вживати в обмеженій кількості, а від яких потрібно відмовитися зовсім.

Критерії вибору продуктів

Складаючи діабетичне меню, необхідно керуватися показником глікемічного індексу (ГІ або ГІ) фруктів. Це цифрове значення швидкості поглинання організмом вуглеводів і вплив на рівень глюкози в крові. Вимірювати індекс прийняти за шкалою від 0 до 100, де безвуглеводні продукти мають нульове значення. Що нижче ГІ, то більше таких фруктів можна їсти при діабеті.

Будь-які продукти з високим глікемічним індексом максимально швидко викидають цукор у кров та порушують обмінні процеси в організмі. Для пацієнтів з діабетом вони занесені до так званого чорного списку. Високим вважається показник від 70 до 100 одиниць. Крім прямого впливу на рівень цукру в крові, фрукти та десерти з високим індексом легко трансформуються у жирові відкладення. Щоб уникнути розвитку ожиріння, страви з високим індексом виключаються з меню діабетиків і людей, що худнуть.

Середній рівень ГІ варіюється в інтервалі від 30 до 70. Овочі, фрукти та ягоди з такими значеннями GI допускаються до вживання при цукровому діабеті в обмеженій кількості та залежно від стану пацієнта. Діабетикам з першим типом захворювання дозволено менше таких продуктів, ніж інсулінонезалежним хворим. Безпечними продуктами вважаються ті, чий індекс не перевищує позначку 30 одиниць. Вони мають низьку швидкість засвоювання, містять мінімум простих цукрів, допомагають довго зберегти відчуття ситості.

Які фрукти можна їсти при цукровому діабеті, користь для діабетиків

Самостійно розраховувати ГІ немає потреби. І тому існують готові таблиці, за якими слід розробляти раціон діабетика.

Коротко про фруктозу

Фрукти при діабеті дозволяються завдяки вмісту в них фруктози – натурального фруктового цукру. Ця природна речовина належить до моносахаридів, але на відміну від сахарози, має низьку швидкість поглинання організмом.

Позитивні якості та недоліки фруктози можна оцінити в порівнянні її з сахарозою

Сахароза Фруктоза
Насолода нижче в 2 рази Яскравий солодкий смак
Миттєво надходить у кровотік Процес всмоктування у кров уповільнений
Розпадається за участю інсуліну Ферментний розпад
За дефіциту вуглеводів відновлюється Неефективна при нестачі вуглеводів
Дестабілізує гормональний фон Не впливає на синтез та рівень гормонів
Впливає кальцій з організму в процесі розщеплення При розпаді кальцію не потребує
Висока калорійність Низький вміст калорій
Стимулює мозкову активність На роботу мозку не впливає

Фруктовий цукор швидко розщеплюється у печінці на жири та глюкозу під дією ферментів (без участі інсуліну). Але для подальшого транспортування отриманої глюкози, інсулін, все ж таки необхідний, хоча і в меншій кількості. Саме тому фрукти не можуть замінювати діабетикам цукор та їсти їх потрібно під контролем показників крові.

Фруктові напої

Пакетовані соки з магазину при цукровому діабеті не дозволяється пити, оскільки вони містять велику кількість цукру. Свіжі соки, приготовлені в домашніх умовах, як і фрукти містять фруктозу. Різниця полягає у швидкості всмоктування фруктової рідини та плодів. Соки позбавлені клітковини, оскільки тверді волокна при віджиманні видаляються, і фруктоза миттєво поглинається кишківником. Більш корисні напої для хворих на діабет – це компоти зі свіжих або заморожених фруктів та ягід. Варити їх слід недовго і без додавання цукру. Вживати не тільки рідину, а й плоди як десерт.

Білий список

До найбільш корисних фруктів при цукровому діабеті ендокринологи відносять:

  • Гранат. Нормалізує жировий обмін, підвищує загальний гемоглобін, сприятливо впливають на підшлункову залозу та процеси травлення, тому що містять ферментні речовини. Клітковина та дубильні речовини у кісточках плода стимулюють роботу кишечника.
  • Яблука. Є обов'язковим продуктом у меню хворих на діабет. Багаті пектином та клітковиною, які сприяють виведенню токсинів з організму та стабілізації травлення. Містять вітаміни А, С, Е, мідь, калій, залізо, марганець.
  • Груші. Мають бактерицидну дію, що допомагає в загоєнні саден і ран, а також сечогінний ефект. При діабеті 2 типи дозволяються без обмежень. Не рекомендується їсти натще, це може призвести до підвищеного газоутворення.
  • Помело. Містить велику кількість калію. Це позитивно позначається на роботі серця та судин.

Важливо! За наявності індивідуальної алергічної реакції на той чи інший продукт із білого списку він усувається незалежно від значення ГІ.


Дозволені діабетикам ягоди та фрукти з низьким глікемічним індексом

Які фрукти можна їсти при цукровому діабеті, користь для діабетиків

Згідно з значенням глікемічного індексу, ці фрукти можна їсти при цукровому діабеті.

Ягоди

У ягідному списку найнижчий GI мають калина (10 од.) та чорна смородина (15 од.). При діабеті показані до вживання лісові та садові кущові ягоди. Денною нормою вважається одна жменя. Унікальною для діабетиків є чорниця. Незважаючи на 43 одиниці ГІ, листя і ягоди рослини містять глікозиди і дубильні речовини, мають цукрознижувальний ефект. Одним із ускладнень діабету є ураження сітківки ока (ретинопатія). Чорниця допомагає це запобігти.

Ягоди, що мають низький GI:

  • брусниця черешня, суниця, ожина (25);
  • полуниця (32);
  • вишня (22);
  • малина, червона смородина (30).

Вживаючи овочі у сирому вигляді або після кулінарної обробки, слід також керуватися таблицею ГІ продуктів. Теплова обробка продуктів та поєднання страв впливають на значення GI. Щоб продукти приносили максимальну користь організму, слід дотримуватися кількох корисних порад. При запіканні та пюруванні фруктів ГІ збільшується (краще вживати їх у свіжому вигляді).

Плоди зі шкірою переробляються органами шлунково-кишкового тракту значно повільніше, ніж очищені (це знижує швидкість всмоктування глюкози). Горіхи та рослинні жири у поєднанні з фруктами уповільнюють процес розщеплення та поглинання цукру. Оптимальна порція фруктів для одноразового застосування повинна перевищувати обсяг долоні. Великі за розміром плоди необхідно ділити на кілька прийомів.

Умовно дозволені

При помірній кількості цукру в крові допускаються до вживання:

  • Хурма. Належить до групи плодів із середнім показником (55). Достоїнством є вміст у складі магнію, калію, кальцію, йоду. Її можна їсти при цукровому діабеті, але в обмеженій кількості.
  • манго. Збігається із хурмою за цифровим значенням ГІ. Фрукт надзвичайно корисний через вміст великої кількості вітамінів групи В (холін, тіамін, фолати, рибофлавін, піридоксин), вітамінів А, Е, К, аскорбінової кислоти. При діабеті можна вживати лише у невеликих дозах.
  • Ківі (ГІ 40). Надзвичайно багатий на вітамін С, сприяє зміцненню імунітету, попереджає розвиток атеросклерозу судин. Допускається у кількості двох штук на тиждень.

Сухофрукти при діабеті

Для сухофруктів та компоту з них діють такі ж правила, як для свіжих плодів. Які сухофрукти і скільки допускаються в меню діабетика, залежить від глікемічного індексу препарату. При цьому ГІ свіжого фрукта може відрізнятись від індексу його висушеного аналога.

Під абсолютну заборону потрапляють такі сухофрукти:

  • банан, ананас – при висушуванні ГІ збільшується у кілька разів;
  • інжир – крім цукру, може провокувати утворення конкрементів у жовчному міхурі;
  • Екзоти: папайя, гуава, карамболь – високий глікемічний показник.

Сушені фініки мають високий індекс і містять тірамін, що звужує судини. GI родзинок становить 65 одиниць, тому допускається в обмеженій кількості. Рекомендовані до вживання чорнослив (індекс 40), яблука та курага (показник дорівнює 30). Слід враховувати, що курага знижує рівень артеріального тиску.

При гіпотонії годі було зловживати. Сухофрукти придатні для приготування компоту та діабетичних страв. Їх можна додавати в каші, сирні страви (сирники та запіканки), використовувати як перекушування в натуральному вигляді. Поєднання з тестом не рекомендується, оскільки в цьому випадку збільшується навантаження на ослаблену підшлункову залозу.

Які фрукти можна їсти при цукровому діабеті, користь для діабетиків

Чорнослив рекомендується не тільки як джерело вітамінів та енергії, але і як профілактичний засіб при обстипації (запорах)

Корисні при діабеті сушені ягоди:

  • чорниця;
  • калина;
  • брусниця;
  • смородина;
  • Малина.

Їх можна додавати в компот, у чай або просто заварювати окропом.

Що слід виключити

Солодкі та соковиті плоди, можливо, мають більш насичений смак, але ці фрукти для діабетиків не підходять. Більше того, їхнє вживання може спровокувати різке підвищення рівня глюкози у плазмі крові. Заборонені фруктові плоди з високим індексом: диня та банан (60), ананас та родзинки (66 та 65, відповідно), фініки (від 110), кавун (72), вишня (70). Незважаючи на середній показник 45 одиниць, протипоказаний виноград. У загальному вуглеводному складі найбільший відсоток належить чистої глюкозі.

Порушення дієтичного раціону – основна причина переходу діабету на стадію декомпенсації, коли регулювати рівень цукру неможливо навіть за допомогою медикаментів. При такому стані неминучий розвиток ускладнень. Цукровий діабет відноситься до невиліковних захворювань, але при правильній харчовій поведінці хворобу можна контролювати. Це убезпечить від тяжких наслідків.

EuroMD