Які продукти швидко знижують цукор у крові: дієта, що краще знижує

Небезпечне захворювання ендокринної системи – цукровий діабет, не проявляється, як і стихійно, як грип чи харчове отруєння. Первинні ознаки поганого самопочуття, людина схильна пояснювати втомою, нераціональним харчуванням на ходу, віковими змінами організму. Нерідко, переддіабетний стан та діабет 2 типу діагностується на стадії прогресивного розвитку тільки при плановій диспансеризації або профогляді.

При нестабільних показниках рівня глюкози пацієнту показано лікувальне харчування. Щоб контролювати захворювання, необхідно знати, які продукти знижують цукор у крові, а які викликають гіперглікемію та подальші ускладнення. Діагноз цукровий діабет має на увазі зміну способу життя, харчової поведінки та перманентне відстеження рівня цукру в крові.

Нормативні межі

Одноразово підвищені цифрові показники глюкози, пов'язані з некоректним вживанням солодких страв напередодні аналізу – це ще показник діабету. Об'єктивні дані можна отримати, зіставивши результати декількох аналізів, зданих на голодний шлунок. Нормативні межі варіюються залежно від стану пацієнта та віку. За наявності інфекційних хвороб чи вагітності показники можуть незначно збільшуватись.

Які продукти швидко знижують цукор у крові: дієта, що краще знижує

При оцінці рівня цукру в крові слід враховувати вікову категорію пацієнта

Крім показників рівня глюкози в плазмі крові, цукровий діабет диференціюють за типом захворювання:

  • Інсулінозалежний або перший тип. Характеризується збоєм у роботі підшлункової залози з виробництва гормону інсуліну, який відповідає за доставку цукру в тканини та забезпечення їх енергією.
  • Інсулінонезалежний або другий тип. Виникає внаслідок нездатності клітин організму використовувати гормон (інсулін), через що у крові накопичується надлишок глюкози.

Для діагностики конкретного типу хвороби проводять як аналіз на кількість ммоль/л глюкози, а й тест визначення антитіл до глутаматдекарбоксилазе (GAD-антитіл). Діагностувати діабет та визначити тактику лікування може лише лікар-ендокринолог. Щоб уникнути ускладнень, самодіагностика та самолікування заборонено.

Загальні принципи харчування діабетиків

Зміна раціону – одна з основ лікування діабету. Дотримання правил дозволяє пацієнту керувати захворюванням, що є найкращою профілактикою розвитку тяжких ускладнень. Розробкою дієтичного меню можна зайнятися самостійно на основі лікувальної дієти «Стіл №9» або проконсультуватися у дієтолога.

Основними принципами харчування є:

  • усунення простих вуглеводів, що підвищують рівень глюкози (насамперед, різних солодощів та солодких напоїв);
  • дотримання режиму харчування (5-6 разів на добу з 3-4-годинним інтервалом) та питного режиму (1,5-2 літри/добу);
  • зменшення порцій;
  • контроль калорійності страв та глікемічного індексу продуктів;
  • обмеження тварин білків та складних вуглеводів;
  • відмова від приготування страв кулінарним способом смаження;
  • обмеження солі та солоних продуктів;
  • Вживання товарів, що знижують цукор.
  • ведення «Щоденника діабетика».

Співвідношення добової норми нутрієнтів, що рекомендується: вуглеводи – 45%, білки – 20%, жири – 35%. Загальна калорійність – трохи більше 2200-2500 ккал.

Вибір продуктів

При складанні дієти зниження цукру в крові головним критерієм є глікемічний індекс продуктів (ГІ або GI). Це цифровий показник швидкості всмоктування вуглеводів у кровотік, який вимірюється від «0» до «100». Ідеальними для діабетика вважаються продукти з цифровим значенням ГІ не вище 30 одиниць. Вони не провокують різкі «стрибки глюкози» та дозволяють знизити загальний цукор у крові.

Які продукти швидко знижують цукор у крові: дієта, що краще знижує

До переваг такої їжі відносяться:

  • мінімальна кількість моносахаридів;
  • повільне засвоювання організмом;
  • насичення на тривалий часовий проміжок.

Високий глікемічний індекс продуктів відповідає позначці від 70 до 100. При їх вживанні глюкоза швидко проникає у системний кровотік, що призводить до порушення процесів обміну та гіперглікемії. При цьому звичайні вуглеводи схильні трансформуватися в жир і відкладаються в організмі. Це категорично протипоказано людям із цукровим діабетом. Продукти, які мають середній ГІ (від 30 до 70 одиниць), дозволяються в обмеженій кількості.

Їх наявність у щоденному меню залежить:

  • від типу хвороби (інсулінонезалежним пацієнтам дозволено більше такої їжі);
  • стадії діабету (у декомпенсованій стадії їх рекомендується усунути);
  • загального стану здоров'я пацієнта та призначених йому доз медикаментів.

Для правильного обчислення глікемічного індексу страви існують спеціальні таблиці продуктів з точним цифровим значенням ГІ.

Продуктовий кошик діабетика

Продукти, що знижують цукор у крові, коректніше називати стабілізуючими цей показник. Жодна страва не замінить діабетику з першим типом захворювання, своєчасною ін'єкцією інсуліну. Складний процес утворення молекул глюкози з амінокислот з'їдених білків (глюконеогенез) може проводити рівень цукру, навіть за кілька годин, після їжі.

Їжа, що має низьку глікемічну активність, сприяє підтримці показників глюкози на мінімальному рівні для конкретної стадії цукрового діабету. Діабетична дієта зниження цукру в крові заснована на регулярному вживанні продуктів, чий ГІ не перевищує показник 35 одиниць. При такому харчуванні, можливо, контролювати глюкозу, і знизити дози лікарських препаратів.

Корисні овочі, фрукти та ягоди

Продукти цієї категорії складають основу дієтичного харчування. Вони не лише стримують показники глікемії, а й збагачують організм вітамінами, мікро- та макроелементами. Сприяють покращенню загального стану судин та виведенню «поганого» холестерину. Крім того, в овочах та фруктах міститься мало калорій, що допомагає контролювати масу тіла.

Список продуктів, схвалений ендокринологами:

  • Яблука. Є джерелом: пектину, клітковини, заліза, вітамінів А, С, Е, марганцю, калію. Стабілізують процеси травлення.
  • Гранат. За рахунок вмісту дубильних речовин та клітковини стимулюють функції кишечника, які сприятливо впливають на процес кровотворення. Допомагають підвищити працездатність підшлункової залози.
  • Груші. Мають сечогінну та бактерицидну дію. Допомагають упоратися із затримкою рідини в організмі.
  • Помело. Поряд із низьким ГІ, збагачений калієм, що сприяє безперебійній роботі серця.
  • Топінамбур або земляна груша. Активізує ендокринну функцію підшлункової залози з виробництва інсуліну. Є незамінним овочом у меню діабетиків.
  • Момордик або гіркий гарбуз. Дієтичний продукт, що сприяє зменшенню маси тіла, стимулює синтез інсуліну, покращує обмінні процеси.
  • Капуста: білокачанна, цвітна, броколі. Містить вітаміни В-групи, зміцнює імунітет та судинну систему організму.
  • Сімейство гарбузових: гарбуз, огірки, кабачки, патисони. Поєднання з білковими продуктами уповільнює глюконеогенез. Високий вміст води заповнює дефіцит рідини. Кабачки та гарбуз мають більш високий ГІ, тому вживати їх слід з обережністю, незважаючи на користь для організму.
  • Брусниця. Діє як діуретик і каталізатор інсуліну, дозволяючи контролювати глюкозу.
  • Калинівка. Містить інвертний цукор, який не потребує інсуліну для транспортування тканини організму.
  • Чорниця. Підтримує здоров'я підшлункової залози, ефективно бореться з набряками, регулює всмоктування глюкози, сприятливо впливає на судинну систему органів зору.
  • Чорна смородина. Стимулює обмінні та імунні процеси, насичує організм вітамінами.

Які продукти швидко знижують цукор у крові: дієта, що краще знижує

Більшість овочів має низьку калорійність та GI і є оптимальними продуктами при цукровому діабеті.

Бобові та злакові культури

Не всі злакові мають низький глікемічний індекс, але при кулінарній обробці (варінні), ГІ знижується. Тому каші в меню людей з діабетом повинні бути обов'язково. Бобові допомагають збагатити раціон мінералами та вітамінами, при регулярному вживанні здатні стримувати розщеплення нутрієнтів. Стручкова квасоля використовується в народній медицині, як продукт, що знижує рівень цукру.

Злакові культури: овес, перловка, пшеничка покращують обмін речовин, нормалізують травні процеси, заповнюють мікро- та макроелементи. Крім того, каші дозволяють довго зберегти відчуття ситості та знизити ризик перепадів цукру в крові. Бобові культури: квасоля, горох, нут. Мають низьку глікемічну активність. Процес всмоктування складних вуглеводів не потребує інсулінових витрат. Багаті мінеральними речовинами та вітамінами.

Спеції

Вважається, що спеції знижують цукор. Прямої дії на кількісний склад глюкози вони не надають, але завдяки їхній активній участі в процесі глюконеогенезу відбувається уповільнення всмоктування глюкози, тому показники цукру залишаються на колишньому рівні. До дозволених при діабеті спецій відносяться материнка (орегано), кориця, гвоздика, мелений перець (чорний, червоний, білий), імбир та часник.

Білкові продукти

Білкові продукти не знижують цукор, але їхнє правильне поєднання з дозволеними овочами допомагає зберегти глюкозний баланс і не допустити різких «стрибків» глікемії. Джерелом білка в діабетичному меню є:

  • Дієтичне м'ясо птиці (курка, індичка). При приготуванні страв необхідно видаляти з птиці жирну шкіру.
  • Горіхи (фундук, мигдаль, арахіс). Вживати слід у невеликій кількості, щоб не створювати навантаження на ослаблену підшлункову залозу.
  • Гриби. Незважаючи на невисокий ГІ, вважаються важкою ситною їжею. Допускаються до вживання обмежено.
  • Морепродукти (мідії, креветки, краби) та нежирна риба. Надають мінімальний вплив на рівень глюкози у крові. Збагачують організм білком, мінералами (цинком, селеном, кальцієм та ін.).

Напої

Корисними при діабеті напоями є соки та морси із фруктів та ягід, з низьким глікемічним індексом. Однак, слід знати, що при віджимі з рідини втрачається клітковина, і процес всмоктування чистої фруктози кров значно скорочується. Найкращим варіантом буде приготування компоту із дозволених ягід та фруктів. При цьому цукор додавати у напій не слід. Рекомендовано включати до щоденного раціону відвари та настої з лікарських трав, які знижують рівень цукру. Правильне поєднання фітокомпонентів дозволить стабілізувати глюкозу.

До протидіабетичних трав відносяться:

  • корінь лопуха;
  • листя та плоди чорниці;
  • кульбаба (корінь та листя);
  • кропива;
  • рута (галега);
  • репішок;
  • золототисячник;
  • чимірка або купена;
  • насіння льону.

Важливо! Використання фітолікування допускається лише після консультації та схвалення ендокринолога.

Каву при цукровому діабеті слід замінити напоєм із цикорію. Корінь цієї рослини здатний знизити глікемію, оскільки робить на глюкозу вплив, схожий на медичний інсулін. Містить у складі натуральний полісахарид (речовина, що відноситься до групи пребіотиків – інулін), а також ефірні олії, речовини з активним вітаміном Р та органічні кислоти. Крім перерахованих компонентів, до раціону включаються продукти, які не підвищують цукор у крові. Таблиця глікемічних індексів виглядає так:

Які продукти швидко знижують цукор у крові: дієта, що краще знижує

На основі цієї таблиці розробляється щоденне меню для людей з діабетом

Раціон не повинен бути перевантажений. При складанні меню необхідно враховувати калорійність товарів та розмір порції. Можливість запобігти ускладненням діабету і підвищити якість життя, багато в чому залежить від самого хворого. Дотримання всіх умов лікування є гарантом стабільного здоров'я.

EuroMD
Додати коментар