Імбир при цукровому діабеті: корисні властивості, рецепти, протипоказання

При захворюванні на цукровий діабет, одним з методів лікування є дієтотерапія. Дотримуючись принципів правильного харчування, можна контролювати рівень цукру і попередити можливі ускладнення хвороби. Продуктовий кошик діабетика становлять як дозволені продукти, а й ті, що здатні стабілізувати глікемію. Чорниця, топінамбур, імбир при діабеті рекомендовано ввести в щоденний раціон. Імбирний корінь є одним із небагатьох, дозволених при захворюванні спецій. Він не лише позитивно впливає на самопочуття, а й збагачує меню діабетика смаковими відчуттями.

Імбир безпосередньо впливає на травні процеси і рівень глюкози в плазмі крові. Щоб уникнути розвитку гіпоглікемії (різкого зниження цукру), використовувати корінь слід тільки після схвалення лікаря. При цукровому діабеті другого типу щоденна доза імбиру підбирається з урахуванням стадії захворювання, що застосовуються цукрознижувальних препаратів, наявності супутніх патологій. Діабетикам з інсулінозалежним першим типом захворювання вживати рослину не рекомендується.

Хімічні складові та харчова цінність

Корінь має два різновиди: бенгальський, або білий, і барбадоський (чорний). Розрізняють їх за рівнем обробки. Білий різновид готують ретельніше (ошпарюють, знімають шкірку). Як корисними, і небезпечними здоров'я властивостями, імбир завдячує своєму хімічному складу.

Вітаміни С (аскорбінка), B1 (тіамін), B2 (рибофлавін), B3 (ніацин), A (ретинол)
Макроелементи Mg (магній) F (фосфор) Ca (кальцій) Na (натрій), K (калій)
Мікроелементи Zn (цинк), Fe (залізо), Мn (марганець)

Крім того, корінь імбиру містить:

  • полісахарид інулін, що забезпечує організм енергією без участі інсуліну, та сприяє зниженню цукру;
  • терпени (у складі ефірної олії), що надають рослині терпкий і пекучий смак.

Харчова цінність імбиру

Жири 8%
Білки 7%
Вуглеводи 85%

Глікемічний індекс товару – 15 одиниць. Калораж складає 80 ккал на 100 г.

Корисні властивості при діабеті

Як допоміжний засіб народної медицини, імбир використовується в лікуванні бактеріальних та вірусних інфекцій, глистних інвазій, застудних захворювань, еректильної дисфункції у чоловіків та багатьох інших захворювань. Для діабетиків цінність рослини полягає, перш за все, у таких властивостях:

  • стабілізація показників цукру;
  • зміцнення судинних стін;
  • підвищення працездатності імунної системи;
  • регенерація епідермісу (шкіри) за наявності ушкоджень;
  • зниження ваги;
  • покращення кровообігу в капілярах;
  • активізація обміну речовин.

Імбирний корінь сприяє розщепленню та виведенню з організму «поганого» холестерину. Оскільки, частим супутником цукрового діабету є атеросклероз, поліпшення складу крові цей продукт корисний подвійно.

Протипоказання до вживання

Незважаючи на свої переваги, імбир має досить агресивний вплив на органи шлунково-кишкового тракту. Вживання прянощі необхідно суворо дозувати. Абсолютні протипоказання до лікування імбирним коренем наступні: виразкова хвороба шлунка, запалення слизової оболонки шлунка (гастрит), запальне захворювання товстої кишки (коліт), стабільно низький тиск (артеріальна гіпотензія), порушення серцевого ритму (тахікардія, брадикардія, температура).

До релятивних (відносних) протипоказань відносяться перинатальний період у жінок (тільки з дозволу гінеколога, що веде вагітність), підвищена нервова збудливість, наявність каменів у жовчному міхурі (холелітіаз). Лікування імбиром заборонено при індивідуальних алергічних реакціях на ефірні олії, до складу яких входять терпени.

Імбир при цукровому діабеті: корисні властивості, рецепти, протипоказання

Можливі наслідки

Застосовувати імбир при цукровому діабеті 2 типу необхідно у дозуванні, узгодженому з ендокринологом. Починати з невеликих порцій та збільшувати їх за відсутності негативної реакції організму. В іншому випадку, некоректне використання прянощів може призвести:

  • до стрімкого зниження цукру (гіпоглікемії, з можливим розвитком стану коми);
  • зниження АТ;
  • почастішання серцебиття;
  • болючим відчуттям в органах шлунково-кишкового тракту;
  • рефлекторного викиду вмісту шлунка через ротову порожнину;
  • дихальної та шкірної алергічної реакції.

Важливо! Перед вживанням корінь необхідно вимочити у прохолодній воді. Це допоможе ліквідувати хімічні сполуки, якими обробляється рослини з метою продовження терміну його реалізації у торговельній мережі.

Народне лікування

Цукровий діабет характеризується як порушенням складу крові, а й зовнішніми проявами ускладнень, тому імбирний корінь використовують для внутрішнього вживання як і зовнішнього засобу.

Імбирні напої

Для приготування напоїв корінь необхідно попередньо підготувати: витримати години дві у прохолодній воді, просушити, очистити від шкірки, подрібнити за допомогою кухонного комбайна або звичайної терки. Рецепти народної медицини не відрізняються складністю приготування та багатокомпонентністю.

  • Вітамінний напій . Залити гарячою водою нарізаний скибочками цитрусовий фрукт, настояти чверть години, періодично натискаючи ложкою на шматочки. З тертого кореня імбиру необхідно віджати сік і додати цитрусову воду. Напій готують із лимоном, апельсином, грейпфрутом або помело.
  • Квас . Бородінський чи житній хліб нарізати маленькими кубиками, підсушити у духовці. Перекласти отримані сухарики (150 г) у банку, додати пакетик швидких дріжджів (11 г) та жменю ізюму. Залити 1,5-2 літри води. Витримати суміш протягом п'яти днів, після чого приєднати 2 столові ложки тертого імбиру.
  • Імбирно-коричний кефір . У кисломолочний напій жирністю не більше 2,5% додати порошок сушеного імбиру та кориці (за смаком). Вживати можна щодня як другий сніданок або полудень.
  • Чай з імбиром . Дві чайні ложки готової сировини залити склянкою гарячої води 95 ° C (заварювати окропом не рекомендується, оскільки рослина втратить частину вітамінів). Витримати в термокухлі або термосі протягом години. Додавати до чаю (каркади, чорного, улуну, зеленого), у пропорції 1:1.

Враховуючи тонізуючу дію кореня, приймати лікарські напої краще у першій половині дня або на полудень. Щоб уникнути неприємних відчуттів в епігастральній (підложковій) ділянці, пити імбирний чай, квас рекомендується на ситий шлунок.

Імбир при цукровому діабеті: корисні властивості, рецепти, протипоказання

Чаю з імбиром надасть приємного смаку скибочки лимона.

Маринований корінь

Готова імбирна закуска, що продається у магазині, містить велику кількість оцтової есенції. Гострі маринади при діабеті належать до списку заборонених продуктів. Щоб урізноманітнити діабетичне меню, можна використати наступний рецепт маринованого імбиру. Очистити від шкірки невеликий корінь і сирі буряки середнього розміру, нарізати тонкими скибочками.

Приготувати маринад:

  • вода – 2 склянки;
  • сіль – ½ чайної ложки;
  • цукор – 1 чайна ложка;
  • гвоздика, лавровий лист, перець горошком.

Закип'ятити та проварити маринад 5 хвилин. Охололою рідиною залити коренеплоди. Витримати у холодильнику 8–12 годин. Таку закуску можна їсти з вареною куркою, індичкою або рибою 2-3 рази на тиждень. Зловживати не слід.

Зовнішні засоби

При прогресуванні цукрового діабету характерним є розвиток ускладнень, одним з яких є порушення кровопостачання нижніх кінцівок. Несвоєчасне лікування може призвести до ангіопатії (ушкодження судинних стінок) та синдрому діабетичної стопи (некротичного ураження шкіри, м'яких тканин та кісток стопи). Для профілактики та терапії ускладнень такого роду рекомендується проводити сеанси масажу з олією. Олія готується в домашніх умовах з наступних інгредієнтів: суха трава звіробою – 50 г, олія – 250 мл, імбирний корінь (подрібнений на тертці) – 1 ст. ложки.

Змішати суху сировину та олію, нагріти на водяній бані. Гаряче масло|мастило| перелити в скляний посуд і витримати в темряві 24-36 годин. Після цього додати імбир. Сеанси масажу слід проводити двічі на день по 10-15 хвилин. Після процедури ноги обов'язково обмити теплою водою, щоб уникнути агресивного впливу імбиру на шкіру. Шкіра хворого на діабет надзвичайно вразлива. Будь-які висипання складно піддаються лікуванню.

Для підсушування гнійничкового висипу можна використовувати саморобну мазь із природних компонентів: тертий корінь – 1 столова ложка, олія – 40 мл, глина (суха, косметична) – 1 столова ложка. Змішати інгредієнти. Мазь нанести безпосередньо на гнійнички, уникаючи ділянок зі здоровою шкірою. Витримати чверть години та змити теплою водою. При появі неприємних відчуттів або хворих зовнішніх проявів від застосування мазі (печіння, почервоніння шкіри, набряки) лікування необхідно припинити.

Зберігання продукту

При покупці імбиру перевагу слід віддати міцним корінцям з рівномірним забарвленням, які не мають зовнішніх пошкоджень. Зберігають продукт у холодильнику не більше тижня. Для збільшення терміну зберігання імбирний корінь можна заморозити попередньо розрізавши на порційні шматочки. Імбир – продукт досить специфічний. При неправильному вживанні рослина замість передбачуваного полегшення може завдати шкоди здоров'ю. Тому під час введення його в раціон діабетикам потрібно суворо контролювати показники глюкози в крові та загальну реакцію організму.

EuroMD
Додати коментар