Які продукти підвищують цукор у крові: таблиця підвищують рівень, список для діабетиків

Будь-яка їжа впливає на показник глюкози. Саме тому об'єктивними вважаються цифрові показники аналізу крові, паркан якого виготовляється на голодний шлунок. За відсутності відхилень у роботі ендокринної системи, цукровий показник у нормі становить 3,9–5,2 ммоль/л натще. Через 2 години після їди, він не повинен бути вище 7,8 ммоль/л. Стабільне перевищення нормативів дозволяє діагностувати переддіабетний стан або цукровий діабет.

Одна із складових терапії діабету – дієтичний раціон. Перш ніж призначити лікування протидіабетичними препаратами, лікар повинен пояснити, які продукти підвищують цукор у крові, і, отже, є забороненими для діабетика. А також розповісти, як правильно скласти меню із продуктів допустимих до вживання.

Вплив їжі на концентрацію глюкози у крові

Показники цукру пропорційні кількості з'їдених вуглеводів та їх швидкості всмоктування у системний кровотік. Вуглеводи класифікуються на прості (швидкі) та складні (повільні). До простих відносяться:

  • моносахариди (глюкоза, фруктоза, галактоза);
  • дисахариди (цукроза, лактоза, мальтоза).

Такі складові підвищують цукор у крові протягом короткого часу, оскільки миттєво засвоюються. Моносахариди та дисахариди при діабеті протипоказані. Механізм зниження рівня цукру полягає у його своєчасному транспортуванні в тканини та клітини організму для забезпечення їх енергією. Гормон інсулін здійснює доставку глюкози, тому за його відсутності чи недостатньому синтезі показник цукру підвищується. Складні вуглеводи або полісахариди переробляються організмом повільніше і процес збільшення цукру не такий форсований, як при всмоктуванні моносахаридів.

Білки впливають на рівень глюкози меншою мірою, оскільки для їх поглинання, розщеплення та утилізації необхідно кілька годин. Уповільнюють травлення та гальмують надходження цукру в кровотік харчові волокна та клітковина. Жири впливають на всмоктування глюкози по-різному. Тварини, рослинні рафіновані разом із моносахаридами здатні значно збільшувати концентрацію глікемії. Таким чином, при діабеті перевага надається їжі, яка мінімально підвищує цукор у крові. Наприкінці ХХ століття було запроваджено поняття глікемічного індексу товарів. Це цифровий показник швидкості всмоктування вуглеводів у кровотік, який вимірюється від «0» до «100».

Саме глікемічний індекс (ГІ чи GI) є основним критерієм вибору продуктів для діабетиків.

Високий ГІ відповідає позначці від 70 до 100. Від такої їжі піднімається цукор у крові та порушуються обмінні процеси. Людям, хворим на діабет, це загрожує різким погіршенням самопочуття, аж до гіперглікемічної коми. Продукти із середнім індексом (від 30 до 70 одиниць) дозволені до вживання в обмеженій кількості. Оптимальним значенням ГІ для діабетика є показник від 0 до 30. При стабільно підвищеному рівні глюкози такі продукти не завдадуть шкоди.

Які продукти підвищують цукор у крові: таблиця підвищують рівень, список для діабетиків

Про калорійність

Цукровий діабет, нерідко, супроводжує надмірну вагу пацієнта. Ожиріння може бути причиною діабету другого типу (інсулінозалежного) у жінок або наслідком неправильного харчування при діагностованому діабеті. Крім вмісту вуглеводів у блюді, хворому на діабет необхідно враховувати кількість калорій у продуктах. Раціон не може бути перевантажений, тому добову норму калорій слід тримати у межах 2200–2500 ккал.

Відсоткове співвідношення нутрієнтів необхідно розподілити так:

  • вуглеводи – 45%;
  • білки – 20%;
  • жири – 35%.

Крім того, що швидкі вуглеводи збільшують рівень глюкози та є потенційно небезпечними для діабетика, у печінці вони трансформуються у жири, і зберігаються у вигляді жирових запасів у тканинах організму, збільшуючи масу тіла пацієнта. Правильний раціон визначається трьома основними критеріями: якісно-кількісний склад нутрієнтів, калорійність страв, показник глікемічного індексу.

Дієтичне харчування

Згідно з класифікацією професора Певзнера М.І., для діабетиків призначається дієта «Стіл №9», що дозволяє контролювати стабільний рівень цукру в крові. Продукти, дозволені до вживання, мають низький ГІ та довго переробляються організмом. Усунути необхідно страви, при вживанні яких підвищується цукор та холестерин. Зразковий список включає:

  • Перші страви. Супи, борщі, солянки на основі свинини, качки, жирної риби та молочні супи. Не слід використовувати для заправки білий рис та вермішель (локшину).
  • М'ясо. Свинина, качка, гуска. Будь-які ковбасні вироби, копченості та м'ясні консерви (тушонка, паштет).
  • Риба. Солона, копчена продукція, рибні консерви.
  • Молочні продукти. Сметана більше 10% жирності, сир – понад 45%, сир домашній –18%, глазуровані сирки.
  • Крупи. Манна крупа, білий сорт рису.
  • Напої. Пакетовані соки та бутильований чай, солодкі коктейлі.
  • Фастфуд, жирні соуси на майонезній основі, синтетичні кетчупи.
  • Випічка. Листкове, пісочне, солодке дріжджове та заварне тісто.

З коренеплодів у меню слід обмежити картоплю та буряк. Обов'язком діабетика є щоденно контролювати глюкозу, що надходить в організм і суворо дотримуватись принципів діабетичного раціону:

  • раціональний питний та харчовий режим (кількість рідини – 1,5–2 л/добу, прийом їжі – кожні 3–4 години);
  • дотримання норм калорійності та показників ГІ продуктів та страв;
  • усунення з раціону простих вуглеводів, які провокують різке підвищення цукру;
  • введення у меню рослинних білків, овочів (у будь-якому вигляді), фітовідварів, що знижують рівень глюкози;
  • відмова від приготування страв кулінарним способом смаження;
  • обмеження солі та солоних продуктів;
  • ведення «Щоденника діабетика».

Щоб контролювати глікемію, потрібно уважно читати етикетки на продуктах. Консерви, напої, продукти тривалого зберігання містять солодкі консерванти. Від їхнього вживання, незмінно, підвищиться цукор.

Які продукти підвищують цукор у крові: таблиця підвищують рівень, список для діабетиків

Злакові та бобові культури у консервованому вигляді при діабеті вживати вкрай небажано. У свіжому вигляді вони відносяться до дозволених продуктів харчування

Продукти з високим та середнім ГІ

Обчислювати глікемічний індекс самостійно не потрібно. Існує готова таблиця продуктів, які виключаються із раціону хворого на діабет.

Продукти GI
фініки 146
пшеничний хліб (білий) 136
тістечка, печиво, грінки (смажені) 100
картопля (фрі та смажена) / пюрована 95/90
пироги та здобні булочки 88
кукурудзяні пластівці, попкорн та макарони 85
рисова каша, вафлі, карамельні цукерки 80
кабачки смажені, гарбуз запечений 75
сухарики з приправами, газування 74
кавун 72
сирники, морозиво, варення (джеми), шоколад молочний, халва, пельмені 70

Особливості харчування повинні відповідати:

  • стадії захворювання (компенсована, субкомпенсована, декомпенсована);
  • типу хвороби (інсулінозалежний, інсулінозалежний);
  • призначеним дозам медикаментів;
  • наявності ускладнень та супутніх патологій;
  • загальний стан пацієнта;
  • рівнем фізичної активності.

Залежно від перерахованих індивідуальних показників здоров'я допускається їжа із середнім значенням ГІ. Яких продуктів слід уникати, а які можна їсти, найкраще підкаже ендокринолог. У таблиці наведено лімітовані продукти із середнім глікемічним індексом.

Продукти Gl
прісне тісто (коржик, піта без начинки) 69
круасани без наповнювача 67
мюслі, ананас, дієтичний бісквіт 66
банани, диня, відвареної «в мундирі» картопля 65
родзинки 64
піца з помідорами (без м'ясної начинки) 60
папайя 58
манго, вівсяне печиво, хурма 55
йогурти, томатний суп, типу гаспачо 52
гречка, млинці з гречаного борошна 50
зелений горошок (консервований) 48
квасоля (біла, червона), ківі 42
нут 41

Надмірне вживання продуктів із середньої глікемічної категорії може негативно позначитися на здоров'ї. Цукор підвищуватиметься від кількості з'їденого, оскільки більший обсяг їжі, що містить глюкозу, потребує великих інсулінових витрат. При дефіциті інсуліну можливий розвиток гіперглікемії. Правильне харчування є способом лікування діабету. Нехтування рекомендаціями призводить до тяжких ускладнень хвороби.

EuroMD
Додати коментар