Дієта при цукровому діабеті 2 типу: лікування низьковуглеводним харчуванням, заборонені продукти для діабетиків

Цукровий діабет 2 типу характеризується інсулінорезистентністю – порушеною чутливістю клітин організму до інсуліну. Даний ендокринний (внутрішньосекреторний) гормон здійснює транспортування глюкози в тканини та кліті для забезпечення їх необхідною енергією. При другому типі захворювання підшлункова залоза не зупиняє роботу з виробництва інсуліну, але оскільки організм не здатний його витрачати, нереалізований цукор залишається у плазмі крові. Основним методом лікування захворювання є дієтотерапія. Правильно складений раціон допомагає стримувати глікемію, і запобігти розвитку ускладнень хвороби.

Дієтологія та діабет

Відмінною рисою діабету є поліфагія (перманентне відчуття голоду). Це зумовлено дефіцитом глюкози, як джерела живлення та енергії у клітинах організму. Підвищений апетит провокує розвиток ожиріння, що призводить до серцевих патологій та атеросклерозу (ураження судин холестериновими наростами). Дієта при цукровому діабеті 2 типу спрямована на нормалізацію глікемії та зниження маси тіла.

Медична класифікація лікувального харчування за Певзнером передбачає для діабетиків дієту «Стіл №9». Меню розроблено для схуднення, підтримки стабільного рівня цукру та відновлення порушених обмінних процесів. Основними параметрами дієтотерапії при діабеті є: глікемічний індекс (ГІ або GI) продуктів, кількість калорій, баланс нутрієнтів (жирів, вуглеводів, білків), режим харчування та обсяг порцій.

Згідно з «Столом №9», усі продукти поділяються на допустимі до споживання, заборонені та лімітовані (дозволені в обмеженій кількості). За допомогою комбінування дозволених та лімітованих продуктів складається щоденний раціон. Харчування має бути повноцінним, збалансованим, з чітким дотриманням дієтологічних параметрів.

Глікемічний індекс

Будь-яка їжа, що потрапила в організм, впливає на рівень цукру в крові. GI – це величина, яка позначає швидкість розщеплення їжі на складові, виділення з неї глюкози та резорбцію (всмоктування) їх у системний кровотік. Продукти з низьким ГІ перетравлюються повільно і не мають великого впливу на глікемію. Високий глікемічний індекс продуктів вказує на їх форсовану переробку і моментальний викид глюкози в кров. Така їжа для діабетика належить до категорії забороненої.

Цифрові значення ГІ розподіляються так:

  • від 70 до 100 одиниць – високий індекс;
  • від 30 до 70 – середній;
  • менше 30 – низький.

Дієта при цукровому діабеті 2 типу: лікування низьковуглеводним харчуванням, заборонені продукти для діабетиків

Для вибору продуктів за критерієм GI існує спеціальна таблиця. Заборонені продукти для хворих на діабет мають глікемічний індекс вище 70 одиниць.

Критерій калорійності

Щоб не створювати додаткове навантаження на ослаблену підшлункову залозу, їжа діабетика не повинна бути важкою та важкоперетравлюваною. Висококалорійна їжа, незалежно від ГІ вимагають багато енергії для переробки, а діабетик, не має серйозного енергетичного ресурсу через слабке постачання клітин глюкозою. Крім того, зайві калорії не сприяють зниженню ваги. Добовий калораж необхідно утримувати в межах 2200-2500 ккал. Відсотковий склад нутрієнтів:

  • вуглеводи – 45%;
  • білки – 20%;
  • жири – 35%.

Дотримання такого балансу дозволить максимально наблизити до норми обміну речовин.

Нутріенти

Крім відсоткового співвідношення білків, жирів та вуглеводів, дієта передбачає розмежування всіх категорій продуктів на корисні та шкідливі.

Жири

Вживання тваринних жирів слід максимально скоротити, оскільки вони прискорюють всмоктування глюкози і сприяють відкладенню «поганого» холестерину на стінках судин. В результаті підвищується цукор і розвивається атеросклероз. Відрегулювати жировий обмін можна замінивши вершкове масло (сало) рослинними жирами.

Білки

Незамінні амінокислоти, які сам організм виробляти не може, він отримує з білка. Процес глюконеогенезу (виділення з амінокислот глюкози) відбувається повільно, тому коли люди їдять білкові продукти, рівень цукру піднімається незначно, і не форсовано. Білкова складова діабетичної дієти не повинна бути меншою за 20% від загального раціону. Джерелом білка для діабетиків є дієтичні сорти м'яса та риби, гриби, деякі продукти рослинного походження.

Дієта при цукровому діабеті 2 типу: лікування низьковуглеводним харчуванням, заборонені продукти для діабетиків

Продукти з високим вмістом білка, які повинні бути присутніми в раціоні хворого на цукровий діабет 2 типу

Вуглеводи

Вуглеводна складова необхідна організму як основне енергетичне джерело. Ця категорія нутрієнтів поділяється на ті, що діабетику можна їсти, і ті, від яких необхідно відмовитись. Складні вуглеводи (полісахариди) переробляються повільно, і викликають різкого підйому цукру у крові. До них відносяться:

  • глікоген (присутня у білкових продуктах);
  • пектин (міститься в овочах, фруктах та ягодах);
  • клітковина чи целюлоза (основне джерело – овочі, зелень);
  • крохмаль (є компонентом картоплі, макаронів, бобових та зернових культур).

Прості вуглеводи є: моносахариди (глюкоза, фруктоза, галактоза), дисахариди (сахароза, лактоза, мальтоза). Продукти з високим вмістом простих вуглеводів швидко резорбуються, викликаючи миттєвий викид глюкози в кровотік. При цукровому діабеті така реакція організму провокує глікемію, і може бути небезпечною для життя. Тому низьковуглеводна дієта діабетика означає виключення швидких вуглеводів з раціону та обмеження складних.

Правильно харчування для 2 типу діабету не допускає стрибків цукру, і допомагає відновити клітин сприйнятливість до інсуліну. Якщо виникають проблеми при створенні меню, слід звернутися за допомогою до дієтолога. Раціон розробляється з урахуванням характеру перебігу та стадії хвороби, віку та індивідуальних особливостей організму пацієнта.

Постулати лікувального харчування

Складаючи щоденне меню, хворий на діабет повинен враховувати не тільки які продукти можна вживати, але і як це правильно робити. Лікувальне харчування необхідно організувати відповідно до таких правил:

  • Ліквідувати з раціону дисахариди та моносахариди. Дані складові містяться у всі можливого роду солодощах: кондитерських виробах, морозиві, цукерках тощо.
  • Дотримуватись питного режиму. Норма рідини становить від 1,5 до 2-х літрів на день.
  • Дотримуватися регулярності прийому їжі. Їсти слід кожні 3-4 години.
  • Не скупитися з їжею. Одноразова порція не повинна перевищувати 350-400 г їжі. Переїдання призводить до набору зайвої ваги.
  • Контролювати кількість калорій та глікемічний індекс продуктів. Живлення має бути збалансованим, з чітко дотримується пропорцією нутрієнтів.
  • Виключити страви, приготовані кулінарним способом смаження. Їжу потрібно готувати за допомогою варіння, гасіння, пари. Можна запікати блюда у фользі. Це допоможе знизити калораж та розвантажити підшлункову залозу.
  • Ввести в щоденний раціон корисні овочі та фрукти зі списку дозволених, як джерело вітамінів та мінералів.
  • Обмежити в раціоні кількість кухонної солі і відмовитися від солоних страв (в ідеалі перейти на безсольову дієту). Такий захід дозволить зменшити навантаження на нирковий апарат та серце.
  • Замінити тваринні жири рослинними (оливкова, кукурудзяна, лляна та інші олії).

Діабетику рекомендується вести «Щоденник харчування», проаналізувавши який можна скоригувати харчування відповідно до вживаних продуктів та рівня цукру після їжі.

Що потрібно виключити

Щоб уникнути гіперглікемії, діабетику необхідно чітко знати, що не можна їсти. Заборони насамперед поширюються на солодкі страви та напої. Прості вуглеводи у чистому вигляді хворому протипоказані. Крім цього, з меню слід видалити висококалорійну жирну їжу: страви фастфуду, копченості (м'ясо, сало, риба), напівфабрикати (пельмені, чебуреки, хінкалі), ковбасні вироби, не призначені спеціально для діабетичного харчування, шинка. Заборонено використовувати як перекушування ароматизовані снеки та сухарики, чіпси, попкорн.

Усуненню з продуктового кошика підлягають такі продукти:

  • М'ясо. Домашній птах (качка, гусак), жирна свинина.
  • Риба. Пресерви, в'ялений продукт.
  • Консервація Паштети м'ясні, шпротні, рибні консерви, мариновані овочі, солодкі консервовані фрукти у власному соку, компоти та джеми.
  • Крупи. Рис (білий сорт), саго, манка.
  • Молочна та кисломолочна продукція з високим відсотком жирності. Допустимий вміст жиру становить: вершки та сметана – 10%, сир – 40-45%, йогурт – 3,2%, сир – 9%, ряжанка – 4%. Під заборону потрапляють глазуровані сирки та солодка сирна маса.
  • Борошно. Біла булка, макаронні вироби категорії Б, В, 1 та 2-го класу, випічка із здобного, листкового, пісочного та заварного тіста.
  • Соуси та приправи. Кетчупи, соуси на майонезній основі, гірчиця.
  • Фрукти. Орієнтуватися слід за глікемічним індексом. Високий ГІ мають: ананас, інжир, кавун, виноград. З екзотичних фруктів: папайя, карамболь, гуава.

Дієта при цукровому діабеті 2 типу: лікування низьковуглеводним харчуванням, заборонені продукти для діабетиків

Таблиця продуктів, неприпустимих для вживання при цукровому діабеті

Лімітовані (обмежені до вживання) продукти

До цієї категорії входять продукти із середнім ГІ. При цукровому діабеті другого типу їх вживання допускається у кількості 1–3 десь у тиждень. При стабільних показниках цукру це не завдасть шкоди здоров'ю. Популярні продукти з лімітованої категорії:

  • вироби з прісного тесту: галети, лаваш, піта (без начинки) та мюслі – 67–69;
  • картопля (допускається тільки відварена в «мундирі»), банани, родзинки – 64–66;
  • фрукти (манго, хурма, ківі) – 55, апельсини – 44;
  • несолодка гречана каша – 50;
  • чорниця – 43;
  • консервована квасоля, кукурудза, горошок – 48-42;
  • сири: фета, плавлений – 56-57.

Докладніший список продуктів, що мають середній глікемічний індекс, можна знайти на сайті. Обмежено дозволені жирні сорти риби (осетр, палтус, мойва, скумбрія), як джерело омега-3,6 жирних кислот. Визначитись із продуктами, що мають середній GI, допоможе ендокринолог. Лікар враховує характер перебігу хвороби та індивідуальні особливості пацієнта.

Допустимі продукти

Для хворого на діабет продуктовий набір, який дозволить харчуватися безпечно для здоров'я, складається з білка та клітковини. Дозволені та рекомендовані до вживання продукти розглянуті далі у таблиці.

Категорія Продукти
Білкова складова Телятина, птиця (курка, індичка), м'ясо кролика, гриби (крім, солоних та маринованих), морепродукти (мідії, кальмари, морська капуста, креветки), нежирна риба (мінтай, навага, тунець, тріска, путасу, щука), яйця , горіхи (волоські, кедрові, арахіс, мигдаль)
Фрукти Гранати, грейпфрути, абрикоси, яблука, лимони, лайми, груші, помело, персики, сливи
Ягоди Чорниця, калина, брусниця, лохина, вишня, журавлина, полуниця, смородина
Бобові культури Квасоля (звичайна та стручкова), горох, сочевиця, нут
Злаки Пшениця, греча, овес, ячмінь, а також крупи з цих злаків (ячка, перловка, пшеничка)
Спеції Орегано (материнка), кориця, всі види перцю, гвоздика

У щоденний раціон обов'язково мають бути введені овочі та зелень. Ці продукти краще вживати в сирому вигляді. Варені морква та буряк мають високий глікемічний індекс, і для меню діабетика не підходять. Без обмежень можна їсти:

Овочі ГІ
Капуста білокачанна / броколі / цвітна / брюссельська 10/10/15/15
Баклажани, помідори, зелений перець 10
Огірки свіжі 20
Редька, редиска, селера, кабачок 15
Салат листовий / шпинат 10 / 20

Для стабілізації цукру надзвичайно корисні земляна груша (топінамбур) та момордика (гіркий гарбуз). Вживання цих овочів активізує ендокринні та обмінні процеси в організмі, та допомагає боротися із зайвою вагою. Вибір кисломолочної продукції ґрунтується на жирності, калорійності та відсотковому вмісті вуглеводів. При діабеті є, і пити можна такі продукти та напої даної категорії: кефір – жирність до 2,5%, грецький натуральний йогурт (без добавок) – 2%, ацидофілін – 3,2%, кисле молоко – 2,5%, сметана – 10%, сир – 1,8–2%. Вживання молочної продукції з фруктовими добавками є небажаним, оскільки вони містять достатню велику кількість цукру.

Напої при діабеті 2 типи

У дієтичному раціоні слід приділити увагу питному режиму і вживаним напоям. Більшість фруктових соків мають середній глікемічний індекс, тому їхнє вживання необхідно суворо контролювати. Не рекомендуються до вживання свіжі нерозбавлені соки, оскільки вони агресивно впливають на підшлункову залозу. До інших заборонених напоїв відносяться бутильований чай та пакетовані соки (вони містять дуже багато цукру), стіки кави та какао 3 в 1, коктейлі з додаванням сиропу.

Важливо! Повній забороні підлягають лимонади та будь-яке солодке газування. Крім високого вмісту цукру, вони мають здатність миттєво проникати в кров.

Алкоголь при діабеті протипоказаний. Легкі спиртні напої, як правило, мають високий ГІ, міцні – навантажують хвору підшлункову залозу та серцево-судинну систему. Рекомендованими напоями є мінеральна вода (бажано без газу), домашні киселі та компоти, зварені без цукру, відвари лікарських трав та шипшини, чай (зелений, чорний, каркаде, улун). Вживання кави у невеликих кількостях не забороняється. Не слід варити міцний напій і пити його з цукром.

Цукрозамінники

Штучні замінники цукру відносяться до лімітованої категорії. При діабеті другого типу допускаються харчові добавки Е950, Е951 та Е952 (Ацесульфам калію, Аспартам та Цикламат натрію), трихлоргалактосахароза (Сукралоза), глікозид із листя рослини стевія (Стевіазид). Сорбіт і ксиліт мають високу калорійність, тому їх краще не застосовувати.

Дієта при цукровому діабеті 2 типу: лікування низьковуглеводним харчуванням, заборонені продукти для діабетиків

Замінники цукру не впливають на рівень глікемії, але зловживати ними не можна

Перед початком використання цукрозамінників потрібно отримати схвалення ендокринолога. Речовини мають низку протипоказань.

Раціон діабетика

Меню на тиждень складається за допомогою комбінування продуктів із дозволеної категорії. Усі страви та напої готуються без додавання цукру. Ранковий прийом їжі: запіканка з сиру, приготовлена в мікрохвильовій печі, білковий омлет з сиром фета, молочна каша (вівсяна, пшенична, ячна). Напої: чорний, червоний, улун, кава з молоком. Ланч: фрукти (з дозволеного списку), ягідне желе, лаваш із плавленим сиром, діабетичне печиво, галети, йогурт з додаванням мюслів. Напої: свіжовичавлений (розбавлений водою) яблучно-грейпфрутовий сік, чай каркаде

Перші страви для денного прийому їжі: суп із заморожених морепродуктів, квасоляний суп на курячому бульйоні (шкіру з курки необхідно видалити), щі на бульйоні з індички (курки), грибний суп, юшка з мінтаю наваги, тріски. Салати: свіжі огірки, помідори, зелень, свіжа капуста морква, морська капуста свіжа капуста свіжі огірки. Заправки для салатів слід готувати самостійно, використовуючи рецепти, що не містять майонезу. Соєвий соус допускається лімітовано через велику кількість солі. Дозволяється 10% сметана, грецький йогурт, рослинні олії, лимонний сік.

Напої: домашній фруктово-ягідний компот або кисіль. Гарніри для обіду та вечері: парові овочі, перлова або гречана каша на воді, картопля, відварена «у мундирі» (раз на тиждень), тушкована капуста. Полуденок: сирники з ягодами, приготовлені в духовці, вівсяний кисіль, фруктове пюре. Основні страви для вечірнього прийому їжі: тушковані овочі з м'ясом кролика, котлети або биточки з м'яса птиці (риби), приготовлені паровим способом, відварена риба, голубці з куркою.

Напої: зелений чай, фітовідвар. Для покращення роботи органів травлення, за 1,5 години до сну рекомендовано випити будь-який кисломолочний напій з невисокою жирністю (простокваша, кефір, ряженка). Лікування цукрового діабету неможливе без корекції харчової поведінки пацієнта. Неправильне харчування призводить до того, що підшлункова залоза припиняє вироблення ендокринного гормону і діабет перетворюється на інсулінозалежну форму.

EuroMD
Додати коментар