Капуста при діабеті 2 типу (квашена, тушкована), рецепти для діабетиків

При цукровому діабеті 2 типу підшлункова залоза не припиняє виробництво гормону інсуліну, на відміну першого типу захворювання. Проблема полягає в інсулінорезистентності – відсутність чутливості клітин до інсуліну та недієздатності до його використання. Нереалізована глюкоза акумулюється в крові, що призводить до розвитку патології та різних ускладнень. Основу терапії хвороби становить дієтичний раціон.

Для діабетиків розроблено спеціальну систему харчування «Стіл №9», згідно з якою визначаються заборонені та допустимі до вживання продукти. Упор у дієті робиться на білкову їжу та клітковину, представниками якої, переважно, є овочі. У списку дозволених овочів присутні баклажани, помідори, зелений перець, огірки свіжі та кабачки, редька та редиска, селера, кабачок, салат листовий та шпинат. Окреме місце у овочевій групі займає капуста. Білокочанна, броколі, цвітна, брюссельська і навіть квашена капуста при діабеті 2 типу є продуктами, що рекомендуються для щоденного вживання.

Корисні властивості овочів

Капусту при цукровому діабеті першого і другого типу дозволяється, оскільки овоч має низький глікемічний індекс (ГІ), і незначну калорійність. Продукт містить велику кількість клітковини (целюлози). Цей компонент відноситься до складних вуглеводів, перевага яких полягає в повільній переробці організмом. Процес розщеплення продукту, виділення глюкози і всмоктування її в системний кровотік відбувається поступово, не викликаючи різких стрибків цукру.

Користь для організму від регулярного вживання клітковини:

  • стабілізує рівень глюкози;
  • нормалізує травні процеси;
  • сприяє виведенню «поганого» холестерину;
  • допомагає впоратися із зайвою вагою;
  • є засобом профілактики обстипації (запору).

Капуста при діабеті 2 типу (квашена, тушкована), рецепти для діабетиків

Овочі необхідно включати в меню кілька разів на тиждень

Крім того, всі різновиди капусти мають багатий вітамінно-мінеральний склад, що сприяє зміцненню імунної системи, підірваної хронічним захворюванням (діабетом).

Білокачанна капуста

Найвідоміший і найпоширеніший сорт, доступний для придбання будь-якої пори року. Корисні властивості овочів обумовлені елементами хімічного складу. Вітаміни:

  • філлохінон (вітамін К) – бере участь у синтезі білка, забезпечує достатню згортання крові;
  • ретинол (А) – допомагає стабілізувати вироблення ферментів, покращує зір, підвищує регенеративні здібності епідермісу (шкіри);
  • піридоксин (В6) – стабілізує обмінні процеси, перешкоджає утворенню бляшок холестерину, бере участь у процес засвоювання глюкози нервовими клітинами організму;
  • аскорбінова кислота (С) – є антиоксидантом, зміцнює судини, ліквідує відкладення холестерину, прискорює загоєння шкірних пошкоджень, підвищує імунітет;
  • ніацин (РР) – бере активну участь в окисно-відновних та обмінних процесах, регулює глікогеноліз, дозволяючи підтримувати стабільний рівень глікемії;
  • тіамін (В1) – займає важливу позицію у процесі метаболізму, забезпечує стабільну функціональність серця, нервової системи, печінки та нирок.
  • метилметіонін (U) – сприятливо впливає на органи шлунково-кишкового тракту та роботу печінки.

Цей вітамінний склад є базовим для всіх сортів капусти.

Мінеральні речовини, що містяться в білокачанному сорті:

  • залізо (Fe) – підвищує гемоглобін, є енергетичним ресурсом для роботи мозку та здоров'я м'язової системи;
  • кальцій (Са) – зміцнює кісткову тканину, регулює внутрішньоклітинні процеси, у тому числі вироблення гормонів;
  • магній (Mg) – підтримує роботу серця, активізує жовчовиділення, покращує моторику кишечника, допомагає виведенню холестерину;
  • фосфор (Р) – у поєднанні з кальцієм підтримує здоров'я кісткової системи;
  • цинк (Zn) – впливає обмін нутрієнтів (жирів, білків, вуглеводів), бере участь у окислювально-відновних реакціях і синтезі гормонів, підтримує здорову потенцію.

У білокачанній капусті міститься великий відсоток білка (порівняно з іншими овочами), з якого організм отримує незамінні амінокислоти (метіонін, лізин, треонін), яких гостро потребує, але не може синтезувати самостійно. Глікемічний індекс продукту становить 10 одиниць, калорійність – 25 ккал. Відсоткове співвідношення нутрієнтів: білки – 18%, жири – 1%, вуглеводи – 81%.

Пекінський сорт

Завдяки багатому хімічному складу, пекінська капуста має наступні лікувальні ефекти: допомагає впоратися з нервово-психологічною нестабільністю, підвищує працездатність імунної системи, очищає кишечник і кров, сприяє активації метаболізму та збереженню стабільного рівня глюкози. При низькій калорійності продукт, потрапляючи в шлунок, збільшується в обсязі, що сприяє продовженню почуття ситості. Харчова цінність рослини: жири – 0,2; білки – 1,50 г; вуглеводи – 2,18 г; ГІ – 15, калорійність – 16.

Капуста при діабеті 2 типу (квашена, тушкована), рецепти для діабетиків

Пекінську капусту рекомендується додавати в овочеві та м'ясні салати.

Брюссельський сорт

Містить велику кількість каратиноїдів, які протистоять розвитку ринопатії – ускладнення цукрового діабету, що торкається сітківки очей. Має властивість позбавляти організм від «поганого» холестерину, надає сприятливий вплив на роботу підшлункової залози. Брюссельський сорт наділений протизапальними властивостями та цитостатичними (гальмування розвитку раку). Нутріенти: жири – 0,30 г; білки – 3,38 г; вуглеводи – 8,95 г. Калораж – 36 ккал, глікемічний індекс – 15.

Цвітна капуста та її підвид (броколі)

У цвітній капусті міститься достатньо ензимів – ферментів, які прискорюють хімічні реакції всередині організму. Вони стимулюють обмінні процеси, що для діабетиків є пріоритетною якістю овочів. Кольоровий різновид має більш ніжну текстуру, ніж білокачанна, завдяки чому добре засвоюється в кишечнику. Рослина має багатий мінеральний склад: мікроелементи: залізо, цинк, марганець, кобальт, мідь, макроелементи: натрій, калій, кальцій, сірка, хлор, фосфор, магній.

Вміст вітамінів схожий на білокачанний сорт і доповнений токофоролом (вітамін Е) – речовиною, що уповільнює процеси старіння, попереджає розвиток атеросклерозу, знижує показники артеріального тиску, покращує статеву та репродуктивну функцію, а також холекальциферолом та ергокальци. , цукрового діабету, атеросклерозу та інших серцево-судинних хвороб

Крім того, хімічні складові цвітної капусти зміцнюють стінки судин, перешкоджаючи відкладенню на них холестерину, сприяють кровотворенню та очищають кров від токсичних речовин, підвищують імунітет. Овочі мають здатність до детоксикації та омолодження організму, перешкоджають розвитку онкологічних захворювань. Калораж продукту – 20 ккал, глікемічний індекс – 15. Зміст нутрієнтів: жири – 0,28 г; білки – 1,92 г; вуглеводи – 4,97 г.

Базовий склад вітамінів у броколі доповнює фолієва кислота (вітамін В9), яка:

  • бере активну участь у процесах обміну речовин, зокрема, метаболізмі білків;
  • сприяє синтезу нейромодераторів, які здійснюють передачу нервових імпульсів в організмі;
  • синтезує кров'яні клітини;
  • бере участь у виробництві ДНК та РНК та у передачі спадкової інформації.

Брокколі сприяє зменшенню відкладень холестерину, що сприятливо відбивається на стані судин. Енергетична цінність – близько 30 ккал, ГІ – 10. Склад нутрієнтів: жири – 0,4 г; білки – 2,8 г; вуглеводи – 6,6.

Морська капуста

Ламінарію можна виділити в окрему категорію. Це бура водорість, що відрізняється підвищеним вмістом йоду. Хімічний склад ламінарії дещо відрізняється від овочевих продуктів. Крім вмісту вітамінів А, В1, В6, С, Е, D, РР, В9, К, ламінарію містить рибофлавін (B2), який покращує гостроту зору та перешкоджає розвитку офтальмологічних захворювань. Морська капуста має такі корисні властивості:

  • знижує ризик розвитку онкологічних патологій;
  • посилює перистальтику (моторику);
  • сприяє зниженню маси тіла;
  • допомагає детоксикації організму від токсинів та продуктів розпаду;
  • регулює кількість холестерину;
  • заповнює запаси заліза та дефіцит йоду;
  • бере участь у синтезі гормонів та кровотворенні;
  • підвищує імунітет.

Капуста при діабеті 2 типу (квашена, тушкована), рецепти для діабетиків

Вживання ламінарії є профілактикою захворювань статевої сфери у чоловіків та жінок Харчова цінність: жири – 0,56 г; білки – 1,68 г; вуглеводи – 9,57 г. Калораж – 38 ккал, глікемічний індекс – 22.

Популярні страви з капусти для діабетиків

До найбільш поширених страв відноситься квашена та тушкована капуста.

Квашений овоч

Білокочанна капуста має унікальну якість. В результаті закваски у ній утворюється у великій кількості аскорбінова кислота. Вміст вітаміну С у квашеному продукті підвищується у кілька разів. Харчові волокна становлять 14,5% на 100 г. Квашена капуста при цукровому діабеті 2 типу сприятливо впливає на підшлункову залозу, допомагаючи їй виконувати свої екзокринні та ендокринні функції.

Корисна дія страви на організм:

  • зміцнює імунну систему;
  • виводить холестерин, не даючи утворюватись відкладенням;
  • сприяє зниженню ваги;
  • лікує авітаміноз;
  • очищує кров;
  • стабілізує психоемоційний стан та зміцнює нервову систему;
  • покращує травні функції;
  • нормалізує серцеву діяльність.

Регулярне вживання квашеного овоча допомагає запобігти розвитку злоякісних утворень. При діабеті корисна як сама квашена капуста, а й розсіл. Його вживання сприяє зниженню глікемії. Пити капустяну рідину слід по 2-3 столові ложки 3-4 рази на тиждень. За наявності гіперацидного гастриту (з підвищеною кислотністю) вживання розсолу протипоказане.

Тушений овоч

З усіх способів кулінарної обробки капусти при діабеті слід віддати перевагу гасіння. Найчастіше капусту готують разом з іншими овочами та дієтичним м'ясом чи грибами. Гасити можна свіжий або квашений продукт. Діабетичний рецепт тушкованої капусти у мультиварці розглянуто далі. Для приготування тушкованої капусти з курячою грудкою знадобиться:

  • свіжий овоч (білокочанного сорту) – один середній качан;
  • свіжа морква – дві штуки;
  • одна цибулина;
  • один помідор;
  • два курячі філе грудки;
  • оливкова олія, сіль, перець, лаврушка.

Капуста при діабеті 2 типу (квашена, тушкована), рецепти для діабетиків

Обмежень по вживанню тушкованої капусти при підвищеному цукрі немає

У чашу приладу налити дві столові ложки олії, закласти нашатковану капусту і виставити режим випічка на півгодини. Коли капуста розм'якшиться і осяде, додати дрібно порізану грудку курки, терту моркву, цибулю півкільцями, помідор нарізаний кубиками. Посолити і поперчити до смаку, додати лавровий лист. Перевести мультиварку в режим гасіння на годину. При подачі присмачити блюдо 10% сметаною. Капуста у діабетичному раціоні є одним із основних продуктів. Завдяки її вживанню діабетику буде легше стримувати рівень глікемії та позбутися зайвих кілограмів.

EuroMD
Додати коментар