Випічка для діабетиків, рецепти (з житнього борошна, цукру)

Основну роль лікуванні цукрового діабету грає дієтотерапія. За допомогою грамотно складеного раціону діабетикам вдається тримати захворювання під контролем, не допускаючи різких стрибків цукру в крові. З меню хворого на діабет усуваються солодощі та фрукти з високим глікемічним індексом. Кондитерські вироби, солодкі напої та випічка для діабетиків автоматично переходять до розряду заборонених до вживання продуктів.

При 2 типі діабету солодкі страви категорично протипоказані. При інсулінозалежному типі хвороби дієта допускає деякі послаблення, оскільки підвищення показників глюкози можна скоригувати за допомогою інсулінових ін'єкцій, але ризикувати лікарі не рекомендують. Готова покупна випічка містить велику кількість моносахаридів (цукрози, глюкози), а також вершкового масла, яке прискорює всмоктування глюкози в кров та провокує гіперглікемію.

Тому виробів із тесту фабричного виробництва у меню діабетиків не повинно бути, незалежно від типу захворювання. Альтернативою цукромісткої випічки є борошняні вироби, приготовані самостійно за рецептами, розробленими спеціально для людей, які страждають на цукровий діабет.

Поради щодо приготування домашньої випічки

Перед тим як розпочати виготовлення діабетичних борошняних десертів, необхідно ознайомитися із загальними правилами вибору продуктів.

Борошно

Звичне пшеничне борошно вищого ґатунку практично позбавлене клітковини, має високу енергетичну цінність – 334 ккал та недозволений при діабеті глікемічний індекс (GI або ГІ) – 85. Для приготування тесту вона не підходить. Як заміну можна використовувати борошно наступних сортів:

  • Вівсяна. Містить цинк, залізо, магній. ГІ=45.
  • Гречана. Багата вітамінами групи В, фолієвою кислотою, цинком, марганцем. GI = 50.
  • Кукурудзяна. Має високий відсоток клітковини. Глікемічний індекс – 70.
  • Житня. Є рекордсменом за вмістом клітковини, а також мікро- та макроелементів. GI = 40. Використовується для діабетичної випічки найчастіше.
  • Льняна. Володіє низьким глікемічним індексом та калорійністю (35 і 270).

Випічка для діабетиків, рецепти (з житнього борошна, цукру)

Енергетична цінність продукту з жита – 298 ккал

Яйця

Для хворих на цукровий діабет яйця входять до категорії продуктів, на вживання яких встановлено ліміт. Це стосується й випічних виробів. У тісто дозволяється втручати не більше одного яйця.

Масло

Діабетика дозволяється вживати від 10 до 15 г ненасичених жирів щодня, що становить 1 – 1,5 столових ложки вершкового масла. Інша складова жирів замінюється оліями рослинного походження. Це діє і для діабетичного тесту. Не слід замінювати вершкове масло маргарином. Цей продукт містить токсичні трансжири, які порушують структуру клітин організму і можуть призвести до їхнього відмирання.

Цукор

Готується випічка для діабетиків без цукру (в натуральному вигляді). Для надання страв солодкого смаку використовуються замінники натурального походження:

  • Сироп із агави. Продукт має низький ГІ (16), але достатньо калорій (310 ккал), тому захоплюватися не слід.
  • Кленовий сироп. Глікемічний індекс – 54, містить мікроелементи та антиоксиданти.
  • Фруктоза (фруктовий цукор). Має індекс 20 одиниць, що переробляється без участі інсуліну.
  • Кокосовий сироп. ГІ = 35. У хімічному складі присутній інозитол – речовина, яка має антидепресантні властивості.
  • Стевіозид – солодкий сироп із листя стевії. Калорійність та глікемічний індекс продукту дорівнюють 0. Рослина містить вітаміни та мінерали (солодкий смак має за рахунок глікозидів, які при цьому не є істинними цукрами).

Домашня випічка готується з урахуванням енергетичної цінності та ГІ виробів, а також обсягом порцій (краще випікати невеликі пироги). Діабетику не слід скупитися в їжі, тобто не переїдати (за один раз можна з'їсти близько 200 г готового продукту). Перед та після дегустації необхідно провести вимірювання глюкози в крові.

Начинки для пирогів

Для хворих на діабет начинки готуються з дозволених продуктів. У несолодкі пироги рекомендується помістити капусту (попередньо загасити на сковороді без додавання олії), зелену цибулю + яйця (на відміну від тіста, в начинці яйця допускаються як один з компонентів), свіжі або сушені гриби, відварені в підсоленій воді, варену курку індичку. Солодкі пиріжки можна начинити ягодами (чорниця, смородина, калина) або фруктами (абрикоси, яблука).

Важливо! Начинку з ягід і фруктів додають дозволені сиропи.

Базове діабетичне тісто

У більшості випадків рецепти випічки для діабетиків побудовані на основі житнього борошна. Універсальне співвідношення інгредієнтів для тесту:

  • борошно житнє (1/2 кг);
  • дріжджі швидкорозчинні (2 стандартні пакетики);
  • оливкова олія теплого віджиму (1 ст. ложка);
  • тепла вода (400мл).

Для приготування основи розвести дріжджі у воді, витримати близько півгодини. Далі додати решту компонентів рецепту і замісити тісто. Сіль за смаком додається у процесі замісу. Викласти тісто в ємність, зверху натягнути харчову плівку, щоб заготівля не обвітрилася. Поставити розстоюватися (в середньому на годину-півтори). У процесі вистоювання тісто необхідно 1-2 рази обім'яти і дати йому піднятися заново. Цей рецепт підходить для випікання будь-яких виробів (пиріжків, булочок, кренделів тощо).

Корисна інформація

Оскільки випічка при діабеті готується з цукрозамінниками, слід перераховувати норму цукру на кількість стевії.

Випічка для діабетиків, рецепти (з житнього борошна, цукру)

Таблиця перерахунку

Фруктоза вдвічі солодша за цукор, отже, перераховується з розрахунку 1:2.

Приклади рецептів

Варіанти випічки із житнього борошна можуть бути такими: сирні булочки, діабетичні кекси, пиріг із куркою, фруктово-ягідний торт. Булочки та кекси можна прикрасити сметанним кремом. Для цього необхідно змішати склянку сметани 10% жирності з половиною склянки фруктози та збити міксером.

Сирні булочки

Необхідні інгредієнти:

  • сир (знежиреною або з жирністю до 5%) – 200 г;
  • яйце – 1 шт;
  • стевіозид – на кінчику ножа;
  • сіль, сода – ½ ч. л.;
  • борошно житнє – 1 склянка.

Змішати компоненти, крім борошна. Її слід вводити поступово, ретельно вимішуючи тісто. Дати тесту відпочити 20-30 хвилин, після чого скачати кульки, розміром 5 на 5 см. Викласти заготовки на деко, змащене олією і випікати 30-35 хвилин.

Кекси

Кекси для діабетиків виготовляються наступним чином: блендером перетворити одне яйце і 3 столові ложки олії оливи на суспензію (у разі використання міксера, олію слід вливати поступово невеликими порціями). Додати цедру одного лимона, жменю промитих родзинок, стевіозид, 4 ст. ложки житнього борошна. Ретельно перемішати. Масу, що вийшла, розкласти в силіконові форми, змащені рослинним маслом. Процес випікання 25-30 хвилин (температура у духовці 200 градусів).

Пиріг з куркою

Для тесту знадобиться:

  • борошно (житнє) – 400 г;
  • кефір 2,5% жирності – 250 мл;
  • оливкова олія – ¼ склянки;
  • сіль, сода – ½ ч.л.

У кефір всипати соду, дати постояти 5-10 хвилин. Масло трохи підігріти. Додати інші компоненти і замісити тісто. Поставити на вистоювання на 20 хвилин. Для начинки пирога відварити куряче м'ясо у підсоленій воді. Пропустити через м'ясорубку курку, чорнослив. Додати трохи натурального йогурту. Розкотити два пласти тіста за розміром листа. На перший викласти начинку, розрівняти, накрити другим шаром. Проколоти пиріг вилкою у кількох місцях. Змастити молоком. Випікати 30-40 хвилин (залежить від розміру виробу).

Випічка для діабетиків, рецепти (з житнього борошна, цукру)

Начинку для діабетичного пирога краще робити з курячої грудки

Фруктово-ягідний торт

Технологічні пропорції залежить від розміру форми для випічки. На невелику за діаметром форму необхідно:

  • житнє борошно – 1 склянка;
  • фруктоза – ½ ч. л. або стевіозид – на кінчику ножа;
  • перепелині яйця – 3-4 шт.;
  • оливкова олія – 2 ст. л.

З представлених компонентів замісити тісто, загорнути його у харчову плівку та витримати у холодильнику близько години. Тим часом приготувати крем, для якого потрібно:

  • 9% сир – 250 г;
  • 10% сметану – 250 г;
  • фруктоза – ¼ склянки;
  • желатин – 20 г;
  • ківі – 4 шт.;
  • полуниця – 6-8 ягід.

Желатин залити 50 мл води (температура 20 градусів), залишити набухати чверть години. Фрукти та ягоди вимити, обсушити, нарізати пластинками. Збити міксером сир, сметану і фруктозу, тонким струмком влити желатин, ретельно розмішати. Після цього додати фруктово-ягідну складову і акуратно перемішати силіконовою лопаткою. Форму для випічки обробити олією, викласти охолоджене тісто, розрівняти по дну і стінкам форми. Поставити в духовку і спекти до готовності.

Заготівлю для торта остудити, викласти крем і прибрати виріб в холодильник до повного застигання.

Домашнє вівсяне печиво

Основою тіста для приготування печива є вівсяне борошно (можна подрібнити в кавомолці вівсяні пластівці «Геркулес»). Компоненти:

  • борошно – одна склянка;
  • екстракт стевії – ½ ч. л. або дві 2 ст. л. фруктози;
  • кориця – ½ ч. л.;
  • кип'ячена вода – 30-40 мл.
  • масло вершкове -30 г або 2 ст. ложки.

Така кількість масла не становить небезпеки для діабетика, з огляду на те, що продукт не буде використовуватися в інших стравах. Розтерти борошно з маслом, влити воду, додати цукрозамінник, корицю. Вимісити тісто і викласти порційно на змащене деко. Випікати при 180 градусах протягом 20-25 хвилин.

Випічка для діабетиків, рецепти (з житнього борошна, цукру)

В іншому варіанті вівсяного печива можна взяти «Геркулес» №3 дрібного помелу і не подрібнювати його в кавомолці

Цитрусовий пиріг

Така діабетична випічка готується з апельсином чи грейпфрутом. Для приготування знадобиться:

  • апельсиновий сік у кількості півлітра;
  • борошно (вівсяне або лляне) – 200 г;
  • суміш із товчених горіхів та родзинок – півкіло (за бажання частину родзинок можна замінити курагою);
  • розпушувач тіста пекарський – 1,5 ч. л.

Масу з горіхів та сухофруктів залити соком і залишити наполягати на ніч. Вранці додати сухі інгредієнти, добре перемішати. Форму обробити маслом та панірувальними сухарями. Викласти заготовку, помістити форму у духовку. Час випікання становить 40 хвилин, духовка має бути прогріта до 180-190 градусів.

Печиво із соєвого борошна

Список необхідних продуктів:

  • борошно соєве – 1 склянка;
  • масло вершкове – 1 ст. л.;
  • одне куряче яйце або п'ять перепелиних;
  • стевіозид – на кінчику ножа;
  • сир (5 або 9%) – 60 г;
  • вода – 40 мл;
  • сіль, сода – ½ ч. л.

Відокремити жовтки від білків і розтерти їх із розтопленим маслом та борошном. З сирного тіста виготовити невеликі кухлі, викласти на змащене деко. Білки пробити міксером до граничної густоти, додати|добавляти| сир, пробити ще раз. На кухлі з тіста покласти по чайній ложці сирно-білкової маси. Випікати 25 хвилин|мінути|. Цукровий діабет не є перешкодою для того, щоб харчуватися смачно та без шкоди здоров'ю. Необхідно лише освоїти основні вимоги до діабетичної випічки і не лінуватися готувати.

EuroMD
Додати коментар