Дієта при гестаційному цукровому діабеті вагітних: меню харчування, дозволені продукти

Гестаційний цукровий діабет (ГСД) розвивається внаслідок збою процесів вуглеводного обміну у перинатальний період. Через тератогенний (шкідливий для плода) вплив, цукрознижувальні препарати в лікуванні не використовуються (за винятком важкого інсулінозалежного стану, коли без ін'єкцій інсуліну обійтися не можна). Основними способами терапії є: дієта при гестаційному цукровому діабеті вагітних та посильна фізична активність. Завдання лікування – максимально нормалізувати рівень глікемії та попередити можливі ускладнення.

Коротко про захворювання

Стан ДСД обумовлений двома основними причинами:

  • Збільшенням під час гестації (вагітності) рівня стероїдних гормонів, що блокують синтез та дію інсуліну на клітинному рівні.
  • Забезпечення плоду харчуванням. На тлі підвищеного цукрового навантаження підшлункова залоза починає працювати на межі можливостей, намагаючись виробляти більше гормону (інсуліну). При гіподинамічному способі життя та ожирінні, клітини організму перестають сприймати і раціонально витрачати гормон. Виникає інсулінорезистентність та порушення толерантності до глюкози.

Патологія не заявляє себе вираженими ознаками і виявляється, найчастіше, при плановому скринінгу. Симптоми, які вказують на підвищення цукрових показників, жінки схильні списувати зміну загального стану в перинатальний період. До таких відносяться:

  • полідипсія (перманентна спрага);
  • поллакурія (прискорене спорожнення сечового міхура);
  • мізерне збільшення маси тіла на тлі поліфагії (підвищеного апетиту);
  • зниження працездатності, сонливість та слабкість.

Дієта при гестаційному цукровому діабеті вагітних: меню харчування, дозволені продукти

Гестаційний цукровий діабет при вагітності діагностується за допомогою глюкозотолерантного тесту. Забір крові на цукор проводиться тричі: натще, через годину після навантаження (випитої води з глюкозою) та через дві години.

Норми та анормальні цифрові значення глюкози у крові

Натщесерце Через годину Через 2 години
Норма 5,1 ммоль/л < 10 ммоль/л < 8,5 ммоль/л
ДСД 5,2-6,9 ммоль/л >10 ммоль/л 8,6-11 ммоль/л

Порушення толерантності до глюкози вимагає від жінки негайної зміни харчової поведінки. Нехтування лікарськими рекомендаціями викликає небезпечні для жінки та плоду наслідки: відставання внутрішньоутробного розвитку, завмерла вагітність, патологічна зміна розмірів окремих органів майбутньої дитини (діабетична фетопатія), надлишок амніотичних (навколоплідних) вод, інтоксикація організму внаслідок акумуляції аце.

Крім того, через припинення кількісного постачання глюкозою організму малюка, після пологів у нього розвивається дихальна недостатність, нервово-психологічні розлади та серцево-судинні хвороби. Уникнути прогресування хвороби та подальших ускладнень допомагає правильно складена дієта. В результаті дієтотерапії норма цукру в крові відновлюється за 2-4 тижні. Якщо цього немає, жінці призначаються регулярні ін'єкції медичного інсуліну.

Важливо! Дози та схема введення гормону визначаються лише лікарем!

Постулати правильного харчування

Організація харчування при цукровому діабеті, що виник у перинатальний період, будуватися згідно з правилами, які повинна виконувати вагітна жінка:

  • Ліквідувати з раціону моносахариди та дисахариди. Це прості вуглеводи, які швидко переробляються організмом, утворюючи глюкозу, що моментально всмоктується в системний кровотік. Швидкі вуглеводи містяться у солодких продуктах та готових стравах, напоях.
  • Ввести в раціон продукти, багаті на клітковину. Складні вуглеводи (полісахариди) поглинаються та перетравлюються поступово. Їх вживання не викликає значного підвищення цукру в крові, покращує травні процеси, збагачує організм мінеральними речовинами та вітамінами. До цієї категорії входять овочі, бобові та злакові культури.
  • Замінити 50% тваринних жирів рослинними оліями. Жир тваринного походження прискорює резорбцію (всмоктування) у кров глюкози, що надходить іншими продуктами. Крім того, він сприяє накопиченню ліпопротеїнів низької щільності (поганого холестерину) на стінках судин. Денна норма ненасичених (тваринних) жирів має перевищувати 10 р. У рослинних жирах холестерин відсутня, зате вони містять незамінні поліненасичені кислоти Омега-3 і Омега-6, які синтезуються організмом, але надзвичайно йому потрібні. Захоплюватися маслами не слід, через високу енергетичну цінність продуктів (більше 800 ккал на 100 г).
  • Збільшити обсяг білкової складової раціону. При вживанні білків в організм надходять незамінні амінокислоти (загалом їх 20), які не виробляються ним самостійно. Процес утворення молекул глюкози з цих амінокислот (глюконеогенез) відбувається повільно, і показники цукру має мізерний вплив.

Зловживати білковою їжею не можна. Надмірна кількість білка може спровокувати надлишок сечової кислоти. Потрібно встановити суворий ліміт на вживання кухонної солі. Це допоможе розвантажити нирковий апарат та уникнути набряків. Стежити за енергетичною цінністю товарів. Такий захід дозволить запобігти набору зайвих кілограмів. Рекомендується не виходити за рамки щодобової норми 35-40 ккал на кілограм ваги. Не скупитися при прийомі їжі. У вагітних, як правило, підвищений апетит, гестаційний діабет, ще більше посилює почуття голоду. Ситуацію необхідно суворо контролювати.

Переїдання навіть допустимих продуктів провокує нестабільність глікемії (показників цукру). Одноразова порція не повинна перевищувати 350-400 г. Дотримуватися питного режиму. Організм не повинен відчувати дефіциту рідини. Оптимальна доза при стабільній роботі нирок – 1,5-2 літри на день. Дотримуватися оптимального режиму харчування по годинах. Інтервал між їдою повинен становити 3 години. При терапії цукрового діабету категорично забороняється голодувати. Ідеальна схема: сніданок – ланч (перекушування) – обід – полудень – вечеря – вечірній кефір або інший кисломолочний напій.

Усунути меню страви, приготовані кулінарним способом смаження. Обсмажування продуктів збільшує калорійність страви, що призводить до набору ваги. При приготуванні перевагу потрібно віддати гасінню, варінню, паровій обробці. Контролювати глікемічний індекс (ГІ) продуктів та готових страв. ГІ є величиною, що означає швидкість переробки їжі, виділення глюкози та резорбції її в кров.

Що вище ГІ, то швидше в організмі відбуваються перелічені процеси. Під час створення меню необхідно звірятися з таблицею глікемічного індексу кожного продукту. Їжа, проіндексована цифровими значеннями від 70 і вище, виключається з раціону. Середній ГІ (від 30 до 70) означає, що продукти підлягають обмеженню у вживанні. Безпечною для діабетиків є їжа з індексом 30 та нижче.

Дієта при гестаційному цукровому діабеті вагітних: меню харчування, дозволені продукти

У процесі смаження утворюються шкідливі канцерогени, які збільшують навантаження на ослаблену підшлункову залозу та є шкідливими для плода.

Під час упорядкування раціону рекомендується спиратися на дієтичний «Стіл №9». Якщо у жінки паралельно гестаційному діабету діагностовано ацидоз, тобто зміщення кислотно-лужного балансу (зменшення рН), необхідно скоригувати меню з лікарем, оскільки деякі продукти дев'ятої дієти при цьому захворюванні протипоказані.

Крім дієти, клінічні рекомендації при ГСД включають:

  • Перманентний контроль цукрових показників (до 4-х разів на день), фіксування їх у спеціальному щоденнику (туди ж записуються всі продукти та страви, які вживає жінка протягом дня). Це допоможе лікарю проаналізувати динаміку захворювання та залежність цифрових значень глюкози від з'їдених продуктів.
  • Відмова від прийому біодобавок для корекції ваги та цукрозамінників. У першому випадку, тому що БАД негативно впливають на обмінні процеси. У другому виключаються харчові добавки Е950 (ацесульфам калію), Е951 (аспартам), Е952 (натрію цикламат). Їхня тератогенна дія до кінця не вивчена, тому не варто наражати на ризик майбутнього малюка. Ксиліт та сорбіт, також не рекомендуються через високу енергетичну цінність.
  • Систематичне фізичне навантаження. Лікування гестаційного діабету включає обов'язкову рухову активність, що відповідає стану жінки. Заняття спортом насичують клітини та тканини киснем, збільшують толерантність до глюкози, готують організм до розродження, сприяють схуднення.

Важливо! Фізичні вправи нічого не винні виконуватися межі можливостей. Навантаження слід узгодити з гінекологом, який веде вагітність.

Продуктові заборони та обмеження

Стабілізувати глікемію неможливо, якщо жінка не відмовиться від вживання шкідливої при ДСД їжі.

Таблиці заборонених продуктів

Солодощі Консервація М'ясо Молочна продукція
Кондитерські вироби (тістечка, цукерки, торти); випічні вироби з піщаного, листкового тіста; морозиво; муси Консервовані фрукти в сиропі, джеми, тушонка, м'ясні та печінкові паштети, рибні консерви Жирні сорти м'яса свійської птиці (гуска, качка), баранина, свинина Глазуровані сирки, топлене молоко, сирна маса, згущене молоко, кисломолочні продукти з високим відсотком жирності (вершки та сметана – >10%, ряженка – > 4%, йогурт та кефір – >2,5%, сир – > 9%)
Ковбасні вироби Крупи Фрукти Соуси Борошно Напої
Сардельки, сосиски, шинка Саго, рис білого сорту, манка Інжир, карамболь, кавуни, дині, папайя, фініки, ананаси, виноград Гірчиця, будь-які соуси на майонезній основі Біла булка, макаронні вироби категорії Б, В, 1 та 2-ого класу Пакетовані соки, бутильований чай, солодкі коктейлі та газування

Діабетичне харчування повністю виключає вживання фастфуду, чіпсів, попкорну, ароматизованих снеків. У перинатальний період категорично протипоказано алкогольні напої!

Обмежені або лімітовані продукти

До списку продуктів, на які поширюється обмеження, входять:

  • ковбаса та соски «Діабетичні»
  • яйця (курячі, перепелині);
  • макарони категорії А;
  • варені коренеплоди (морква, картопля та буряк);
  • сири;
  • жирні сорти риби (палтус, скумбрія, білуга, зубатка тощо);
  • хурма, банани, манго;
  • гречка;
  • хліб, лаваш, коржики.

Важливо! Допустиме кількість лімітованих товарів потрібно погодити з лікарем.

Продуктовий набір при ДСД

Дієта при гестаційному діабеті ґрунтується на вживанні білкової їжі, корисних овочів, фруктів, ягід, зернових та бобових культур, молочної продукції. Біловими джерелами є риба (мінтай, навага, щука та інші з жирністю не більше 8%), морепродукти (мідії, кальмари, краби, креветки), м'ясо (телятина, курка, крольчатина, індичка), свіжі та сухі гриби, горіхи (волоські) , мигдаль). На 45% раціон повинен складатися з овочів, фруктів та ягід. При підвищеному цукрі дозволяються продукти цієї категорії, зазначені у таблиці.

Овочі Фрукти Ягоди
Капуста (всіх сортів), кабачки, патисони, баклажани, огірки, редис, томати, шпинат, селера, свіжа зелень Яблука, гранати, груші, алича, абрикоси, помело, апельсини, лимони, лайми Смородина, брусниця, лохина, лохина, полуниця, калина

Злакові та бобові культури, без яких неможливе дієтичне меню при діабеті під час гестації: ячмінь (перлівка та ячка), овес, пшеничка, сочевиця, квасоля (стручкова та звичайна), соєві боби, горох. Щоб не перевищити допустиму норму складних вуглеводів, необхідно контролювати співвідношення вживаних злаків та хліба. Гідними замінниками тваринним жирам стануть рослинні олії оливи, кукурудзи, льону. Щодо молочних продуктів, до вживання допускаються всі ті, що не потрапили до списку заборонених.

Дієта при гестаційному цукровому діабеті вагітних: меню харчування, дозволені продукти

Стручкова квасоля – один із продуктів, здатних стримувати глікемію

Варіанти готових страв

Рецепти приготування діабетичних страв можуть бути різноманітними. Важливо, щоб продукти, що входять до них, вписувалися в категорію дозволених. Для сніданку:

  • в'язкі каші: вівсяна, ячна, пшенична;
  • паровий омлет із сиром та шпинатом;
  • сирна запіканка із фруктами або ягодами.

Для денного прийому їжі:

  • вуха;
  • курячий бульйон із фрикадельками з курячого м'яса;
  • овочевий, грибний, квасоляний суп.

На ланч або підвечір підійдуть:

  • свіжі фрукти та ягоди (можна у вигляді пюре);
  • йогурт, ряженка, кисле молоко.

Приклади гарнірів та основних страв:

  • м'ясні або рибні котлети, виготовлені на пару;
  • фарширований зелений перець чи голубці з куркою;
  • відварене м'ясо або риба:
  • розсипчасті каші: гречана, перлова;
  • тушкована сочевиця або квасоля з помідорами;
  • овочева суміш на пару, тушковані овочі;
  • картопля в мундирі”;
  • макарони (категорії А).

Пріоритетними напоями є:

  • зелений, червоний чай, каркаде, улун;
  • домашні компоти (без цукру);
  • відвар шипшини.

Обов'язковою щоденною стравою має бути салат зі свіжих овочів із зеленню. Дієтологічні рекомендації не можна ігнорувати, тому що таке харчування при гестаційному діабеті забезпечить швидке відновлення цукрових норм у матері та дитини після розродження.

EuroMD
Додати коментар