Рецепти для діабетиків 2 типу: страви при цукровому діабеті на кожен день, меню харчування

Зневажливе ставлення до харчування при цукровому діабеті може в короткий термін привести людину до інвалідності, а в деяких випадках навіть коштувати їй життя. При другому типі захворювання дієтотерапія – це єдиний спосіб контролю патології та попередження розвитку ранніх ускладнень.

Критерії вибору продуктів та правила раціону

При інсулінозалежному 1 типі хвороби дози гормону (інсуліну) і споживані продукти тісно взаємопов'язані, а головне, піддаються взаємному коригуванню. У пацієнтів із другим (інсулінонезалежним) типом такої можливості немає. Патологія характеризується інсулінрезистентністю, тобто нездатністю клітин сприймати та витрачати інсулін, вироблення якого в організмі зберігається. Якість життя та самопочуття людей з інсулінонезалежним діабетом залежать від організації харчування.

Продукти та страви для діабетиків 2 типу підбираються з урахуванням кількох параметрів:

  • Глікемічний індекс (ГІ чи GI) . Це показник швидкості утворення глюкози зі з'їденої їжі та її резорбції (всмоктування) у кров. Дозволені є продукти, проіндексовані від 0 до 30. На їжу із середнім ГІ (від 30 до 70) встановлюється певний ліміт. Високим вважається глікемічний індекс від 70 та вище. Маючи діагноз цукровий діабет 2 типу, такі страви та продукти їсти заборонено.
  • Енергетична цінність . Більшість діабетиків страждають від надмірної маси тіла, тому слід стежити за калорійністю продуктів. Щодобова енергоємність при захворюванні 2 типу з ожирінням має перевищувати 2000 ккал. Розподілити денний раціон у відсотковому відношенні слід: 25% – сніданок, 30% – обід, 20% – вечірній прийом їжі. Решту розділити на ланч і полудень. При розрахунку калорій слід враховувати вік і фізичну активність. Голодування, як і переїдання, категорично забороняються.
  • Зміст нутрієнтів (білків, жирів, вуглеводів) . При цукровому діабеті необхідно дотримуватися низьковуглеводної дієти. З раціону ліквідуються швидкі вуглеводи (моносахариди та дисахариди), які містяться у солодких напоях, кондитерських виробах, готовій випічці. Проте чи всі вуглеводи вважаються шкідливими. Дозволеною вуглеводною складовою є клітковина. Її основне джерело – свіжі овочі, деякі види бобових та злакових культур. Діабетику будуть корисні білкові продукти, оскільки їх вживання незначно впливає на рівень цукру в крові. Також важливо не зловживати тваринними жирами, вони прискорюють всмоктування глюкози, є причиною набору ваги та відкладень холестерину на стінках судин. Тому в меню їх кількість необхідно мінімізувати, віддавши перевагу жирам рослинного походження.

Рецепти для діабетиків 2 типу: страви при цукровому діабеті на кожен день, меню харчування

Крім того, до обов'язків хворих на діабет входить дотримання певних умов харчування та перманентний контроль цукрових показників за допомогою глюкометра Важливо! Для ефективності дієтотерапії лікарі рекомендують вести «Щоденник діабетика», де пацієнт фіксує час, кількість та склад з'їдених страв. Це дозволить проаналізувати цукрову реакцію організму ті чи інші продукти.

Основні правила харчування

Для хворого на цукровий діабет важливий не тільки раціон, але й режим їди. Щоденне харчування необхідно організувати відповідно до таких правил:

  • Визначитись із продуктами. Потрібно ліквідувати заборонені продукти, та розробити меню, включивши до нього рекомендовані та дозволені страви та продукти.
  • Дотримуватися регулярності в харчуванні. Інтервал між їдою, з урахуванням перекушування, не повинен перевищувати 3-4 години.
  • Дотримуватись питного режиму. Об'єм щоденної рідини становить від 1,5 до 2 літрів.
  • Не нехтувати ранковим прийомом їжі. Щоб дотриматися дієтичної кратності прийомів їжі і отримати необхідну кількість енергії, сніданок для діабетика 2 типу повинен бути раннім і ситним.
  • Стежити за калоражем та обсягом порцій. Порція основного прийому їжі не повинна виходити за рамки 350 г (ланч та полудень – 200–250 г). Не скупитися в їжі і не морити себе голодом.
  • Ввести ліміт на сіль та солоні продукти. Це полегшить роботу нирок.

Хворим на діабет протипоказаний алкоголь. Легкі спиртні напої можуть спровокувати підйом цукру, а міцні вбивають клітини підшлункової залози.

Корекція продуктового кошика

Щоб правильно скласти меню при діабеті 2 типу, необхідно знати, яка їжа підлягає повному усуненню. Насамперед, це випічка, десерти, напої, що містять глюкозу та сахарозу. Не можна включати до раціону продукти з високим глікемічним індексом, оскільки вони провокують різке піднесення цукру в крові. Також шкідливою є висококалорійна та жирна їжа, вживання якої веде до набору зайвих кілограмів.

У продуктовому кошику немає місця таким основним продуктам:

  • жирні сорти птиці (гуска, качка), свинина;
  • ковбасні вироби (шинка, ковбаса та сосиски);
  • пресерви, солона та в'ялена риба;
  • консерви (тушеня, рибні та м'ясні паштети, мариновані та солоні овочі, солодкі консервовані фрукти, компоти, джеми та варення);
  • рис (білий), саго, манка;
  • молочна продукція із високою жирністю;
  • жирні соуси на основі майонезу;
  • продукти, виготовлені способом копчення (сало, риба, м'ясні делікатеси);
  • чіпси, ароматизовані снеки та сухарики, попкорн.

Категоричній забороні підлягають страви швидкого приготування (картопляне пюре, локшина, солодкі каші у пакетиках, гамбургери та інші представники фастфуду). Що стосується продуктів, обмежених до вживання (з індексом від 30 до 70) при цукровому діабеті 2 типу, їх кількість у щотижневому раціоні необхідно погодити з ендокринологом.

Правильний продуктовий набір діабетика

Харчування організовується з урахуванням дозволених продуктів.

Таблиця рекомендованих продуктів за категоріями

Жири
Рослинні Тварини
олія насіння льону, оливи, кукурудзяна, кунжутна не більше 1-1,5 столових ложки вершкового масла
Білки
Рослинні Тварини
гриби, горіхи індичка, курка, кролик, телятина, риба, яйця, морепродукти
Складні вуглеводи
Крупи Бобові культури
перлова, вівсяна, ячна, пшенична, гречана (обмежено) квасоля (перевагу слід віддати стручковою), нут, сочевиця, соєві боби

Рецепти для діабетиків 2 типу: страви при цукровому діабеті на кожен день, меню харчування

Вибір овочів та фруктів визначається за глікемічним індексом

Молочна складова раціону базується на відсотковій жирності продуктів. Хворим на діабет 2 типу дозволяються:

  • сметана та вершки – 10%;
  • кефір, кислий молоко, натуральний йогурт, ряженка – 2,5%;
  • сир – до 5%;
  • ацидофілін – 3,2%;
  • сири – легкий – 35%, адигейський – 18%.

Декілька корисних порад

Хорошим помічником у господарстві стане мультиварка. Прилад має кілька режимів (пар, гасіння, запікання), використовуючи які легко та швидко можна приготувати страви здорового харчування. При замішуванні фаршу для котлет або биточків потрібно відмовитися від хліба (булки). Рекомендується використовувати пластівці «Геркулес №3». Салати краще готувати не із варених овочів, а зі свіжих. Вони не лише збагачують організм вітамінами, але регулюють роботу травної системи та допомагають відновити обмін речовин.

Для заправки рекомендується використовувати натуральний (без добавок) йогурт, соєвий соус, сік лимона, олії. Допускається сметана 10% жирності. Перед приготуванням страв із курки (включаючи бульйон), з птиці слід зняти шкіру. У ній міститься багато «поганого» холестерину. Яйця в діабетичному меню під заборону не потрапляють, але їхню кількість слід лімітувати до 2 штук на тиждень.

Картопля допускається як гарнір раз на тиждень. Відварювати його слід “у мундирі”. Від смаженого та пюрованого потрібно відмовитися. Кулінарні способи обробки продуктів включають: варіння, пар, гасіння. Смажені страви для діабетиків із раціону виключаються. За такого способу приготування підвищується калорійність продуктів, збільшується навантаження на ослаблену підшлункову залозу.

Страви з сиру та молочні каші забороняється присмачувати цукром (рекомендованою добавкою є ягоди). Домашні компоти та киселі так само варять без цукру.

На вечерю обов'язково має бути присутнім білковий компонент. Це допоможе зберегти почуття ситості до ранку і не дозволить збільшитись цукровим показникам. Меню на кожен день складається з урахуванням енергетичної цінності та балансу нутрієнтів. Цілком виключати ту чи іншу категорію продуктів не рекомендується. За годину до сну слід випити склянку кефіру, ацидофіліну або кислого молока. Допустима жирність становить 2,5%.

Збагатити смакові якості страв можна, використовуючи дозволені при діабеті спеції. До страв з м'яса підійде куркума, сир і яблука добре поєднуються з корицею, варену або запечену рибу готують з додаванням материнки (орегано). Крім того, вітається вживання меленого чорного та білого перцю, кореня імбиру, гвоздики. Перераховані спеції гальмують всмоктування глюкози, що дозволяє уникнути стрибків цукру.

Рецепти для діабетиків 2 типу: страви при цукровому діабеті на кожен день, меню харчування

При приготуванні супів, не рекомендується додавати картоплю і піддавати овочі пасировці

Готові вироби із тіста до вживання не допускаються. Щоб урізноманітнити раціон випічкою, слід використовувати спеціальні рецепти для діабетиків 2 типу.

Можливі варіанти

Щоб уникнути труднощів у виборі продуктів, доцільно розробити меню на 7 днів. При необхідності можна буде просто міняти страви місцями. Сім діабетичних сніданків:

  • омлет з адигейським сиром, приготовлений у мікрохвильовій печі;
  • пшенична каша на воді з додаванням 10% сметани (1 ст. ложка);
  • каша геркулесова молочна з додаванням свіжих ягід (фруктів);
  • сирна запіканка з корицею та яблуками;
  • гречана каша з молоком (жирність 2,5%);
  • цільнозерновий хліб з адигейським сиром і 2 яйця, зварених некруто;
  • тости з сирною пастою та свіжим огірком.

На замітку. Простий рецепт сирної пасти: сир 2% жирності необхідно пробити блендером, додати подрібнену зелень, трохи солі, спеції.

Супи, що рекомендуються при діабеті другого типу:

  • юшка (ідеально готувати це страви, комбінуючи жирні та пісні сорти риби);
  • грибний суп (можна використовувати сухі, свіжі чи заморожені гриби);
  • квасоляний або сочевий суп на курячому бульйоні із зеленню та овочами;
  • суп із заморожених морепродуктів;
  • пісні щі;
  • суп із щавлю та бурякового бадилля на неміцному яловичому бульйоні;
  • курячий бульйон із фрикадельками.

Основні страви, які підійдуть для вечері або доповнення на обід, краще готувати в мультиварці. Це дозволить максимально зберегти вітамінно-мінеральну складову продуктів. Можливі варіанти:

  • фарширований зелений перець або голубці (для фаршу: філе курячої грудки, бурий рис, сіль, спеції);
  • риба з помідорами, запечена у фользі;
  • тушкована квасоля зі свіжими томатами та куркою;
  • куряча грудка, тушкована зі сметаною, стеблом селери і цибулею;
  • парові тефтелі з індички;
  • рибні биточки (котлети), виготовлені на пару;
  • відварена риба чи м'ясо зі сметанним соусом.

Для соусу до риби (м'яса): в 10% сметану слід дрібно нарізати кріп, присмачити спеціями, посолити, додати натертий на дрібній тертці свіжий огірочок. Ретельно перемішати. Два смачні та корисні рецепти страв, приготовлених у мультиварці.

Кабачки фаршировані

Необхідні компоненти:

  • два молоді кабачки середнього розміру;
  • півкіло філе курки або індички;
  • цибуля, помідор (по одній шт.);
  • 150 г відвареного бурого рису;
  • 150 г сметани (10%);
  • за смаком – сіль, спеції.

Кабачки помити, зрізати кінчики, порізати на три частини. Надати кожному шматочку форму чашечки (чайною ложкою видалити серцевину не до кінця). Філе разом із цибулею подрібнити у комбайні чи м'ясорубці. Додати відварений рис, сіль, спеції. Добре перемішати фарш і наповнити їм чашки з кабачків. Встановити заготовки в чашу, додати нарізаний кубиками помідор. Сметану розвести водою, додати сіль та спеції, вилити на кабачки. Готувати протягом 60 хвилин у режимі «гасіння». При подачі посипати свіжим кропом.

Каша з грибами

За основу можна взяти гречану або перлову крупу (у другому випадку час приготування слід збільшити вдвічі). Лісові гриби необхідно заздалегідь відварити.
Гриби (150 г) припустити на сковороді з 2 ложками оливкової олії гарячого віджиму. Перекласти у чашу мультиварки. Додати одну терту моркву, одну цибулину (нарізану кубиками), промиту крупу (260 г), сіль та спеції. Залити півлітром води. Увімкнути режим “рис, крупи” або “греча”.

Інші варіанти

Приклади гарнірів:

  • тушкована капуста (для гостроти смаку можна використовувати свіжу навпіл з квашеною);
  • розсипчаста перлова каша з додаванням крапельки кунжутної олії;
  • цвітна капуста або броколі на пару (після приготування рекомендується збризкати овочі сумішшю оливкової олії, лимона та соєвого соусу);
  • овочеве пюре з кореня селери, цвітної капусти;
  • капустяні котлети;
  • макарони по-флотськи діабетичні.

Для приготування останньої страви годяться макарони лише сорти дурум (тверда пшениця). Фарш не обсмажується, необхідно зварити м'ясо і пропустити його через м'ясорубку. Змішати з макаронами, додати|добавляти| трохи оливкової олії гарячого віджиму. Страви для ланчу та полуденку є взаємозамінними. Для смачного та корисного перекушування можна приготувати:

  • парові сирники із ягідним пюре;
  • йогурт грецький натуральний (до смаку додати свіжі або заморожені ягоди);
  • пюровані фрукти (у будь-якій пропорції);
  • сир (краще купувати зерна);
  • овочевий чи фруктовий салат;
  • лаваш із сирною пастою;
  • будь-який діабетичний десерт, приготовлений за відповідним рецептом.

Рецепти для діабетиків 2 типу: страви при цукровому діабеті на кожен день, меню харчування

Рецепт десерту для діабетиків

З напоїв рекомендуються киселі та компоти домашнього приготування, відвар шипшини, чай (улун, зелений, каркаде). Салати із свіжих овочів необхідно ввести у щоденне меню. При приготуванні, як правило, буряк, корінь селери, гарбуз та морква подрібнюють на тертці, капусту ріжуть тонкою соломкою, огірки, помідори та цибуля – кубиками. Спеціями приправляють до смаку, сіль – обмежують.

Варіанти салатів

Назва складові Заправка
«Віталка» сирі овочі: морква, капуста, буряк у пропорції 1:2:1, олія оливи (холодного віджиму) + сік лимона
«Помаранчевий» морква, гарбуз (свіжа), корінь селери будь-яка рослинна олія
«Весняний» свіжа морква, зелений перець, білокачанна капуста, зелень оливкова або кукурудзяна олія
«Фасолєвий» банку консервованої червоної квасолі, упаковка крабового м'яса, дві помідорки, 4 зубки часнику натуральний йогурт + лимонний сік + соєвий соус (ретельно перемішати)
«Овочевий» свіжі томати та огірки, салат «Айсберг», зелень 10% сметану
“Дари моря” морська капуста, крабові палички, свіжі огірки, червона цибуля натуральний йогурт + лимонний сік + соєвий соус
квашена капуста до готової капусти додати зелену цибулю, журавлину рослинна олія

Вінегрет відноситься до лімітованих страв, оскільки у моркви та буряків після теплової обробки підвищується ГІ. До того ж до складу вінегрету входить картопля. Лікування діабету 2 типу без дієтотерапії неможливе. Жодні цукрознижувальні таблетки не зможуть стабілізувати рівень глюкози на тлі неправильного харчування. Діабет не можна вилікувати, але за допомогою їжі можна навчитися контролювати його.

EuroMD
Додати коментар