Дієта при цирозі печінки: меню харчування та страви, що можна їсти, список продуктів

Цироз відноситься до розряду невиліковних захворювань. У процесі розвитку патології печінка втрачає дієздатність. Це відбувається через трансформацію гепатоцитів (печінкових клітин) у сполучну тканину. Причинами переродження та подальшого відмирання гепатоцитів є:

  • гепатити вірусної етіології (А, В, С);
  • некоректний прийом медикаментів;
  • алкоголізм;
  • наявність хронічних тяжких захворювань ендокринної та гепатобіліарної системи.

Лікування патології спрямоване на продовження терміну та покращення якості життя пацієнта, а також гальмування процесів розвитку ускладнень. Основними методами терапії є захисно-відновні препарати (гепатопротектори) та спеціальна дієта при цирозі печінки.

П'ятий стіл при цирозі

Незалежно від того, які фактори вплинули на виникнення та розвиток структурних змін печінки, згідно з класифікацією медичних дієт В.Певзнера, призначається «Стіл №5». Метою лікувального харчування є мінімізація навантаження на печінку та інші органи травного тракту. При правильно підібраному раціоні, печінкові клітини зайняті боротьбою за виживання та підтримкою функції ураженої залози зовнішньої секреції (печінки). Їм не потрібно витрачати енергію на переробку висококалорійних, жирних продуктів, які їх і руйнують.

Дієта при цирозі печінки: меню харчування та страви, що можна їсти, список продуктів

При патології печінки категорично забороняються всі різновиди алкогольних напоїв

Харчування при цирозі передбачає низку заборон на вживання жирів, грубої клітковини, високобілкової їжі, продуктів, що містять ефірні олії та синтетичні добавки. За наявності важких ускладнень раціон коригується щодо кількості білків, солі та рідини. У стадії декомпенсації кількість білкової їжі максимально скорочується, з подальшим усуненням її з меню. У разі патології, ускладненої асцитом, хворі переходять на дієти без солі.

При біліарному вигляді захворювання акцент робиться на продукти, що сприяють відтоку жовчі, у тому числі корисні рослинні олії (оливи, авокадо, арахісу). Основу харчування складають складні вуглеводи (м'яка клітковина, поліненасичені жирні кислоти та пектин), що сприяють виведенню з організму ліпотропів низької щільності («поганого» холестерину) та нормалізації обмінних процесів.

Крім цирозу, стіл номер 5 призначається за інших патологій системи травлення:

  • гепатози різної природи походження;
  • запальне захворювання підшлункової залози (панкреатит);
  • запальних хворобах жовчного міхура, печінкових та жовчних проток (холецистит, холангіт, дискінезія та ін.);
  • наявності конкрементів у жовчному міхурі та протоках (холецистолітіаз та холедохолітіаз).
  • інфекційних гепатитах A, B, С, D та Е (при гепатиті С у стадії загострення рекомендується більш жорсткий варіант «Стіл №5-а»);
  • аутоімунному, токсичному та променевому гепатиті.

Дієта №5 ефективно працює в післяопераційному періоді після холецистектомії (видалення жовчного міхура).

Постулати дієтичного харчування

До правил, які повинен виконувати пацієнт із печінковою патологією, належить таке. Дотримуватись регулярного харчування. Інтервальний проміжок між їдою, з урахуванням перекушування, не повинен перевищувати 3-4 години. Дотримуватися питного режиму. Щоденна норма випитої рідини становить півтора літри (при асциті – скорочується у 1,5 раза). Стежити за енергетичною цінністю продуктів та страв.

Щоб розвантажити гепатобіліарну систему від висококалорійної їжі, слід відмовитися. Добовий калораж повинен укладатися у рамки 2500 ккал. Потрібно мінімізувати вживання кухонної солі. Контролювати співвідношення нутрієнтів. Вміст нутрієнтів (у чистому вигляді) у стравах розподіляється так: жири рослинного походження – 80 г, білки – 80 г, вуглеводи – 400–450 грамів.

Дієта при цирозі печінки: меню харчування та страви, що можна їсти, список продуктів

Для полегшення роботи системи травлення та виведення шлакових відкладень рекомендується щотижневий розвантажувальний день. Оптимальним буде вживання вівсянки, овочевих супів чи кисломолочної продукції з низькою жирністю

Приготування та вживання їжі

Окрему увагу слід приділити кулінарній обробці продуктів та обсягу порцій. При захворюваннях печінки виключається спосіб обсмажування, приготування на вугіллі, фритюр. Це стосується і пасування овочів для додавання до супів. Дозволяються лише варені, тушковані страви, продукти, запечені у фользі. Хорошим помічником у господарстві стане мультиварка. Прилад оснащений необхідними режимами приготування їжі (пар, гасіння, запікання), використовуючи які нескладно, можна приготувати страви здорового харчування.

При декомпенсованому цирозі рекомендується подрібнювати їжу за допомогою блендера або м'ясорубки. Пюреподібні страви легко засвоюються. З цієї причини овочі рекомендується тушкувати чи запікати. Приготування перших страв дозволяється лише на основі бульйонів із нежирних сортів м'яса та птиці. Готувати їжу потрібно без додавання жиру. Присмажити салати або другі страви олією краще після приготування (безпосередньо в тарілці). Вершкове масло дозволяється у компенсованій стадії захворювання, але не більше 10 г на добу.

Перед приготуванням курки (включно з бульйоном для супу), з неї необхідно зняти шкіру. Сніданок повинен бути раннім, щоб не порушувати кратності їди протягом дня. Не можна скупитися і їсти великими порціями. Максимальний одноразовий прийом їжі необхідно обмежити 300 г. Щоб не травмувати ослаблену систему травлення, готова їжа не повинна обпалювати (бути занадто палаючою). Різке переохолодження може нашкодити. Від холодних напоїв та продуктів слід відмовитись.

Неправильні продукти харчування

Насамперед, дієтичний раціон не повинен містити жирної та гострої їжі. Список продуктів, які потрібно ліквідувати з меню:

  • коренеплоди: цибуля, бруква, редис, редька, хрін;
  • фрукти та ягоди: виноград, лайми, лимони, кислі сорти апельсинів та грейпфрутів, журавлина, брусниця;
  • зелень: кріп, кінза, петрушка, щавель;
  • бобові культури: горох, сочевиця, нут, квасоля;
  • овочі: огірки, баклажани, солодкий (болгарський) перець, помідори, листовий салат;
  • крупи: пшоно;
  • борошняні вироби: випічка з листкового, пісочного, здобного дріжджового тіста, свіжий хліб та булка;
  • солодощі: морозиво, вершковий крем, шоколад та шоколадні кондитерські вироби;
  • молочна та кисломолочна продукція з високим відсотком жирності: сир – понад 9%, вершки та сметана – більше – 10%, ряжанка, кефір, йогурт – понад 2,5%, тверді та плавлені сири.
  • м'ясо: субпродукти, свійський птах (качка, гусак), жирна баранина, свинина;
  • риба: сьомга, палтус, білуга, скумбрія, оселедець, форель;
  • готові страви швидкого приготування: картопляне пюре, локшина;
  • консервація: паштети (шпротний, печінковий, м'ясний), рибні консерви (включаючи ікру), мариновані гриби та овочі, фрукти в сиропі, консервовані горошок, кукурудза, квасоля.
  • ковбасні вироби: сосиски, сардельки, купати, ковбаса;
  • копчена продукція: бекон, риба, сало, м'ясні делікатеси, свинячі ребра;
  • гриби (свіжі, сухі, солоні);
  • напої: томатний сік, кава, солодке газування, квас;
  • соуси: гірчиця, столовий хрін, кетчуп, соуси на майонезній основі, оцет.

Дієта при цирозі печінки: меню харчування та страви, що можна їсти, список продуктів

Свіжовижаті фруктові соки необхідно розбавляти кип'яченою або мінеральною водою (без газу), щоб зменшити агресивну дію на шлунок

Для хворих на цироз заборони підлягають:

  • чіпси;
  • ароматизовані снеки та сухарики;
  • їжа із категорії фастфуду.

Крім того, неприпустимо харчуватися напівфабрикатами з рубаного м'яса (пельмені, чебуреки, хінкалі).

Правильні продукти

При печінкових патологіях можна їсти їжу, яка не травмує слизову оболонку, не викликає інтенсивного газоутворення, легко перетравлюється і засвоюється організмом.

Таблиця дозволених товарів (за категоріями)

Коренеплоди Картопля, морква, буряк
Овочі Гарбуз, кабачки, капуста (білокочанна, кольорова, брюссельська, броколі)
Ягоди Чорниця, полуниця, лохина, суниця
Фрукти Яблука, абрикоси, айва, диня, банани, кавун, персики, сливи, груші, ківі, хурма
Крупи Гречка, манка, перловка, «Геркулес», рис
Борошняні вироби Макарони та вермішель сорту дурум (тверда пшениця), сухарики, галети
Солодощі Мармелад, зефір, пастила, вівсяне печиво, фруктове желе, джем та варення, мед
Кисломолочна продукція Не жирні: кефір, ацидофілін, ряженка, кисляка, йогурт, сир (до 2% жирності), сир «Рікотта»
М'ясо Домашній птах (курка, індичка), пісна яловичина та телятина, кролик
Риба Не перевищує вміст жиру 8% (тріска, путасу, мінтай, щука, камбала, хек)
Напої Соки з дозволених овочів та фруктів, ягідні компоти та киселі, чай каркаде
Сухофрукти Ізюм, курага, чорнослив

Додатково

Нещодавно, в категорію заборонених продуктів входили сало та яйця. За останніми медичними даними, ці продукти були частково реабілітовані (залежно від того, яка стадія хвороби діагностована). При компенсованому цирозі допускається лімітоване вживання курячих та перепелиних яєць (раз на тиждень). Щодо сала, воно містить арахідонову кислоту. Ця речовина сприяє ліквідації ліпотропів низької щільності, посилює дію ліпази, що розщеплює жири, захищає печінкові клітини від жирової інфільтрації. На день дозволяється 10 грамів сала. При цьому продукт не повинен містити багато солі і піддаватися термічній обробці.

Рекомендовані продукти

Крім того, що можна їсти при цирозі печінки, не зайвим буде дізнатися, що треба їсти. Існує реєстр продуктів, присутність яких у щоденному меню вважається обов'язковою:

  • Буряк, морква, цвітна капуста. Активізують процес виведення шлаків та токсинів, покращують циркуляцію крові.
  • Гарбуз. Підтримує порушену здатність печінкових клітин регенерації.
  • Морська капуста. Сприяє природному очищенню від солей важких металів та канцерогенів.
  • Нежирні кисломолочні напої. Мають антибактеріальну активність, допомагаючи підтримувати баланс мікрофлори.
  • Зелений чай. Напій є природним антиоксидантом, що допомагає позбутися забруднень та надмірного окиснення.
  • Гречана, перлова, вівсяна крупа. Нормалізують процеси метаболізму.

Перелічені продукти містять велику кількість мікро- та макроелементів, вітамінів, тому будуть корисні не тільки для печінки, але й для зміцнення імунної системи організму.

Дієтичний раціон

Розробка дієтичного раціону базується на виключенні шкідливих продуктів та приготуванні корисних страв із продуктів, дозволених до вживання. Щоб уникнути плутанини і не порівнювати постійно з таблицею, рекомендується скласти меню на тиждень. Залежно від кулінарних переваг, страви можна міняти місцями. Раціон має бути різноманітним, а приготовлена їжа не викликати неприємних емоцій. Інакше у хворого може статися гастрономічний зрив. Вживання заборонених продуктів призводить до загострення стану та розвитку ускладнень.

Варіанти страв

Для ранкового прийому їжі:

  • білковий омлет, приготовлений у мікрохвильовій печі;
  • молочна каша з манної крупи з курагою;
  • гречана каша із молоком;
  • сирна запіканка з манкою та ягодами;
  • підсушений хліб із сиром «Рікотта» + яйце, зварене некруто;
  • вівсяна каша на водній або молочній основі з додаванням сиру;
  • вермішель із адигейським сиром.

Бульйони та супи:

  • курячий бульйон із фрикадельками з курячого м'яса;
  • рисовий суп з індичкою та овочами;
  • борщ на яловичому бульйоні;
  • пісні щі зі свіжої капусти;
  • юшка зі щуки (будь-якого сорту риби з жирністю до 8%);
  • картопляний суп на курячому бульйоні;
  • молочний суп з вермішелью або рисом.

Меню для полудня та ланчу є взаємозамінним: яблука, запечені з медом, фруктово-овочеве пюре, парові сирники з ягідним джемом, сир з родзинками, курагою, чорносливом, фруктовий йогурт з жирністю не більше 2,5%, ягідне желе, домашній ягідний кисіль. Основні страви з риби та м'яса: биточки з рубаного м'яса індички, приготовлені на пару, парові рибні котлети, відварена телятина, тушковані фаршировані кабачки (для фаршу: рис + філе курки), голубці з індичкою, кролик тушкований з капустою, плов з курей риба, запечена у фользі.

Гарніри:

  • розсипчаста гречка;
  • перлова каша на воді, з додаванням вершкового масла;
  • картопля відварена або пюрована;
  • цвітна капуста + броколі, приготовлені на пару;
  • спагетті з оливковою олією гарячого віджиму;
  • рис з овочами;
  • овочеве пюре;
  • запечений гарбуз.

Рекомендовані рецепти салатів

Найменування складові Заправка
«Вітамінний» білокачанна капуста, свіжа морква, зелене яблуко оливкова олія холодного віджиму
Вінегрет відварений буряк, морква, картопля, малосольний огірок рослинна олія
“Дари моря” консервована морська капуста, крабове м'ясо (палички) натуральний йогурт
“Фруктовий” банан, яблуко, груша, диня знежирений грецький йогурт

Для мультиварки

Рецепти їжі в мультиварці відрізняються швидкістю та простотою приготування. Все, що необхідно – це змішати компоненти майбутнього блюда, скласти їх у чашу та вибрати необхідний режим.

Курка у фользі

Для приготування знадобиться куряча грудка на кістці. По обидва боки філе робляться кілька поперечних розрізів. Грудку необхідно замаринувати в суміші 10% сметани, соєвого соусу (трохи) та каррі. Через годину в розрізи вставити по шматочку адигейського сиру. Щільно загорнути заготовку у фольгу та викласти в чашу приладу. На режимі запікання або буженина витримати протягом години.

Дієта при цирозі печінки: меню харчування та страви, що можна їсти, список продуктів

При патології печінки не можна використовувати для маринування майонез, його слід замінити сметаною

Ліниві голубці

Необхідні компоненти:

  • капуста – ½ середнього качана;
  • філе індички (курки) – 400-500 г;
  • морква – 2 шт.;
  • рис – 200 г;
  • сметана 10% – 150 г.

Капусту нашаткувати і злегка обім'яти, рис промити, моркву подрібнити на великій тертці, філе птиці пропустити через м'ясорубку (не варто використовувати блендер або комбайн, щоб каша не вийшла). Фарш припустити на сковорідці з 1,5-2 ложками оливкової олії гарячого віджиму. Усі компоненти з'єднати у чаші приладу, підсолити, додати лаврушку, перемішати. Сметану розвести кип'яченою водою 1:1. Увімкнути режим гасіння.

Важливо! Вживання соєвого соусу заборонено у разі розвитку водянки черевної порожнини (асциту).

Овочі з рибою на пару

Камбалу нарізати порційними шматками, збризкати лимонним соком і оливковою олією, посолити. Заморожені брокколі та цвітну капусту обдати окропом та розібрати на суцвіття. Викласти на пластикові грати мультиварки рибу з овочами. Виставити режим “пар”. Готову страву приправити соєвим соусом зі сметаною (пропорції 1:5).

Цироз печінки – смертельно небезпечне захворювання. Нехтування лікарськими рекомендаціями значно скорочує термін життя пацієнта. Правильне харчування є основним способом покращити ситуацію.

EuroMD
Додати коментар