Дієта при панкреатиті підшлункової залози: зразкове меню, що не можна їсти

Панкреатит є важким захворюванням, лікування якого вимагає від хворого багато сил та терпіння. Йому потрібно як регулярно здійснювати прийом препаратів, які забезпечують підтримку підшлункової залози, а й постійно стежити за своїм харчуванням. Дієта при панкреатиті є невід'ємною частиною лікувальної терапії і має на увазі під собою виключення з раціону всіх продуктів харчування, які можуть якось дратувати підшлункову і негативно позначатися на процесі травлення. Про те, що можна їсти при цьому захворюванні, а від чого варто відмовитись, ви зараз і дізнаєтесь.

Навіщо потрібна дієта?

Перш ніж розглядати меню дієти при панкреатиті, необхідно розібратися, навіщо взагалі її дотримуватися. А для цього слід кілька слів сказати про захворювання. Панкреатит розвивається на тлі запальних процесів у підшлунковій залозі, які виводять з ладу функціональність її клітин та руйнують їх. При цьому знижується вироблення інсуліну, відповідального за розщеплення та транспортування в клітини глюкози та травних ферментів, необхідних для травлення їжі.

Звичайно, коли клітини підшлункової гинуть, всі ці процеси порушуються, і у людини виникають різні проблеми з боку ШКТ. Його можуть турбувати:

  • нудота та блювання;
  • гострі оперізуючі болі в лівому підребер'ї;
  • сухість у роті та постійна спрага (обумовлюється зниженням вироблення інсуліну та підвищенням цукру в крові);
  • порушення випорожнення (найчастіше при панкреатиті пацієнти страждають від діареї, запори з'являються лише при розвитку деяких форм захворювання).

Живлення при панкреатиті підшлункової залози грає величезну роль. Адже болючі напади найчастіше виникають саме в той момент, коли хворий допускає похибки в їжі – вживає заборонені продукти харчування навіть у невеликій кількості. Болі виникають, як правило, через 20-30 хвилин після вживання їжі і важко усуваються анальгетиками.

Дієта при панкреатиті підшлункової залози: зразкове меню, що не можна їсти

Деякі продукти харчування подразнюють слизові підшлункової і збільшують навантаження на орган, провокуючи появу сильного больового синдрому

Поява болючого нападу обумовлюється тим, що підшлункова виробляє дуже мало травних ферментів. Їжа перетравлюється дуже повільно і починає дратувати стінки шлунка, підвищуючи рівень кислотності шлункового соку та викликаючи сильне подразнення слизових оболонок. В результаті цього відбувається зворотний викид панкреатичного соку, який також агресивно впливає на клітини підшлункової, запускаючи в них процес самоперетравлення.

Тому їжа при панкреатиті має бути правильно підібрана. Вона не повинна дратувати травний тракт та посилювати запальні процеси, але при цьому повинна легко перетравлюватися та насичувати організм вітамінами та мінералами, необхідними йому для нормального функціонування.

Основні правила харчування

Дієта при панкреатиті підшлункової залози – це не просто перелік продуктів харчування, які можна вживати в їжу. Це ще й правила, яких повинні дотримуватися постійно. Кожен хворий повинен засвоїти, що його загальний стан багато в чому залежить лише від нього. Йому слід подбати про свою підшлункову та зменшити на неї навантаження. Тому їсти потрібно часто (не менше 5 разів на добу) і маленькими порціями, що не перевищують обсягу долоні. Переїдати при панкреатиті категорично забороняється. Це призведе до серйозних наслідків, серед яких є гострі напади болю.

Крім цього, необхідно з усією відповідальністю підходити до процесу приготування їжі. Усі страви потрібно готувати без додавання олії. Їх не можна смажити та коптити. Лікарі рекомендують хворим вживати лише відварні страви або продукти, приготовані на пару. Вони мають бути теплими. Гарячі та холодні страви вживати в їжу не можна! Вони також мають дратівливу дію на травний тракт.

Людині, у якої хвора підшлункова залоза, необхідно відмовитися від усього гострого та солоного. Навіть при приготуванні страв слід використовувати мінімальну кількість спецій та солі. Вони дратують слизові оболонки підшлункової та стимулюють вироблення панкреатичного соку, тому їх вживання при панкреатиті небажане.

Дієта при панкреатиті підшлункової залози: зразкове меню, що не можна їсти

При панкреатиті категорично не можна вживати смажені страви

Дієта при панкреатиті у дорослих та дітей потребує мінімального вживання жирів. Їхня кількість не повинна перевищувати 60-80 г на добу. А ось білків потрібно вживати більше приблизно до 150 г на добу. Враховуючи те, що при запаленні підшлункової знижується вироблення інсуліну і виникає висока ймовірність розвитку цукрового діабету, кількість вуглеводів, що вживаються, також слід звести до мінімуму.

У раціоні хворого має бути багато продуктів харчування, що мають сокогонну дію, які покращують процес виведення панкреатичного соку з підшлункової. Такими є різні овочеві відвари та бульйони.

Важливо! У ті моменти, коли відбувається загострення хронічного панкреатиту, рекомендується дотримуватися протягом кількох днів голодної дієти. У цей період навіть не варто пити воду.

Для хворих на панкреатит дуже важливо дотримуватися всіх правил харчування незалежно від того, в якій формі у них протікає захворювання – у гострій чи хронічній. Навіть після хірургічного втручання, коли провадиться видалення підшлункової, приготування та вживання їжі має відбуватися за всіма правилами. Якщо нехтувати ними, це може призвести до сумних і незворотних наслідків.

Дозволені продукти

Кожен лікар докладно розповідає своїм пацієнтам про те, що при панкреатиті є, а яку їжу слід повністю виключити з раціону. Зараз буде більш докладно розглянуто список дозволених продуктів харчування при цьому захворюванні, але слід розуміти, що дієти необхідно дотримуватися протягом довгих місяців. Варто лише злегка порушити «заборони», хвороба відразу ж починає давати себе знати. Тому, якщо ви хочете уникнути загострень і запобігти розвитку ускладнень, уважно ознайомтеся з наведеним нижче списком, щоб не дати хвороби зіпсувати ваше життя.

Дієта при панкреатиті підшлункової залози: зразкове меню, що не можна їсти

Про дозволені та заборонені продукти харчування при панкреатиті повинен докладно розповісти лікар

Отже, дієтичне харчування при панкреатиті має на увазі під собою вживання наступних продуктів:

  • Чай, ягідні соки. У жодному разі при їх приготуванні не можна використовувати цукор. Якщо ви не можете пити несолодкий чай, краще додавати в нього замінник цукру. Дуже корисним при цьому захворюванні є відвар шипшини, так як він має сокогонну дію. Соки рекомендується робити з некислих сортів ягід та фруктів, але перед вживанням їх обов'язково потрібно розбавляти водою у пропорції 1:1.
  • Кисломолочні продукти та напої. Основа правильного харчування при панкреатиті. Вони покращують процес травлення і сприятливо позначаються на всьому шлунково-кишковому тракті. В даному випадку рекомендується вживати нежирний кефір, ряженку, кальцинований сир, пудинги сиру, йогурти (без добавок) і молоко.
  • Компоти. Готувати їх можна як із сухофруктів, так і зі свіжих фруктів. При приготуванні можна використовувати цукрозамінник.
  • Курячі яйця. Вони дозволені, але розповідаючи про те, як харчуватися при панкреатиті, слід зазначити, що вживати курячі яйця можна лише у вигляді парових омлетів. При цьому можна їсти тільки білки і не більше 2 штук на день. Жовтки у своїй захворюванні слід виключити з раціону, але з повністю. На тиждень дозволяється з'їдати 1-2 курячі жовтки.
  • Хліб. Тут слід бути обережним. Свіжий хліб категорично забороняється їсти. При панкреатиті слід вживати сухарі або вчорашній пшеничний або підсушений хліб, приготований з борошна вищих сортів. Також харчування при панкреатиті у дорослих і дітей включає печиво, але несолодке і обов'язково сухе. Ніяких кремових та джемових начинок у ньому не повинно бути.
  • Каші. Для їх приготування можна використовувати такі крупи: гречану, рисову, вівсяну, манну. Вони повинні бути напівв'язкою консистенції та обов'язково протертими (це знизить навантаження на підшлункову). При їх приготуванні можна використовувати молоко, але його потрібно розбавляти водою 1:1. Розмірковуючи про те, що їсти при панкреатиті, слід сказати, що з цих круп можна робити запіканки, пудинги і суфле.
  • Макарони. При панкреатиті можна їсти лише макаронні вироби, виготовлені з борошна найвищих сортів.
  • М'ясо. У меню для хворих на панкреатит можна включати м'ясо, але тільки дієтичне, наприклад, крольчатину, яловичину, індичку та курятину. М'ясо птиці слід готувати без шкіри. Усі страви мають готуватися на пару чи варитися. Найкраще перед приготуванням м'ясо перекручувати у фарш.
  • Риба. Вона також дозволена при панкреатиті. Є тільки нежирні сорти риби, з них рекомендується готувати заливні або відварені страви.
  • Супи. Правильне харчування при панкреатиті дуже важливе. І як було зазначено вище, у своїй захворюванні слід обмежити вживання жирів. Тому всі супи мають готуватися виключно з овочів. Міцні та рибні бульйони протипоказані. У супи можна також додавати крупи (гречану, манну, рисову, вівсяну) та трохи вершкового масла.
  • Свіжі ягоди та фрукти. Вони не повинні бути надто кислими та солодкими. Перед вживанням їх слід перетирати. Фрукти та ягоди можна запікати та використовувати їх для приготування салатів та компотів.
  • Крохмалі овочі. Практично кожне зразкове меню при панкреатиті, яке зустрічається в інтернеті, включає страви, приготовані з крохмалистих овочів. Вони сприяють поліпшенню процесів травлення та надають мінімальне навантаження на підшлункову. До таких продуктів відносяться цвітна капуста, горошок, кабачки, буряк, картопля та морква.
  • Олії. При цьому захворюванні дозволяється вживати як рослинні, так і вершкові олії, але в обмежених кількостях. Рослинні – не більше 15 мл, вершкові – максимум 30 г на добу.

Дієта при панкреатиті підшлункової залози: зразкове меню, що не можна їсти

Купуючи макаронні вироби, уважно читайте склад

Всі ці дозволені продукти при панкреатиті можна знайти у будь-якому магазині чи супермаркеті. З них можна скласти різноманітне меню на кожен день, яке включатиме не тільки корисні, але смачні страви.

Заборонені продукти

Складаючи меню при дієті при панкреатиті, слід обов'язково виключити з нього продукти харчування, які в жодному разі не можна вживати при цьому захворюванні, тому що вони можуть спровокувати його загострення та стати причиною появи сильного больового синдрому.

Дієта при панкреатиті підшлункової залози: зразкове меню, що не можна їсти

При панкреатиті вживання будь-яких алкогольних напоїв категорично забороняється.

За наявності такого захворювання людині категорично не дозволяється вживати такі продукти харчування:

  • Яка, кава, холодні напої, виноградний сік, газування, алкоголь.
  • Молочні та кисломолочні продукти харчування з високим вмістом жирів.
  • Відварені круто та смажені яйця.
  • Свіжу випічку (будь-яку), вироби, виготовлені зі здобного або листкового тіста.
  • Ковбасні вироби.
  • Напівфабрикати.
  • Субпродукти
  • Ікру.
  • Жирні сорти м'яса та риби.
  • Бобові каші.
  • Рибні, м'ясні, грибні супи, а також супи, які вживаються в холодному вигляді, наприклад, борщ і окрошку. Молочні супи також вживати не рекомендується.
  • Фініки, банани, виноград, інжир.
  • Прянощі.
  • Кондитерські вироби, морозиво, джем.
  • Сирі не протерті овочі та фрукти (під забороною знаходяться часник, цибуля, редис, гриби, щавель, баклажани, солодкий перець, білокачанна капуста, редька).
  • Сало, жир.

Розробляючи зразкове меню на тиждень при панкреатиті, всі ці продукти потрібно виключити. Інакше уникнути загострень та погіршення загального самопочуття буде проблематично.

Зразкове меню

Панкреатит і харчування – це взаємопов'язані речі, тому слідувати дієтичному харчування необхідно постійно. Якщо у дорослої людини або у дитини загострилося захворювання, то першу добу рекомендується взагалі відмовитися від вживання їжі. Далі наступні 3 дні слід дотримуватися суворої дієти, яка описана в таблиці.

Дієта при панкреатиті підшлункової залози: зразкове меню, що не можна їсти

Дієта на 3 дні при гострому панкреатиті

Про зразкове меню при гострому панкреатиті також має розповісти лікар. Що стосується їжі, яку можна вживати в стадії ремісії хвороби, то слід сказати, що готувати її можна з усіх перерахованих вище продуктів. Можна готувати різні суфле, салати, супи тощо. Якщо фантазії не вистачає і самостійно скласти раціон не виходить, можна скористатися наступним меню, яке дозволить урізноманітнити ваше харчування протягом тижня.

Дієта при панкреатиті підшлункової залози: зразкове меню, що не можна їсти

Меню на тиждень

Кожна людина повинна розуміти, що від харчування при панкреатиті все залежить. Якщо просто постійно приймати пігулки і при цьому є все поспіль, досягти позитивної динаміки буде неможливо.

EuroMD
Додати коментар