Дієта при панкреонекрозі підшлункової залози: зразкове меню харчування, рецепти страв при захворюванні

Панкреонекроз є припинення функціональності, інакше відмирання, клітин підшлункової залози. Процес має незворотний характер і є наслідком хронічного або гострого запалення залози (панкреатиту). Для ліквідації патології потрібна операція – некректомія підшлункової залози. Після хірургічного втручання лікування базується на прийомі медикаментозних препаратів, та строгому дотриманні дієтичного раціону.

Згідно з лікувальним харчуванням за В. Певзнером, дієта при панкреонекроз у постопераційний період включає «стіл №0» і «стіл №5П». Дієтотерапія спрямована на зменшення застійних явищ, гальмування панкреатичної гіперферментемії (підвищеного виробництва ферментів) та максимальне розвантаження підшлункової залози (механічне, термічне та хімічне щадіння).

Довідка! Механічне щадіння передбачає подрібнення їжі, хімічне – виключення з раціону їжі, що дратує пошкоджений орган, та правильну кулінарну обробку продуктів, термічне – підтримання температурного режиму страв.

Нульова схема живлення після некректомії

У період після некректомії травної системи потрібен абсолютний спокій, тому пацієнту показано голодування. Без функціонального навантаження, тобто не виробляючи травних ферментів, процес регенерації відбувається швидше. Перші 5-6 діб хворому дозволяється лише питво негазованої столової води або мінеральної води Боржомі, Есентуки, попередньо дегазованої. Підтримка життєдіяльності здійснюється за допомогою парентерального (внутрішньовенного) харчування.

Через зазначений час пацієнта переводять на поетапні різновиди нульової дієти при панкреонекроз. Прийом їжі допускається скромними порціями (50-100 гр.) через кожні 2-2,5 години. Що можна їсти на кожному етапі:

  • Стіл №0А. Несолоний бульйон із пісного м'яса телятини, яловичини, кисіль (компот) із сухофруктів, ягід шипшини.
  • Стіл №0Б. Розширення раціону, введення рідких каш із круп, попередньо подрібнених у кавомолці, білкового омлету на пару.
  • Стіл №0В. Додається дитяче овочеве пюре, печені яблука.

Тривалість кожного етапу залежить стану хворого. За відсутності ускладнень захворювання пацієнт переходить на дієтичний «Стіл №5П».

Постулати лікувального харчування

Загальні вимоги організації правильного харчування при панкреонекроз підшлункової залози включають:

  • строго лімітована кількість жирів та вуглеводних продуктів у раціоні;
  • обов'язкова присутність у раціоні білків;
  • раціональний режим харчування (кожні 2–2,5 години) та питний режим (не менше 1500 мл води);
  • обмежені порції для одноразового прийому їжі;
  • виключення кулінарної обробки продуктів способом смаження (тільки відварені, тушковані та парові страви);
  • лімітоване вживання кухонної солі (5-6 гр. на день);
  • дотримання температурного режиму напоїв та страв (не надто гарячі та нехолодні).

Додатково в меню слід ввести фітовідвари з трав, які підтримують підшлункову залозу.

Заборонені продукти

Харчування при панкреонекрозі передбачає повну ліквідацію з меню хворого наступних продуктів за категоріями:

  • жирне м'ясо свійської птиці (качка, гусак), баранини, свинини;
  • консервація (тушонка, маринади, соління, згущене молоко, паштети, рибні консерви, варення, джем);
  • шинка та ковбасні вироби;
  • жирна риба (палтус, сардина, скумбрія, мойва, сайра), ікра;
  • бобові культури;
  • овочі сімейства капустяні (редька, редис, капуста);
  • сімейство цибулеві (часник, цибуля, спаржа);
  • щавель та шпинат;
  • жирна молочна продукція;
  • випічка із здобного, листкового, пісочного тіста;
  • солодкі страви та напої, кава;
  • злакові культури: ячмінь (крупи перлова та ячна), просо (крупа пшоно), кукурудза;
  • кетчуп, томатна паста, жирні соуси на майонезній основі, хрін;
  • гриби (у всіх видах приготування, включаючи бульйон);
  • цитрусові фрукти;
  • гострі спеції;
  • риба, сало, м'ясо, приготовлені за допомогою копчення.

Дієта при панкреонекрозі підшлункової залози: зразкове меню харчування, рецепти страв при захворюванні

При захворюваннях підшлункової залози категорично забороняється алкоголь у будь-якому вигляді та кількості . Похибки в харчуванні при панкреонекроз можуть призвести до смерті пацієнта.

Допустимі продукти

Список продуктів та страв, які можна їсти в період реабілітації, включає:

  • омлет (паровий або приготовлений у мікрохвильовій печі);
  • картопляне або овочеве пюре рідкої консистенції на водній основі;
  • білі сухарики самостійного приготування, галети;
  • каші на воді;
  • курячий бульйон (з птиці необхідно зняти шкіру);
  • парові котлети з курячої грудки та нежирної риби;
  • сирники, приготовані на пару із знежиреного сиру;
  • натуральний йогурт;
  • розварена вермішель (локшина);
  • сирні та овочеві пудинги;
  • пюреподібні м'ясо-овочеві супи;
  • фруктово-ягідні десерти (кисіль, желе, компот);
  • неміцно заварений зелений чай, мінералка без газу.

Щоб забезпечити підшлункову залозу максимальний комфорт, дозволені продукти вводяться в раціон поступово, невеликими порціями.

Дієта «Стіл №5П»

Перехід на п'яту дієту здійснюється плавно. Протягом перших 3-6 днів порції повинні укладатися у рамки 150-180 грамів. Від будь-яких жирів слід відмовитись. Варіанти зразкового меню на початковому етапі:

Сніданок Ланч Обід Полудень Вечеря
рідка геркулесова каша / омлет на пару, фітовідвар з галетами натуральний йогурт / ягідне желе пісний бульйон, парові биточки з курячої грудки, сухарики з білого хліба / несолодкий компот вівсяний кисель / печені яблука рідке картопляне іди овочеве (морковно-кабачкове) пюре на воді / парові котлети з пісної риби, зелений чай

За 1,5 години до сну рекомендується перекусити білими сухариками з відваром з цілющих трав. Страви повинні бути легкими, що не вимагають серйозних зусиль щодо їх переробки підшлунковою залозою.

Розширений раціон

За позитивної динаміки раціон поповнюється комбінованими стравами, кисломолочними продуктами, легкими ненаваристими супами. До вживання дозволяються:

  • риба із вмістом жиру ⩽ 8% (мінтай, щука, путасу, хек, камбала);
  • пюреподібні овочеві супи на легкому м'ясному бульйоні;
  • нежирне м'ясо свійської птиці (індичка, курка);
  • тушковане м'ясо кролика;
  • яйця некруто, омлет, приготовлений у НВЧ або на пару;
  • сир із жирністю від 0 до 2%, молоко 1,5%;
  • кисломолочна продукція з жирністю ⩽ від 1,5 до 2,5% (йогурт, кефір, кисле молоко, ряженка);
  • сири: Рікотта, Тофу, Гаудетте;
  • геркулесова, манна каша на молочній основі (жирність молока ⩽ 1,5%);
  • розварена гречка, манна та вівсяна каші;
  • брокколі та цвітна капуста;
  • овочі та коренеплоди: буряк, морква, кабачки, гарбуз;
  • вермішель (локшина);
  • запечені в НВЧ або духовці овочі, яблука;
  • фруктове желе та пюре.
  • мед та мармелад (у мінімальних кількостях);
  • соки без цукру з гарбуза, персика, моркви, абрикоси.

Харчуватися слід за тією ж схемою (5-6 разів на день). Допускається 10-15 г вершкового масла щодня.

Дієта при панкреонекрозі підшлункової залози: зразкове меню харчування, рецепти страв при захворюванні

Соки необхідно готувати в домашніх умовах, перед вживанням розбавляти кип'яченою водою

Раціон «Дієти №5П»

Щоденний раціон складається за допомогою комбінації дозволених страв та продуктів. Пропонується наступне зразкове меню для основних прийомів їжі та перекушування. Варіанти для ранкового прийому їжі: паровий омлет з легким сиром “Рікотта” (“Тофу”, “Гаудетте”), манна каша на 1,5% молоці з родзинками, каша з крупи “Геркулес № 3” на воді з додаванням 2% сиру , сирна запіканка або манник і сир у мікрохвильовій печі.

Перші страви: курячий суп з манною крупою та морквою, пюреподібний суп із моркви та броколі на курячому бульйоні, суп із локшиною на бульйоні з телятини, курячий бульйон із фрикадельками із м'яса курки. Меню для полудня або ланчу: яблука з сиром «Рікотта» або сиром, запечені в мікрохвильовій печі, парові сирники + відвар шипшини, галети + фруктовий кисіль, запечений гарбуз з медом + несолодкий і неміцний чай, натуральний йогурт + фруктовий (овощ персикове желе+зелений чай.

Основні страви та гарніри: овочеве рагу (за винятком капусти) з м'ясом птиці або кролика, биточки або котлети з дозволеного м'яса, приготовані паровим способом з брокколі на пару, парові котлети з мінтаю (камбали) з картопляним пюре на воді, відварна індичка з овочевим пюре з кабачків, моркви та броколі, морквяні котлети на пару з відвареною телятиною, запечена у фользі індичка або курка з в'язкою гречаною кашею, вермішель із сиром дозволених сортів та курячим суфле.

Прискорити приготування страв можна за допомогою мультиварки. У харчуванні необхідно дотримуватися помірності, одноразова порція не повинна перевищувати 200-250 грамів.

Варіанти приготування

Страви готуються лише з дозволених продуктів. При використанні рецептів, слід звернути увагу, що їжа не присмачується соусами, спеціями та вершковим маслом.

Суфле із м'яса курки

Потрібно:

  • два філе курячої грудки;
  • 200мл 1,5% молока;
  • два яйця;
  • трохи солі та вершкового масла.

У яйцях відокремити білок від жовтка. М'ясо курки розрізати та подрібнити в кухонному комбайні або м'ясорубці. Змішати фарш, молоко та жовтки, трохи підсолити та пробити блендером. Збити білки, що залишилися, міксером і акуратно, за допомогою дерев'яної або силіконової лопатки ввести у фарш. Форми для кексів змастити вершковим маслом, розподілити в них отриману м'ясну масу. Поставити в духову шафу, розігріту до 180 ° С на чверть години.

Дієта при панкреонекрозі підшлункової залози: зразкове меню харчування, рецепти страв при захворюванні

Щоб суфле вийшло пишним, під час приготування не можна відкривати духовку

Запечена камбала чи курка

Рецепти страв схожі на спосіб приготування в мультиварці. Час приготування – 105 хв, режим – “запікання”, температура – 145 ° С. Рибу помити, відрізати хвіст і голову. Вийняти начинки, ножицями відрізати плавники, і промити ще раз. Обсушити паперовим рушником, нарізати на порційні шматки і посолити. Кожен шматочок загорнути в окремий аркуш фольги. Укласти в мультиварку. Куряче філе замаринувати на 20-30 хвилин у соєвому соусі (1 ст. л.) та олії (1 ст. л). Щільно загорнути у фольгу та відправити у мультиварку.

Салат листковий

Необхідні компоненти:

  • морква – 1 шт.;
  • куряче філе – 1 шт.;
  • картопля – 1-2 шт.;
  • яйця – 2 шт.;
  • сир “Рікотта”;
  • натуральний йогурт 2,5%.

Відварити курячі грудки, морква, картопля, яйця. Варене філе пропустити через м'ясорубку, змішати з Рікоттою і пробити блендером. Картопля та морква натерти на дрібній тертці, яєчні білки – на великій тертці. Зібрати салат шарами: картопля – куряче філе із сиром – яєчні білки – морква. Кожен шар (включаючи верхній) трохи підсолити та змастити йогуртом. Витримати 1-1,5 години, щоб шари добре просочилися.

Підсумки

Панкреонекроз є важким ускладненням запального процесу у підшлунковій залозі. Патологія нерідко загрожує пацієнтові летальним кінцем. Щоб не довести захворювання до критичної стадії, необхідно стежити за харчуванням, своєчасно звертатися за лікарською допомогою в рецидивні періоди хронічного панкреатиту.

EuroMD
Додати коментар