Молоко при діабеті: чи можна пити, дозволені молочні продукти

Дієта є найважливішим методом терапії цукрового діабету. Правильно організований раціон та режим харчування дозволяє стримувати зростання показників глікемії (глюкози в крові), що забезпечує пацієнту стабільне гарне самопочуття та профілактику ранніх ускладнень. Для пацієнтів з діабетом весь перелік існуючих страв та продуктів розмежовується:

  • абсолютно заборонені;
  • мають релятивні (відносні) заборони, тобто допустимі в обмеженій кількості;
  • дозволені до вживання.

Вибір полягає в умовах калорійності, глікемічного індексу (ГІ), відсоткового співвідношення нутрієнтів (білків, вуглеводів, жирів). Молоко при діабеті відповідає дієтичним параметрам, але передбачає дотримання низки умов щодо вибору та вживання. Подібні вимоги відносяться до кисломолочної та молочної продукції загалом.

Про молоко

Молоко є не просто напоєм, а повноцінним продуктом харчування. Кількість молочного жиру у складі тісно пов'язана із вмістом білка. Що жирність продукту, то більший відсоток займає його білкова складова. У продажу найчастіше зустрічається молоко з жирністю 1,5%, 2,5% та 3,2%, представлене у кількох категоріях термічної обробки:

  • ультрапастеризоване – режим температурної обробки становить 110 °C;
  • пастеризоване – нагрівається до 90;
  • стерилізоване – до 135 °C під тиском.

Відновлений вигляд готується із сухого порошку і не порівняється за вмістом корисних речовин з молоком натуральним.

Харчова цінність для діабетиків

Користь молока зумовлена унікальним складом. Воно не містить холестерину та трансжирів. Ненасичені жири становлять 33%, корисні насичені жири – 67%. Основним вуглеводом є лактоза (молочний цукор). Важлива для хворих на діабет особливість лактози полягають у її загальмованому всмоктуванні у стінки шлунка та кишечника. Крім того, молочний цукор – це основна їжа для корисних лактобактерій, що зберігають здорову мікрофлору травної системи.

Білкова складова представлена казеїном, альбуміном, глобуліном. Вони містяться практично всі незамінні амінокислоти, які організм не може синтезувати самостійно, але гостро їх потребує. У тому числі амінокислоти, життєво необхідні діабетикам:

  • триптофан – стабілізує психоемоційний стан, усуває симптоми дисанії (розлади сну);
  • метіонін – покращує функціональність печінки, є профілактикою атеросклерозу;
  • лізин – підтримує азотисту рівновагу в організмі, здоров'я кісткової системи та м'язового апарату;
  • лейцин – бере участь у процесах обміну вуглеводів та білків, сприяє регенерації шкіри, захищає м'язові тканини;
  • гістидин – бере участь у метаболічних реакціях, допомагає у постачанні киснем органів та тканин.

Допомагають тримати діабет під контролем сироваткові білки у складі молока. Вони стимулюють синтез гормонів, регулюють вуглеводний обмін, знижують рівень цукру на крові, заповнюють енергетичні витрати. Молочний білок легко розщеплюється травними ферментами та повноцінно засвоюється організмом на 96%. Молоко має низьку калорійність, що є плюсом для діабетиків 2 типу, які страждають на ожиріння. Енергетична цінність залежить від жирності продукту, але змінюється незначно (1% жирність – 41 ккал; 1.5% – 44 ккал; 2,5% – 52 ккал; 3,2% – 58 ккал).

Молоко при діабеті: чи можна пити, дозволені молочні продукти

Відсотковий вміст нутрієнтів

Діабетична дієта допускає вживання їжі з низьким глікемічним індексом (від 0 до 30 одиниць), лімітовано дозволяються продукти, проіндексовані від 30 до 70, та повній забороні підлягає їжа з індексом від 70 одиниць та вище. Молоко повністю відповідає цим вимогам, оскільки має ГІ, що дорівнює 38 одиницям.

Вітамінно-мінеральна цінність

Вся молочна продукція збагачена кальцієм, корисним для формування та зміцнення кісток. Вміст макроелемента становить 125 мг (на 100 г). Ще більше (150 мг) у молоці зберігається калію, що регулює водний баланс і нормалізує серцеву діяльність. Фосфору, що забезпечує ферментні процеси і в поєднанні з кальцієм, що сприятливо впливає на здоров'я кісткової системи, міститься 95 мг.

Інші, не менш важливі, мінеральні речовини, що входять до складу молока

Мікроелементи Макроелементи
цинк натрій
марганець магній
залізо
селен
мідь

У складі молока представлена велика кількість саме тих вітамінів, які входять до аптечних вітамінно-мінеральних комплексів, розроблених спеціально для діабетиків. Ретинол (вітамін А) – зміцнює імунітет, підвищує регенераційні здібності шкіри. Токоферол (вітамін Е) – підвищує проникність судин, бере участь у виробництві гормонів, стабілізує рівень цукру в крові, запобігає ранньому розвитку ретинопатії (судинному ускладненню на органи зору).

У відсотковому співвідношенні лідирує вітамін D, який має цінні для хворих на діабет якості.

  • регулює функції органів ендокринної та травної систем;
  • зміцнює кістки, зуби та волосся;
  • активізує обмін речовин;
  • підтримує здоров'я серця та судин.

Представники вітамінів В-групи

Тіамін (В1) Знижує цукор у крові, покращує кровопостачання тканин.
Рібофлавін (В2) Активізує процеси обміну
Ніацин (В3) Регулює роботу серця та судин
Пантотенова кислота (В5) Стабілізує роботу головного мозку та надниркових залоз
Піридоксин (В6) Стимулює мозковий кровообіг та провідність нервових імпульсів.
Ціанкобаламін (В12) Покращує пам'ять

Додатково

Абсолютно унікальним є топлене молоко. У процесі приготування частково випаровується вода, що міститься в його складі. При цьому концентрація корисних речовин зростає. Палене молоко рекомендується для відновлення нервової системи, усунення цефалгічного синдрому (головного болю), підвищення тонусу та працездатності. На окрему увагу заслуговує молоко козяче. У ньому міститься менше лактози, ніж у коров'ячому молоці, тому воно рекомендується при алергічних реакціях на молочний цукор.

Наявність у складі кобальту сприяє зміцненню судинної системи. Козяче молоко має детоксикаційні властивості (допомагає очищенню організму від продуктів розпаду, важких металів, токсичних відкладень). Єдиним мінусом діабету є його висока жирність – від 4 до 10%. До складу діабетичного меню козяче молоко потрібно вводити тільки з дозволу ендокринолога.

Важливо! Не рекомендується вживати парне молоко, воно може спровокувати підвищення глюкозного рівня.

Молочна та кисломолочна продукція в раціоні діабетиків

Кисломолочні та молочні продукти при діабеті дозволяються практично всі з деякими обмеженнями жирності продукції. У діабетичному меню лімітовані тваринні жири через їх високу калорійність, що призводить до набору зайвих кілограмів. Крім того, у твердих жирах тваринного походження (вершкове та топлене масло) містяться ліпотропи низької щільності, що сприяють відкладенню холестеринових наростів на внутрішніх стінках судин.

У дієтичному раціоні хворих на діабет допускаються молочні та кисломолочні продукти та напої з жирністю, що не перевищує прийняті норми: кефір та ряжанка – 2,5%, ацидофілін – 3,2%, йогурт грецький натуральний та кислий – 2,5%, сир – до 5%, сметана та вершки – 10%. Від фруктових йогуртів краще відмовитися, оскільки вони присмачені великою кількістю цукру і можуть значно вплинути на рівень глікемії.

Молоко при діабеті: чи можна пити, дозволені молочні продукти

Купуючи продукти, необхідно звернути увагу на склад та термін придатності

Корисні властивості

Вживати молочну та кисломолочну продукцію так само корисно, як і молоко. При переробці вона зберігає всі цінні елементи і сприятливо впливає на ослаблений хворобою організм діабетика. Кефір:

  • нормалізує мікрофлору кишок;
  • є профілактикою обстипації (запору);
  • прискорює регенерацію шкірних покривів;
  • сприяє зниженню ваги;
  • запобігає гіперхолестеринемії (підвищення рівня холестерину);
  • підтримує функціональність гепатоцитів (клітин печінки).

Глікемічний індекс дорівнює 25, калорійність – 36 ккал. Сироватка стимулює процеси відновлення шкіри та волосся, нормалізує травлення. Головна цінність сироватки для діабетиків 2 типу – вміст глюкагоноподібного пептиду-1 (ГПП-1). Це гормон, що належить до інкретинів, які лежать в основі цукрознижувальних препаратів нового покоління. Сироватка активізує внутрішньосекреторну функцію підшлункової залози щодо вироблення інсуліну та гальмує синтез глюкагону (гормону антагоніста інсуліну).

Сметана (10%) стимулює травні процеси, сприяє розмноженню та зростанню корисних бактерій, активізує фізичну та розумову діяльність. ГІ = 30 одиниць, енергетична цінність – 118 ккал. Вершки (10%) нормалізують психоемоційний стан та нічний сон, допомагають відновленню організму при отруєннях, зменшують набряклість тканин. Калораж та глікемічний індекс відповідає 10% сметані. Сир підвищує продуктивність інсуліну, зміцнює зубну емаль та кістки, нормалізує метаболізм, покращує стан волосся та нігтів. ГІ становить 30 одиниць, калораж – 88 ккал.

Рецепт для діабетичного меню

Найпопулярнішими стравами з сиру є сирники та запіканки. У діабетичному раціоні вони дозволяються з урахуванням особливостей приготування. Запіканку можна приготувати з будь-якими добавками: ягоди, фрукти, зелень. Пропорція товарів:

  • сир з жирністю від 0 до 2% – 1 пачка (180 гр.);
  • житнє борошно – 1,5 ст. л;
  • яйця – 5 перепелиних або 1 куряче;
  • олія, сіль;
  • добавки: ягоди – 100 гр., Зелень – 1 пучок.

Розтерти сир з яйцем, додати|добавляти| муку|борошно|, трохи посолити, добре перемішати. Ввести масу підготовлені ягоди чи зелень кропу. Форму змастити олією, викласти сирну суміш, розрівняти. Час випікання – близько 40 хвилин, температура духовки – 180°С. Якщо в якості добавки беруться ягоди та фрукти, у сир слід додати мелену корицю (1/2 ч. л.) та стевіозид (на кінчику ножа).

Молоко при діабеті: чи можна пити, дозволені молочні продукти

При приготуванні страви із зеленню за 5-7 хвилин до закінчення приготування запіканку потрібно присипати тертим сиром

Про сири

Сири не відносяться до низькокалорійних продуктів, вживання жирних сортів може завдати шкоди здоров'ю. Діабетикам дозволяється їсти сири лише з низьким відсотком жирності. Приклади дозволених при діабеті сирів із зазначенням жирності (%):

Адигейський 18
легкий «Карат – натуральний» 12
Тофу (соєвий сир) 1,6 – 4
легкий «Тисяча Озер» 15
“Фету” 17
м'який “Рікотта” 11
легкий «Лугова свіжість» 9
Сиртаки розсольний 13,3

Поради діабетикам

Їсти молочну продукцію та пити молоко при цукровому діабеті не лише дозволяється, а й рекомендується. У щоденному раціоні допускається 200-250 мл (склянка) корисної рідини. У перерахунку на хлібні одиниці для хворих на 1 тип це становитиме 1 ХЕ. Калорійність порції актуальна для пацієнтів 2 типу, буде близько 200 ккал. Купувати необхідно продукт з жирністю від 1,5 до 2,5%.

Молочні продукти добре поєднуються з ягодами, травами та спеціями. Кефір із корицею – напій, рекомендований для корекції ваги. Чай з молоком має м'який смак, покращує мозковий кровообіг, зміцнює стінки судин та кісткову тканину, сприяє травленню, виведенню токсинів та «поганого» холестерину. З обережністю слід пити какао (без цукру) на молоці та каву з молоком. Глікемічний індекс напоїв відноситься до середньої категорії обмежено дозволених продуктів.

Протипоказаннями до вживання молока є алергія на молочний білок, відсутність здатності перетравлювати молочний цукор (лактазна недостатність). Хворим на діабет забороняється вживати солодке згущене молоко. Його енергетична цінність рана 320 калорій, а глікемічний індекс становить понад 80 одиниць.

EuroMD
Додати коментар