Фрукти при діабеті 2 типу: які можна їсти, список для діабетиків

Цукровий діабет другого типу характеризується інсулінорезистентністю, тобто нездатністю тканин та клітин організму сприймати та адекватно витрачати інсулін. Терапія захворювання полягає в прийомі цукрознижувальних медикаментів, дотриманні дієти «Стіл №9» та регулярних заняттях фізкультурою. Порушення діабетичної дієти провокує гіперглікемічний напад (різкий підйом рівня глюкози в крові).

Пацієнти з першим типом хвороби можуть усунути гострий стан за допомогою позачергової ін'єкції інсуліну. У інсуліннезалежних діабетиків такої можливості немає, тому раціон має першорядне значення. Щоденне меню складається індивідуально, з урахуванням характеру перебігу хвороби, прийнятих препаратів та віку пацієнта. Раціон базується на медичній дієті №9, згідно з якою всі продукти поділяються на три категорії: дозволені, заборонені та лімітовані до вживання.

Овочі, ягоди та фрукти при діабеті 2 типу групуються за значенням глікемічного індексу (ГІ або ГІ). Якщо самостійне складання раціону викликає складне становище, доцільно звернутися за допомогою до фахівців (дієтолога, діабетолога, ендокринолога).

Глікемічний індекс

При розробці діабетичного меню основними критеріями є:

  • Енергетична цінність товарів (денна норма становить від 2200 до 2500 ккал).
  • Кількість та співвідношення нутрієнтів (орієнтовно: вуглеводи – 45%, білки – 20%, жири – 35%).
  • Об'єм порції (не більше 350 гр. на основний прийом їжі).
  • Глікемічний індекс.

Для продуктів фруктово-овочевої категорії останній із параметрів є найважливішим. ГІ являє собою цифрове значення, що визначає швидкість розщеплення їжі, що надходить в організм, виділення глюкози (в основному з сахаридів і амінокислот) і її проникнення в кров. Глікемічний індекс вимірюється за спеціальною шкалою (від 0 до 100 одиниць). Продукти, у яких вуглеводи відсутні, індексуються нульовим значенням.

Фрукти при діабеті 2 типу: які можна їсти, список для діабетиків

Високим GI вважається від 70 і вище, це означає, що в продукті переважає вуглеводна складова, він швидко переробляється організмом і всмоктується в кров, викликаючи підвищення рівня цукру. Діабетикам таку їжу є заборонено. Обмежені для споживання продукти мають індекс в інтервалі від 30 до 70 одиниць. Їх кількість і кратність вживання необхідно погоджувати з лікарем. У декомпенсованій стадії цукрового діабету більшість продуктів із середньої глікемічної категорії перетворюється на розряд заборонених.

Дозволені продукти проіндексовані від 0 до 30. До цієї категорії входять:

  • Практично всі овочі та ягоди.
  • Зелень та спеції.
  • Бобові культури.
  • Білкові продукти.
  • Жири рослинного походження.
  • Натуральна кисломолочна продукція (без добавок).
  • Деякі злакові та зернові культури.
  • Частина фруктів.

Обчислювати GI самостійно не потрібно. Про це подбали фахівці, розробивши спеціальну таблицю, за якою легко визначити: які фрукти можна за діабету 2 типу, вживання яких слід обмежити і які необхідно усунути з раціону.

Значення фруктів у діабетичному раціоні

На думку медиків, фрукти повинні бути присутніми в раціоні хворих на другий тип діабету щодня. Нормою вважається 0,2 кг/добу будь-яких, дозволених діабетологом, плодів. Необхідність фруктової їжі диктується такими причинами. Фрукти та ягоди – це натуральне природне джерело вітамінів, мікро- та макроелементів. Однією з ознак цукрового діабету є зниження імунітету. Це пов'язано із щільною кореляцією ендокринної та імунної систем організму.

Деякі імунні клітини мають гормональні властивості, а частина ендокринних залоз виробляє специфічні гормони, які регулюють функції імунітету. Порушення гормонального фону автоматично призводить до імунних збоїв (і навпаки). Ослаблена імунна система не в змозі протистояти бактеріям та вірусам, внаслідок чого беззахисний організм піддається постійним застудним хворобам, ГРВІ, інфекційним захворюванням шкіри та слизових оболонок. Фруктова складова меню збільшує імунний статус діабетика.

У продуктах цієї категорії присутні антиоксиданти (переважно це вітаміни А, С, Е). Речовини є інгібіторами вільних радикалів, що утворюються у процесі метаболізму. У здоровому організмі дія та кількість вільних радикалів перебуває під контролем імунітету. У хворих на діабет та інші хронічні захворювання, кількість вільних радикалів анормально збільшено, що сприяє прискореному старінню організму та провокує онкологічні захворювання.

Ягоди, овочі та фрукти містять достатню кількість клітковини. Харчові волокна групи полісахаридів вважаються однією з базових складових діабетичної дієти. Клітковина міститься лише у продуктах рослинного походження. Вона не переробляється у процесі ферментації. Виконуючи функцію природного сорбенту, харчові волокна видаляють з організму токсичні, холестеринові та шлакові відкладення, сприяють зниженню ваги.

Особливо актуальні дані якості клітковини для діабетиків з 2 типом, що страждають на ожиріння та атеросклероз. Більшість рослинних плодів не має високої енергетичної цінністю і не містить жирів. Отже, є джерелами набору зайвих кілограмів. У складі плодів переважає фруктоза (фруктовий цукор). Цей моносахарид засвоюється повільніше, ніж глюкоза, що попереджає різкі стрибки цукру в крові. Крім того, процес розщеплення фруктози в печінці на складові (жири та глюкозу) проходить без сприяння інсуліну, лише під впливом ферментів.

Важливо! Незважаючи на важливе значення фруктів, до вживання допускається лише частина плодів, яка відповідає вимогам діабетичного харчування.

Порівняння фруктози та сахарози

Не слід думати, що фруктозу можна використовувати без обмежень. Щодо діабету у продукту існують як переваги, так і недоліки. Порівняльна оцінка фруктового цукру по відношенню до сахарози:

Переваги Недоліки
Вдвічі солодше, отже, її потрібно вдвічі менше Не відновлюється (на відміну цукрози) при нестачі запасу вуглеводів
Повільно поглинається організмом Не впливає на мозкову діяльність (цукроза стимулює активність роботи головного мозку)
Розпадається у процесі ферментації (без участі інсуліну)
Не впливає на вироблення та кількість гормонів
Має низьку енергетичну цінність

Фруктоза не потребує інсуліну при її переробці та впливає на рівень глікемії меншою мірою, ніж сахароза. Однак виділена з фруктового цукру глюкоза не може без інсуліну дістатися клітин і тканин організму і акумулюється в крові. Щоб не спровокувати підвищення глікемії, не можна вживати фруктозу безконтрольно.

Безпечні фрукти

З огляду на користь фруктів для організму допускається незначне перевищення ГІ (від 1 до 10 одиниць). Мінімум небезпеки від вживання та максимум користі при цукровому діабеті приносять такі види фруктів (із зазначенням глікемічного індексу).

Розоцвіті
яблука (30) груші (34) айва (35)
містять клітковину, пектин, мідь, марганець, залізо, калій, антиоксиданти. Допомагають усунути проблеми із травленням. крім вітамінного на організм, мають здатність ліквідувати патогенні мікроорганізми має протизапальну, антибактеріальну, кровоспинну, сечогінну дію
Косточкові
абрикоси (20) нектарини (30) та персики (35) сливи (22)
прискорюють метаболізм, покращують травлення, втамовують спрагу, регулюють жовчогінний процес та функції гепатобіліарної системи, допомагають роботі серця підтримують стабільну функціональність судин і серця, покращують кровотворення, стимулюють обмінні процеси і перистальтику, мають жовчогінну дію, стабілізують психоемоційний стан, підвищують міцність кісток. підвищують рівень гемоглобіну, зміцнюють нервову систему, покращують роботу органів травлення, є профілактикою обстипації (запору)
Цитрусові
лимони (20) грейпфрути (22) помело (30)
допомагають знизити рівень цукру в крові, стабілізувати роботу ниркового апарату та органів гепатобіліарної системи, є профілактикою атеросклерозу та тромбозу. тонізують, зміцнюють стінки судин, стабілізують роботу ЦНС (центральної нервової системи), мають протимікробну та протигрибкову дію допомагає скинути зайву вагу, усунути дисанію (розлад сну) та стабілізувати артеріальний тиск, сприятливо впливає на серцеву діяльність

Звернути увагу слід ще на двох представників фруктової спільноти:

  • Гранат. GI = 35. Покращує процеси кровотворення, лікує анемію. Має протизапальні та антибактеріальні властивості. Зміст ферментів у складі зернят стабілізує роботу підшлункової залози, кишечника та шлунка. Дубільні речовини у складі фрукта стимулюють регенерацію шкірних покривів.
  • Авокадо. GI = 10. Нормалізує серцеву діяльність, підтримує здорову функціональність щитовидної залози. Сприяє кровотворенню, знижує холестерин та цукор у крові. Попереджає обстипацію, атеросклероз, авітаміноз. Стабілізує показники артеріального тиску.

Важливо! Винятком із правил вважається виноград. Незважаючи на значення ГІ 45 одиниць, при діабеті він протипоказаний, оскільки у складі переважає глюкоза, а не фруктоза і недостатньо клітковини. Виноград спричиняє моментальне збільшення глікемічного рівня.

Про ягоди

Більшість садових та лісових ягід мають низький глікемічний індекс. Очолює ягідний список калина із ГІ=10 одиниць. При діабеті особливо цінними є цілющі властивості ягоди:

  • Гіпотонічне.
  • Судинноочищувальне.
  • Протизапальне.
  • Ранозагоювальне.
  • Імуностимулююче.
  • Заспокійливе ЦНС.

До щоденного вживання ендокринологи рекомендують ягоди чорниці. Незважаючи на те, що по GI, дорівнює 43 одиниць, і чорниця потрапляє в середню категорію, при діабеті вона є одним з найкорисніших рослинних продуктів. Основна цілюща якість чорниці для діабетиків – профілактика ретинопатії – ураження судинної системи органів зору. Крім того, регулярне вживання плодів чагарника дозволяє покращити пам'ять та роботу головного мозку, відновити пошкоджену шкіру, нормалізувати травлення та функції печінки.

Фрукти при діабеті 2 типу: які можна їсти, список для діабетиків

У рецептах народної медицини використовуються ягоди та листя чорниці

Інші ягоди та їх корисні властивості для хворих на діабет:

  • Смородина чорна. (ГІ = 15). Зміцнює серцево-судинну систему, попереджає розвиток атеросклерозу, хвороб нирок та сечовидільної системи. Відновлює еластичність шкіри. Є профілактикою ракових захворювань та вірусних інфекцій.
  • Брусниця (25). Є природним засобом профілактики нефропатії – важкого ускладнення цукрового діабету судини ниркового апарату. Має протисклеротичну, антибактеріальну та антисептичну дію.
  • Суниця (25). Покращує здоров'я очей, зміцнює імунітет, підтримує функціональні здібності суглобів, стимулює мозкову активність, запобігає розвитку онкологічних хвороб.
  • Глід. Насамперед, це профілактика та лікування серцево-судинних ускладнень діабету. І також зниження тривожності та дратівливості, нормалізація нічного сну, стабілізація обмінних та травних процесів, покращення роботи печінки, нирок та щитовидної залози.

Діабетикам будуть корисні: полуниця, червона смородина, ожина, вишня, черешня. Однозначним протипоказанням до вживання ягід та фруктів є індивідуальна алергія на ці продукти.

Фруктові напої

Свіжовижаті соки при цукровому діабеті вживати не рекомендується через високу концентрацію в них фруктози. Приготовлений напій самостійно слід розвести водою у співвідношенні 1:1. Основна небезпека соків полягає у відсутності в них клітковини. Фруктовий цукор не затримується в системі травлення, а миттєво всмоктується в кров.

Готові пакетовані соки забороняється пити. Вони міститься величезну кількість цукру, що використовується як консервант для тривалого зберігання напою.
Найбільш корисними для хворого на діабет є домашні компоти з ягід і фруктів, приготовлені без додавання підсолоджувачів.

Фрукти при діабеті 2 типу: які можна їсти, список для діабетиків

Зварені плоди можна додавати в сир, йогурт або їсти як окремий десерт.

Заборонені та лімітовані при діабеті фрукти

Повне усунення з меню діабетиків підлягають фрукти з високими значеннями глікемічного індексу: фініки (більше 100), ананас (66). Лімітовані фрукти мають середній ГІ. Вони допускаються до вживання при цукровому діабеті другого типу з дозволу лікаря, з урахуванням стадії та характеру перебігу хвороби, наявності ускладнень, ІМТ (індексу маси тіла).

Суворому обмеженню підлягають:

  • Баштанні культури: дині (GI=65) та кавуни (72).
  • Фрукти: банана (60), хурми та манго (55), ківі (45).

Введення в раціон умовно-дозволених продуктів потребує постійного контролю за глікемією. Якщо після їх вживання цукор у крові підвищується на 3 ммоль/л та більше, від такого фрукта слід відмовитись. Вживання фруктів із середнім глікемічним індексом дозволяється лише у стані стабільної компенсації діабету.

Про сухофрукти

Дозвіл на вживання сухофруктів визначається значенням глікемічного індексу. Безпечними для діабетиків є найпоширеніші сухофрукти: яблука та курага (ГІ=30), чорнослив (ГІ=40). Ізюм допускається лімітовано, тому що його глікемічний індекс становить 65 одиниць. Слід враховувати, що той самий фрукт при висиханні може змінювати ГІ убік збільшення. Наприклад, GI нової дині дорівнює 60, при висушуванні продукту індекс збільшується вдесятеро.

Перелік заборонених сухофруктів:

  • Екзотичні плоди: папайя, гуава, карамболь.
  • Інжир та фініки.
  • Банани, дині, ананаси.

Фрукти при діабеті 2 типу: які можна їсти, список для діабетиків

Систематичне вживання сухофруктів знижує ризик серцевих захворювань

Крім сухофруктів, діабетологи радять звернути увагу на висушені плоди чорниці, калини, брусниці, смородини. Їх можна додавати в компоти, чай та десерти, приготовані за рецептами діабетичної кулінарії.

Декілька корисних порад

При введенні в раціон ягід та фруктів на регулярній основі потрібно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Їсти продукти у свіжому вигляді, оскільки глікемічний індекс підвищується при тепловій обробці.
  • Не очищати від шкірки (без необхідності), тому що шкірка плодів перетравлюється повільніше, ніж м'якоть, що знижує швидкість резорбції.
  • По можливості вживати разом з горіхами, це дозволить пригальмувати процес розщеплення та поглинання глюкози.

Щоденна порція має перевищувати 200 грамів.

Підсумки

Фруктові та ягідні плоди є природними джерелами вітамінів, мінералів, антиоксидантів, клітковини та фруктози. Їх вживання допомагає зміцнити імунні сили організму та відстрочити розвиток діабетичних ускладнень. Вибір товарів залежить від значення глікемічного індексу. Фрукти з низьким ГІ можна використовувати без обмежень. Проіндексовані від 40 одиниць до 70 вимагають строго контролю показників цукру в крові. Високий індекс продуктів означає для діабетиків абсолютну заборону.

EuroMD
Додати коментар