Яблука при цукровому діабеті: чи можна їсти діабетикам чи ні, корисні властивості

Раціон хворого на цукровий діабет базується на складних вуглеводах (полісахаридах) та білкових продуктах. Вони повільно засвоюються організмом, не викликаючи різкого підвищення показників глюкози у крові. Вибір фруктів для діабетичного меню ґрунтується на ГІ (глікемічному індексі). Без обмежень діабетикам дозволяються фрукти, проіндексовані від 0 до 30 одиниць, та лімітовано продукти з ГІ від 30 до 70 одиниць. Яблука при діабеті належать до категорії дозволених продуктів.

Склад та корисні для діабетиків властивості

Плоди яблуні поділяються на зимові та літні сорти. Перші дозрівають у вересні та придатні для довгострокового зберігання. в Україні її найбільш популярними є сорти: Антонівка, Витязь, Аніс, Синап. Літні сорти: Білий налив, Грушівка, Квінті, Полосатка та ін.

У супермаркетах цілий рік продаються яблука, що імпортуються з південних країн. Незалежно від сорту та географічного походження, всі яблука мають безліч корисних властивостей і багатий вітамінно-мінеральний хімічний склад. Плоди містять корисні діабетикам пектин, клітковину, жирні кислоти, флавоноїди, органічні кислоти, антиоксиданти.

Основні цінні компоненти у складі яблук

Вітаміни Мікроелементи Макроелементи
ретинол (А) залізо кальцій
В-група вітамінів: В1, В2, В3, В5, В6, В7, В9 мідь калій
аскорбінова кислота (С) цинк фосфор
токоферол (Е) натрій
філлохінон (К) магній

Полісахарид пектин

Покращує периферичний кровообіг, очищає організм від накопичення важких металів, продуктів метаболізму, холестерину, сечовини. Ускладненнями діабету є ангіопатія (ураження судин) та атеросклероз, тому пектин – один із найважливіших компонентів.

Клітковина

Харчові волокна забезпечують правильне травлення і регулярний стілець. Клітковина має становити основну частину раціону.

Органічні кислоти (яблучна, хлорогенова, лимонна, винна, урсолова)

Регулюють процеси обміну речовин. Збій обмінних процесів – характерна риса цукрового діабету, органічні кислоти допомагають усувати порушення.

Жирні кислоти (оцтова, пропіонова, валеріанова)

Підтримують регенераційні властивості слизової та шкірних покривів. Одним із симптомів діабету виступає порушення захисно-відновних функцій епідермісу (шкіри). Жирні кислоти допомагають впоратися із сухістю шкіри та прискорюють процеси рубцювання ран та садна.

Флавоноїди

Зміцнюють стінки судин, перешкоджають руйнуванню капілярів, є профілактикою діабетичної ангіопатії.

Антиоксиданти (вітаміни А, С, Е)

Інгібують активність вільних радикалів, запобігаючи розвитку онкологічних захворювань. Зміцнюють імунні сили організму. Підвищують міцність капілярів та еластичність великих судин. Сприяють виведенню ліпопротеїнів низької щільності (поганого холестерину). Регулює синтез білків. Забезпечують здоровий стан органів зору, зубів та ясен, шкіри та волосся. Підвищують м'язовий тонус. Поліпшують нервово-психологічний стан. Вітамін Е сприяє зниженню рівня цукру в крові. Всі ці якості яблука підтримують ослаблений діабет організм.

Група вітамінів В

Нормалізує роботу ЦНС (центральної нервової системи), бере участь у процесах ліпідного та білкового обміну, сприятливо впливає на роботу надниркових залоз та функціональність головного мозку, допомагає у відновленні зруйнованих тканин, стимулює провідність нервових волокон. Вітаміни В-групи для діабетиків є одним з основних засобів з профілактики депресії, нейропатії, енцефалопатії.

Вітамін К

Сприяє кровотворенню, бере участь у синтезі білка. Мінеральна складова яблук підтримує роботу серця та забезпечує стабільність психоемоційного стану (магній), регулює гормональний баланс та активізує синтез інсуліну (цинк), бере участь в утворенні нової кісткової тканини (кальцій), забезпечує нормальний рівень гемоглобіну (залізо).

У невеликій кількості плоди містять незамінні та замінні амінокислоти. Перелічені вітаміни та мінеральні речовини обов'язково включені до складу аптечних вітамінно-мінеральних комплексів, розроблених спеціально для діабетиків. При цукровому діабеті порушуються природні органічні процеси в організмі та розвиваються численні ускладнення.

Яблука надзвичайно корисні:

  • при атеросклерозі та хронічних захворюваннях серцево-судинної системи;
  • при порушеннях травлення та обстипації (запорі);
  • при регулярних застудах та ГРВІ;
  • при порушенні відтоку жовчі;
  • при хворобах сечовидільної системи;
  • при недокрів'ї (анемії).

Для хворих на 2 тип діабету, що супроводжується ожирінням, актуальним є здатність яблук ліквідувати зайві кілограми. У дієтології існують яблучні дієти та розвантажувальні дні.

Яблука при цукровому діабеті: чи можна їсти діабетикам чи ні, корисні властивості

Регулярне вживання плодів яблуні запобігає ризику раннього розвитку судинного ускладнення діабету – ангіопатії.

Харчова та енергетична цінність продукту

Плоди яблуні розрізняють за кольором: червоні, зелені та жовті. При цукровому діабеті перевагу рекомендується віддати зеленим сортам, оскільки в них міститься менше цукру і більше клітковини. Середня вага одного яблука становить 100 грамів, 9 з яких припадає на швидкі вуглеводи (моносахариди та дисахариди):

  • глюкоза – 2 гр;
  • сахароза – 1,5 гр;
  • фруктоза – 5,5 гр.

Розщеплення фруктози в організмі відбувається під впливом ферментів, інсулін у процесі участі не бере. Завдяки цьому, фруктоза вважається менш небезпечним моносахаридом для діабетиків, ніж глюкоза та сахароза. Але гормон необхідний транспортування глюкози, утвореної з фруктового цукру, у клітини організму, тому зловживати фруктозою годі було. Незважаючи на те, що фрукт відноситься до вуглеводних продуктів, його глікемічний індекс становить 30 одиниць, що відповідає правилам діабетичного харчування.

Білків та жирів у яблуку міститься однаково незначна кількість, по 0,4 гр. на 100 грн. продукту. На 86,3% фрукт складається із води. Висококалорійні продукти під час діабету підпадають під заборону, щоб не перевантажувати хвору підшлункову залозу і не набирати зайві кілограми. Плід яблуні гармонійно вписується в дієтичне меню, оскільки має низьку енергетичну цінність – 47 ккалорій.

Особливості вживання яблук при діабеті

При першому інсулінозалежному типі діабету раціон розробляється з урахуванням кількості ХЕ (хлібних одиниць). 1ХЕ = 12 грн. вуглеводів. У щоденному меню допускається приблизно 2 ХЕ або трохи більше 25 гр. вуглеводів. В одному середньому фрукті (100 гр.) міститься 9 гр. вуглеводів. Виходить, що діабетики з 1 типом захворювання можуть з'їсти три невеликі яблука на день. При цьому решта раціону доведеться скласти з білків і жирів, що буде неправильним.

Тому щодня рекомендується з'їдати не більше одного плоду, а частину вуглеводів, що залишилася, отримати зі збалансованих страв, до складу яких входять білкові продукти і повільні вуглеводи (овочі, бобові і злакові культури). Така ж норма передбачена і для пацієнтів з другим інсуліннезалежним типом патології. Чи можна їсти яблука у сушеному вигляді? Багато продуктів глікемічний індекс змінюється залежно від їх обробки. Наприклад, у висушеної дині ГІ збільшується удвічі проти свіжим препаратом.

Із яблуками цього не відбувається. Глікемічний індекс свіжих плодів та сухофруктів залишається незмінним. Дієтологи рекомендують компот із збірних сушених фруктів. При діабеті дозволеними є чорнослив та курага. Родзинки можна додавати тільки на стадії компенсації, оскільки його ГІ становить 65 одиниць. Ідеальним варіантом для діабетичного полудня або ланчу будуть печені яблука. При термічній обробці фрукт не втрачає своїх корисних якостей, а кількість води та цукрів під впливом високої температури знижується.

Яблука при цукровому діабеті: чи можна їсти діабетикам чи ні, корисні властивості

Іншими способами приготування яблук є мочені та варені яблука. Вони теж допускаються у діабетичний раціон

Корисні поради

При вживанні яблуневого плода діабетиком, йому слід дотримуватися деяких правил:

  • У разі хронічних захворювань шлунка (виразка, гастрит) у період загострення від яблук необхідно відмовитися.
  • Незважаючи на користь фруктів, не можна їх їсти за наявності алергічних реакцій.
  • Не треба боятися синильної кислоти, що міститься в яблучних кісточках. Один з'їдений плід не завдасть серйозної шкоди організму.
  • Якщо немає проблем із травленням та зубами, не слід очищати плід від шкірки. Більшість антиоксидантів міститься саме в ній.
  • Не можна їсти яблука натще. Це може зашкодити слизовій оболонці органів травлення.
  • Яблучний компот та кисіль варять без додавання цукру. Яблучні джеми, варення та консервовані компоти хворим на цукровий діабет заборонені.
  • Не рекомендується вживати фрукти перед сном. Утворена з фруктового цукру глюкоза без раціонального використання вночі трансформується на жир, що призводить до збільшення маси тіла.
  • Яблучний сік готувати самостійно та перед вживанням розводити кип'яченою водою у співвідношенні 1:2. Пакетовані соки з магазину діабетикам заборонені через високий вміст цукру.

Щоб не спровокувати підвищення рівня цукру в крові, потрібно дотримуватися допустимої в день порції і співвідносити вуглеводи, що надходять до організму інших продуктів з дозою яблук (страв з них).

Важливо! Організм діабетика неспроможний функціонувати повноцінно. Неадекватна реакція може виникнути навіть на такий невинний продукт, як яблуко. При вживанні фрукта слід контролювати показники цукру на крові.

Варіанти кулінарних рецептів із яблуками

Діабетичні страви з яблуками включають салати, напої, випічку та фруктові десерти. Для заправки салатів використовується:

  • нежирна сметана (10%);
  • натуральний (без добавок) йогурт;
  • рослинне масло (перевагу слід віддати оливковій олії холодного віджиму);
  • соєвий соус;
  • бальзамічний або яблучний оцет;
  • лимонний сік.

Перераховані компоненти можна змішувати між собою за смаком. Основу випічки становить житнє борошно, оскільки вона має низький глікемічний індекс (ГІ = 40), і містить багато клітковини. Цукор замінюється стевіозидом – солодким порошком з листя стевії, калорійність та глікемічний індекс якого дорівнюють 0.

Салат «Вітамінний»

Такий варіант салату можна зустріти в кулінарії супермаркету, але надійніше його приготувати самостійно. Необхідні компоненти – це свіжа капуста та морква, солодкий болгарський перець, яблуко, кріп. Кількість продуктів береться довільне. Капусту тонко нашаткувати, і ретельно перетерти з сіллю. Перець нарізати соломкою. Кріп дрібно порубати. Додати подрібнені на тертці моркву та яблуко, рубаний кріп. Підсолити та поперчити. Заправити салат оливковою олією холодного віджиму та бальзамічним оцтом.

Яблука при цукровому діабеті: чи можна їсти діабетикам чи ні, корисні властивості

Діабетикам рекомендований зелений солодкий перець із меншим ГІ

Салат “Газапхулі”

Ця грузинська страва у перекладі означає «Весняний». Для приготування знадобляться: свіжий огірок, зелене яблуко, часник, кріп. Заправку готують з оливкової олії, змішаної з лимонним соком. Яблуко звільнити від шкірки і разом із огірком натерти на тертці для корейської моркви, додати рубаний кріп. Часник видавити через прес. Ретельно перемішати інгредієнти, посолити та заправити салат.

Яблучний десерт із сиром у мікрохвильовій печі

Печені яблука – корисна та популярна страва не тільки у діабетиків. Воно є найчастішим гостем дитячого меню. Щоб приготувати десерт, потрібно:

  • 100 грн. сиру, жирністю від 0 до 2%;
  • два великі яблука;
  • одна столова ложка натурального йогурту;
  • кориця до смаку;
  • 3–4 волоських горіхи;
  • чайна ложка меду (за умови компенсованого діабету).

Фрукти промити, зрізати верхівку. Чайною ложкою акуратно вийняти середину. Сир змішати з йогуртом і корицею, додати мед та подрібнені горіхи. У скляний посуд для мікрохвильової печі налити 3–4 столові ложки води, поставити десерт. Випікати 5 хвилин|мінути| на максимальній потужності. Перед подачею присипати страву порошком кориці.

Яблучно-чорничний пиріг

Чорниця входить у ТОП-5 продуктів, корисних при діабеті першого та другого типу, тому вона буде чудовим доповненням до пирога. Для приготування пирога використовується базовий рецепт діабетичного тіста, що складається з наступних інгредієнтів:

  • житнє борошно – півкіло;
  • швидко розчинні дріжджі – 22 гр. (2 пакетики);
  • оливкова олія теплого віджиму (1 ст. ложка);
  • тепла вода (400мл);
  • сіль.

Дріжджі розпустити у воді до повного розчинення і витримати суміш близько 25-30 хвилин. Далі додати|добавляти| масло|мастило| і муку|борошно| і замісити тісто. Солити тісто слід у процесі замісу. Укласти тісто в миску, зверху накрити харчовою плівкою і дати йому відпочити близько півтори години. За цей час тісто потрібно кілька разів обім'яти.

Порада! Борошно необхідно просіяти. Це наситить її киснем і додасть тесту пишноти.

Для начинки потрібно:

  • жменя ягід свіжої чорниці;
  • півкіло яблук;
  • лимон;
  • порошок стевіозид – на кінчику ножа.

Фрукти очистити від шкірки, нарізати дрібним кубиком. Змішати у мисці шматочки фруктів та стевіозид. Збризкати лимонним соком, щоб яблуко не обвітрілося. Тісто розділити на дві нерівні частини. Більшу частину розкотити і розподілити формою, змащеною маслом. Зверху викласти нарізані яблука.

Розрівняти лопаткою. Поступово висипати на пиріг чорниці. З другої частини тесту скачати кілька тоненьких джгутиків і укласти їх поверх начинки хрест-навхрест, щоб вийшла сіточка. Змастити пиріг збитим яйцем. Випікати 30-40 хвилин (орієнтуючись на духовку). Температура духової шафи – 180 градусів.

Яблука при цукровому діабеті: чи можна їсти діабетикам чи ні, корисні властивості

На основі цього рецепту можна приготувати порційні яблучні пиріжки з додаванням чорниці, брусниці або малини.

Підсумки

Яблука є дозволеним та рекомендованим фруктом у діабетичній дієті, проте їх вживання не повинно бути безконтрольним. Щоденно допускається з'їдати одне яблуко середнього розміру. Перевагу слід надати зеленим сортам. Не рекомендується їсти фрукти натще і перед сном. Обов'язковою умовою вживання страв, до складу яких входять яблука є постійний контроль рівня цукру в крові. При виникненні гіперглікемії, як на продукт, його слід виключити з раціону.

EuroMD
Додати коментар