Солодощі для діабетиків: чи можна їсти, рецепти десертів без цукру

Цукровий діабет – захворювання, у якому виникають проблеми із концентрацією глюкози у крові. Людям з діагнозом «цукровий діабет» лікарі забороняють вживати в їжу десерти та солодощі, у складі яких присутні цукор, патока та подібні добавки. Через це багато хто вважає, що є солодкі кондитерські вироби при діабеті будь-якого типу категорично заборонено. Але чи це так? Людині складно видалити зі свого життя маленькі радощі. Тим більше, вживання солодощів у помірних кількостях підвищує настрій людини та виробляє гормон щастя – серотонін.

ВАЖЛИВО! При цукровому діабеті 1 або 2 типи не забувайте контролювати рівень глюкози у крові.

Людина звикла сприймати слово «дієта» як категоричне обмеження вживання чогось, що тягне у себе лише роздратування і розлад. Це зовсім негаразд. Дієта може бути раціонально збалансованою системою харчування, з урахуванням рекомендацій лікаря. Важливо розуміти, що цукровий діабет – це спосіб життя. Ніхто не забороняє вживати улюблені страви, необхідно лише контролювати їхню кількість, тому що переїдання навіть без цукрового діабету погіршить стан людини. Отже, чи можна вживати діабетику все, що він захоче? Звичайно, можна, інше питання – як це позначиться на його здоров'ї?

Важливо, щоб діабетик розумів, чому різко підвищується цукор у крові. Основною причиною є прості (легкі) вуглеводи. Легкозасвоювані вуглеводи дуже швидко розщеплюються в шлунково-кишковому тракті (шлунково-кишковому тракті) і всмоктуються в кровотік, через що відбувається різкий викид інсуліну. Що буде, якщо людина із цукровим діабетом з'їсть багато легких вуглеводів за короткий проміжок часу? Це спричинить стрибкоподібне підвищення цукру в крові і негативно позначиться на самопочутті.

ВАЖЛИВО! Цукор – найнебезпечніший вуглевод. Якщо ви не п'єте чай без цукру, найкраще використовувати цукрозамінник.

Цукровий діабет прийнято поділяти на 2 типи. При першому типі підшлункова залоза не синтезує інсулін, через що діабетики змушені одержувати цей гормон ззовні – за допомогою уколів. При цукровому діабеті другого типу підшлункова залоза виробляє інсулін або в малих кількостях, або одразу в повному обсязі, проте клітини організму не засвоюють цей гормон.

Через те, що діабет ділиться на 2 типи, список дозволених солодких продуктів відрізняється. При першому типі цукрового діабету хворі повинні дотримуватися суворої дієти, інакше легкі вуглеводи в найкоротші терміни виявлять себе на показниках глікемії.

Солодощі для діабетиків: чи можна їсти, рецепти десертів без цукру

При цукровому діабеті необхідно відмовитись від магазинних тортів.

Особливості вибору солодких продуктів при діабеті

Діабетичні смаколики слід вибирати виходячи з наступних показників:

  • Глікемічний індекс.
  • Вміст жирів та вуглеводів.
  • Вміст цукру у продукті.

У супермаркетах відкрито спеціальні відділи, де продаються солодощі для діабетиків. У дозволеному асортименті є:

  • Зефір.
  • Батончики.
  • Шоколад на фруктозі.

Перед розширенням раціону необхідно проконсультуватися з лікарем.

Солодощі при цукровому діабеті 1 типу

При інсулінозалежному типі діабету необхідно виключити з раціону продукти із вмістом цукру.

Продукти, заборонені при ЦД 1 типу:

  • Мед.
  • Здобна випічка на маргарині.
  • Цукерки.
  • Тістечка, торти.
  • Солодке варення.
  • Заварний крем.
  • Олійний крем.
  • Фрукти та овочі з солодким присмаком (буряк, банани, фініки, виноград).
  • Сахаровмісні напої (лимонад, вино, коктейлі, лікери тощо).

Перераховані вище продукти краще замінити на їжу зі складними вуглеводами і клітковиною. Подібна їжа перетравлюється тривалий час, через що рівень глюкози в крові піднімається поступово та рівномірно. Т. до. багато солодке для діабетиків заборонено, щоб уникнути депресій лікарі допускають вживання деяких солодощів в обмежених кількостях.

Солодощі для діабетиків: чи можна їсти, рецепти десертів без цукру

Найкраще вживати в їжу випічку власного приготування

Продукти, дозволені при цукровому діабеті 1 типу:

  • Сухофрукти у помірних кількостях.
  • Солодощі із спеціальних діабетичних магазинів.
  • Пироги, цукерки без цукру.
  • Стевія.

ВАЖЛИВО! Віддавайте перевагу цукеркам та печінкою, виготовленим у домашніх умовах. Так, ви будете впевнені, що продукт не містить цукру та шкідливих консервантів.

Десерти при цукровому діабеті 2 типи

Дієтичне харчування при цукровому діабеті 2 типу особливо відрізняється від 1 типу. Якщо хворий з'їсть цукор, який містить продукт, це може призвести до виникнення гіперглікемічної коми.

Солодощі для діабетиків: чи можна їсти, рецепти десертів без цукру

Віддавайте перевагу фруктам, а не кондитерським виробам

Продукти, заборонені при ЦД 2 типу:

  • Солодке варення.
  • Жирна молочна продукцiя.
  • Борошняні вироби.
  • Цукерки.
  • Здобна випічка.

Продукти, заборонені при підвищеному рівні глюкози:

  • Хурма.
  • Виноградів.
  • Диня.
  • Банани.
  • Персики.
  • Солодкий напій.

При цукровому діабеті 2 типу дозволені солодощі рекомендується вживати до обіду та при контролі рівня глюкози. Краще замінити солодощі фруктовими желе, запіканками або мусами. Вживане кількість також обмежена.

Рецепти десертів для діабетиків

Десерти для людей із цукровим діабетом виготовляються з використанням нежирного сиру, фруктів, горіхів та овочів. Для кращих смакових відчуттів слід вибирати найбільш стиглі фрукти та некислий сир. Не рекомендується додавати в одну страву кілька різновидів кислих ягід чи фруктів. Поєднуйте їх із більш солодкими за смаком видами цієї групи продуктів. Не забувайте про підрахунок глікемічних індексів та калорійності їжі.

Солодощі для діабетиків: чи можна їсти, рецепти десертів без цукру

Пюре з авокадо, приготовлене в домашніх умовах, не тільки смачно, але й дуже корисно.

Пюре з авокадо та м'яти

Авокадо є низькокалорійним продуктом. Це джерело білка, амінокислот і вітамінів, необхідні підтримки ослабленого організму. Для приготування потрібно:

  • 1 авокадо.
  • 2 столові ложки лимонного соку (виключно натурального).
  • 100 гр листя м'яти (свіжої).
  • 2 столові ложки шпинату.
  • Цукрозамінник або стевія.
  • 50мл води.

Авокадо необхідно очистити, витягти кісточку і нарізати дрібними часточками. Змішати з іншими інгредієнтами та подрібнити у блендері до пюреподібного стану. У результаті має вийти однорідна маса на кшталт сметани. Вживається у чистому вигляді або зі свіжими фруктами чи горіхами.

Запеканка із сиру з фруктами

Необхідні інгредієнти:

  • 500 г нежирного сиру.
  • 2 курячі яйця.
  • 30 мл нежирної сметани.
  • Груші або яблука (на перевагу).
  • 1 столова ложка меду.

Сир необхідно збити у блендері або міксері. Змішати однорідну масу зі сметаною та двома яєчними жовтками, після чого додати столову ложку меду та знову перемішати. Яєчні білки збити в окремій чашці. Змішати білки з іншими інгредієнтами та додати до цієї суміші фруктове пюре (з половини фрукта). Залити суміш у силіконову форму, щоб не використовувати масло. Якщо форма відсутня, на лист потрібно покласти пергаментний лист. Запіканку слід випікати протягом півгодини за температури 180 градусів.

Солодощі для діабетиків: чи можна їсти, рецепти десертів без цукру

Несолодкі яблука сприятливо впливають на організм.

Желе із яблук

Яблуко – найкорисніший фрукт при цукровому діабеті через високий вміст вітамінів, пектину та заліза. Желе з яблук не лише смачне, а й збагатить організм необхідними біологічно активними речовинами. Для приготування діабетичного желе необхідно:

  • Півкіло яблук.
  • 15 г желатину.
  • 300мл води.
  • 1 чайна ложка кориці.

Яблука потрібно очистити від шкірки та вирізати серцевину, нарізати на маленькі часточки та залити холодною водою. Довівши до кипіння, відварювати приблизно 20 хвилин, потім злити воду. Остудити яблука та подрібнити їх до пюреподібного стану. Залити 300 мл води желатин і залишити до набухання. Яблучну масу необхідно нагріти до 80 градусів. Желатин кип'ятити не можна, інакше желе не застигне. Змішати розчинений желатин із нагрітим пюре та корицею, після чого розлити по формах. Пюре остудити до кімнатної температури, потім помістити в холодильник не менше ніж на 4 години, щоб воно застигло.

Підведемо підсумки. Солодке при діабеті є небажаним, але якщо дуже хочеться – строго в обмежених кількостях. Не забувайте спостерігати за концентрацією глюкози в крові та вимірюйте його перед трапезою, та після неї. Які продукти дозволені саме вам, точно скаже лікар, який слідкує за перебігом захворювання. Віддавайте перевагу солодощам, приготовленим за рекомендаціями лікаря. В інтернеті можна знайти безліч рецептів корисних та смачних десертів.

EuroMD
Додати коментар