Хурма при цукровому діабеті 1 або 2 типу: чи можна їсти, корисні властивості для діабетиків

Фундаментом гарного самопочуття діабетика є правильне харчування. Щоб підтримувати стабільний рівень глюкози у крові, пацієнти повинні дотримуватися діабетичної дієти. Обов'язковою складовою раціону повинні бути свіжі овочі та фрукти.

Вони багаті необхідною для травлення клітковиною, вітамінами, мікро- та макроелементами для зміцнення імунітету. Вибір фруктів ґрунтується на показнику ГІ (глікемічного індексу), за яким можна використовувати продукти цієї категорії, проіндексовані від 0 до 30 одиниць. Хурма при діабеті не належить до категорії фруктів, які можна їсти без обмежень.

Склад, властивості та показання до вживання

З наукового погляду хурма є ягодою, але звичніше називати її фруктом, батьківщиною якого є Китай. Існує майже 300 сортів хурми, найпопулярніші: “Королек”, “Хіакуме”, “Гейтлі”, “Зенджі-Мару”. Плід середнього розміру важить близько 100 г. У хімічному складі ягоди вміщується безліч корисних компонентів, основні представлені в таблиці.

Вітаміни Мінерали
РР (нікотинова кислота) кальцій
А (ретинол) магній
В1 (тіамін) калій
В2 (рибофлавін) фосфор
С (аскорбінова кислота) залізо
Е (токоферол) натрій
бета-каротин йод
B5 (пантотенова кислота) цинк
вітамін B9 (фолієва кислота) фосфор

Фрукт містить лимонну та яблучну кислоти, багатий на харчові волокна. Перед незамінних кислот припадає 2 гр., замінних кислот – близько 3 гр. (На 100 гр.). Помаранчева ягода є одним із лідерів за змістом танінів. Ці речовини мають антибактеріальну, кровоспинну, протизапальну дію. Вітаміни А, З, Е є антиоксидантами. Вони сприяють зміцненню імунної системи, підтримують здоров'я органів зору, посилюють регенерацію шкірних покривів, збільшують проникність судин, гальмують процеси старіння.

Група вітамінів забезпечує стабільну роботу нервової системи, бере участь у процесах обміну. Мінеральна складова: цинк – стимулює синтез інсуліну та ферментів підшлункової залози, магній – стабілізує серцеву діяльність, кальцій – бере участь в утворенні нової кісткової тканини, йод – підтримує роботу щитовидної залози. Перелічені складові обов'язково входять до складу вітамінно-мінеральних комплексів, розроблених спеціально для хворих на діабет.

Позитивна дія фрукта на організм діабетика:

  • Підвищує еластичність судин. Супутником діабету є атеросклероз, тому ця якість надзвичайно важлива.
  • Сприяє стабілізації нервово-психологічного стану. Хронічні хвороби негативно впливають на психоемоційний стан людини, хурма допоможе підняти настрій.
  • Покращує кровотворення. За допомогою помаранчевої ягоди можна підвищити рівень гемоглобіну.
  • Зміцнює імунітет. У діабетиків, як правило, імунні сили йдуть на боротьбу з основним захворюванням і протистояти застуді стає складно. Хурма може стати профілактичним засобом.
  • Сприятливо впливає на роботу гепатобіліарної системи та нирок. Одним із ускладнень цукрового діабету є нефропатія, тому ця властивість є важливою.
  • Оптимізує обмінні процеси. Діабет 2 типу розвивається на тлі порушення процесів обміну, така якість буде дуже корисною.
  • Покращує зір. Для діабетиків оранжева ягода може стати профілактичним засобом розвитку ретинопатії.
  • Очищає організм від токсичних відкладень. Лікарські препарати мають властивість накопичуватись, хурма сприяє виведенню їх залишків.

Хурма при цукровому діабеті 1 або 2 типу: чи можна їсти, корисні властивості для діабетиків

Хурму рекомендується вживати при проблемах з артеріальним тиском та щитовидною залозою, при анемії та захворюваннях серця

Харчова та енергетична цінність продукту

За правилами харчування діабетиків, прості вуглеводи в чистому вигляді з меню повинні бути усунені, оскільки вони швидко переробляються, і глюкоза, що утворилася, стрімко всмоктується в кров, викликаючи підвищення цукрових показників. Хурма є вуглеводним продуктом. на 100 гр. (один плід) припадає близько 16 грн. вуглеводів. Глюкоза та фруктоза представлена приблизно у рівних кількостях.

Фруктоза вважається менш небезпечним моносахаридом, ніж глюкоза, оскільки розщеплення відбувається без участі інсуліну, лише з допомогою ферментів. Проте, щоб доставити утворену з фруктового цукру глюкозу за призначенням (у клітини організму), інсулін необхідний. Тому фруктоза допускається до вживання у лімітованій кількості. Хурма містить не лише швидкі, а й повільні вуглеводи (клітковину, пектин, харчові волокна).

Ці складові сприятливо впливають на процеси травлення та є джерелом енергії для організму. Білків практично немає (всього півграма на 100 г продукту), жири в хурмі відсутні. Раціон діабетика не повинен складатися з калорійних продуктів, щоб не створювати додаткового навантаження на ослаблену підшлункову залозу та не набирати зайвої ваги. Що особливо актуально для хворих на другий тип діабету, що страждають на ожиріння.

Енергетична цінність хурми невисока (до 60 ккал), і, якби не велика кількість цукрів, її можна було б назвати дієтичним продуктом. За глікемічною шкалою хурма проіндексована від 50 до 70 одиниць, залежно від виду. За градацією діабетичних продуктів фрукт відноситься до середньої категорії (індекс від 30 до 70 одиниць). Таку їжу дозволяється вживати лімітовано, тобто в обмеженій кількості.

Особливості вживання хурми при цукровому діабеті

Пацієнти з інсулінозалежним типом захворювання при складанні меню орієнтуються не тільки на глікемічний індекс, але і на кількість ХЕ (хлібних одиниць). Одна хлібна одиниця відповідає 12-ти г чистих вуглеводів. Добовий максимум діабетика не повинен перевищувати 25 ХЕ. Щодо хурми формула виглядатиме так: 1ХЕ=12 гр. вуглеводів = 70 грн. фруктів. Вага одного плоду становить 80 – 100 гр., отже, з'ївши одну хурму, діабетик отримує понад половину денної норми вуглеводів.

Тобто, на інші продукти, що містять вуглеводи, залишається не так багато ХЕ. Доцільніше буде їсти по 1/3 фрукти. Крім того, від перевищення порції, що рекомендується, підніметься цукор. При інсулінотерапії, звичайно, можна контролювати ситуацію за допомогою додаткової ін'єкції коротких інсулінів, але цим екстреним заходом зловживати забороняється. У хворих на інсуліннезалежний тип хвороби немає можливості швидко привести показники цукру в норму. Тому хурма при цукровому діабеті 2 типу дозволяється лише у період стійкої ремісії у кількості 50 г (половина одного плода).

Хурма при цукровому діабеті 1 або 2 типу: чи можна їсти, корисні властивості для діабетиків

При 2 типі цукрового діабету необхідно вживати препарат з обережністю

Якщо з'їсти фрукт повністю, потрібно буде компенсувати денну вуглеводну норму білковими продуктами. Крім того, прості вуглеводи з хурми швидко переробляться, не викликаючи тривалого почуття насичення, і через невеликий часовий інтервал знову захочеться їсти. Враховуючи, що більшість діабетиків з другим типом страждають на зайву вагу, позачерговий прийом їжі не піде на користь.

Порада! Щоб хурма засвоювалася повільніше і не викликала різкого стрибка цукру, слід поєднувати її з білковим продуктом. Наприклад, шматочком відвареної курки.

Крім типу діабету, при вживанні помаранчевої ягоди, слід брати до уваги індивідуальні особливості організму та характеру перебігу хвороби:

  • Стадія хвороби. При декомпенсованому діабеті рівень глюкози, як правило, не вдається стабілізувати. Вживання солодких продуктів може призвести до діабетичного кризу. Хурма дозволяється лише на стадії компенсації.
  • Наявність супутніх захворювань. Помаранчева ягода протипоказана при загостренні хронічного гастриту або хронічного панкреатиту, виразковій хворобі шлунка, при обстипації (запорі).

Перед тим, як ввести вуглеводний продукт в раціон, потрібно отримати схвалення ендокринолога. Лікар зможе дати більш детальну відповідь з огляду на індивідуальні особливості.

Корисні поради

Щоб підстрахуватися від небажаних наслідків, є хурму слід, дотримуючись правил:

  • Вводити в меню потроху. Необхідно проконтролювати реакцію організму на продукт (переважно, показників глюкози). Слід виміряти цукор до та після вживання хурми.
  • Немає натще. Голодний організм швидко переробить продукт, що спровокує стрімке утворення глюкози та надходження її в кровообіг.
  • Чи не їсти на ніч. В цьому випадку отримана з фрукта глюкоза трансформується в жир, що спричинить набір зайвих кілограмів.
  • Вживати разом з білковою їжею або відразу після їжі. Це уповільнить процес резорбції (всмоктування) глюкози у кров.
  • Не перевищувати допустиму порцію.
  • Враховувати всі вуглеводи, з'їдені разом із хурмою.

У разі, коли після вживання фрукта відбулося значне підвищення глюкозних показників, від присутності меню помаранчевої ягоди доведеться відмовитися. Якщо неадекватної реакції немає, продукт у розумній дозі добре підійде як доповнення до сніданку або полуденку.

Варіанти рецептів із хурмою

Оскільки помаранчеву ягоду діабетикам краще не вживати окремо, її можна використовувати як компонент смачних і корисних страв.

Сонячна куряча грудка

Для приготування потрібно:

  • філе грудки – 300 гр.;
  • хурма – 1 шт.;
  • волоські горіхи – 50 гр.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • вершки 10%;
  • сіль, спеції для курки, зелень.

Філе нарізати невеликими шматочками, цибуля – півкільцями. Посолити, присмачити спеціями, залишити маринуватися на 45-60 хвилин. Хурму очистити від шкірки та кісточок, нарізати кубиками, волоські горіхи подрібнити у ступці. Грудку з цибулею обсмажити на сухій сковороді, постійно помішуючи. Додати фрукт та горіхи, перемішати, залити вершками. Гасити під кришкою чверть години. При подачі посипати рубаною зеленню. Волоські горіхи можна перемолоти на кавомолці, тоді вершковий соус буде густішим.

Чарівний салат

Необхідні компоненти:

  • крабове м'ясо чи палички – 100 гр.;
  • хурма – ½ плода;
  • свіжий огірок – ½ шт.;
  • зелений солодкий перець – 1/2 шт.;
  • оливки – 5 шт.;
  • кріп, сік лайма, гірчиця із зернами, оливкова олія холодного віджиму, соєвий соус.

Крабове м'ясо, перець, огірок нарізати соломкою. Хурму очистити від шкірки, нарізати так само, соломкою. Кріп дрібно порубати, оливки покришити кільцями. Гірчицю, оливкову олію, сік лайма, соєвий соус ретельно перемішати (трохи збити). Заправити салат.

Хурма при цукровому діабеті 1 або 2 типу: чи можна їсти, корисні властивості для діабетиків

За хорошого самопочуття в заправку можна додати половину чайної ложки акацієвого меду.

Помаранчевий десерт для діабетика

Хурма для десерту має бути дуже зріла та м'яка. Потрібно 250 гр. м'якого знежиреного сиру, один помаранчевий фрукт, 100 мл вершки 10%, дрібка кориці, подрібнені волоські горіхи. Хурму очистити, видалити кісточки, нарізати довільними шматочками. Усі компоненти помістити в блендер, добре пробити. Розкласти десерт за формами, поставити в холодильник на годину.

Правила вибору товару

Хурма має в'яжучу властивість, що не всім до смаку. Можна купити недозрілі плоди та витримати їх у морозильній камері 6 – 8 годин. Зрілий фрукт повинен мати насичений колір, тонку і гладку шкірку, сухі колоподібні смужки на шкірці, м'яку текстуру, плодові листочки, що підсохли. Шкірка фрукта має бути пошкодженою.

Підсумки

Хурма не є істинно діабетичним продуктом, але фрукт має безліч корисних якостей і цінний для здоров'я склад. Вживання хурми при цукровому діабеті допускається, але з дотриманням певних правил:

  • невеликими дозами (для хворих на перший тип захворювання – 1/3 плода, для пацієнтів з другим типом патології – ½);
  • у поєднанні з білковою їжею або після їди;
  • лише у компенсованій стадії діабету;
  • під суворим контролем цукрових показників.

Основна умова наявності фрукта в раціоні – дозвіл лікаря.

EuroMD