Гриби при панкреатиті: чи можна їсти чи ні, рецепти страв

Панкреатит є запальною деструкцією підшлункової залози. Руйнування органу відбувається внаслідок порушення відтоку ферментів у дванадцятипалу кишку. Захворювання розвивається через неправильну харчову поведінку та зловживання спиртними напоями. Панкреатит має хронічний хвилеподібний характер перебігу.

Латентні періоди змінюються рецидивами, зумовленими найчастіше поведінкою самого пацієнта. Одним із методів комплексного лікування хвороби є дієтотерапія. Продукти класифікуються як заборонені і дозволені до вживання. Гриби при панкреатиті належать до першої категорії, оскільки мають хімічний склад, який не дозволяє органам травлення легко впоратися з переробкою продукту.

Про гриби

Гриби – це унікальний рослинний організм, виділений у ботаніці до окремого царства. Кількісний склад нутрієнтів (білків, жирів, вуглеводів) та енергетична цінність варіюються залежно від різновиду грибів. Загалом це низькокалорійний продукт, що містить жири, багато білків, складних вуглеводів (зокрема клітковини). Білкова складова забезпечує грибний склад цілий комплекс незамінних амінокислот.

Довідка! Калорійність сушених грибів у порівнянні зі свіжим продуктом збільшується в середньому в 8-9 разів.

Вітамінно-мінеральний склад

Мінерали Вітаміни
мідь ретинол (А)
цинк аскорбінова кислота (С)
марганець ніацин (В3 або РР)
калій ергокальциферол (D2)
кальцій тіамін (В1)
залізо рибофлавін (В2)
фосфор

Для здорового організму вживання грибів приносить безумовну користь. Завдяки багатій кількості білків, клітковини, вітамінів та мінералів у складі, гриби включають у численні лікувальні дієти. Низька енергетична цінність є основою присутності продукту в дієтичному харчуванні, спрямованому зниження ваги.

Гриби відрізняються винятковими смаковими якостями. У кулінарному арсеналі можна зустріти смажені, відварені, запечені, солоні та мариновані грибні варіації. З них готують перші та другі страви, начинки для млинців та пирогів, делікатесні закуски.

Гриби в раціоні при загостренні захворювання

Чи можна їсти гриби при панкреатиті? Незважаючи на цінні якості продукту, з раціону хворого на панкреатит їх необхідно усунути. Це з наявністю у складі грибів речовин, несумісних з особливостями захворювання, і навіть з динамікою переробки препарату органами травлення. Раціон при панкреатиті розробляється згідно з медичною дієтою «Стіл №5», спрямованою на максимальне розвантаження ураженої підшлункової залози.

Основний критерій вибору продуктів – їх легка перетравлюваність та засвоюваність організмом. З меню ліквідуються гострі спеції та соуси, смажені страви, жири, маринади, груба клітковина. Гриби, способи їх кулінарної обробки та продукти, що поєднуються з ними, не відповідають вимогам дієтичного столу і з меню виключаються. Особливо у рецидивні періоди захворювання.

Гриби при панкреатиті: чи можна їсти чи ні, рецепти страв

Насамперед, заборона гриби обумовлений вмістом у яких хітину (хітозану). Це біополімер (тобто полімер природного походження), що відноситься до полісахаридів. За структурою та функціональністю хітин має подібність до целюлози. Корисні властивості хітозану полягають у його здатності пов'язувати та виводити з організму токсичні відходи, важкі метали та канцерогени. У той самий час, органи системи травлення неспроможні переробити грубу структуру речовини, тому воно виводиться у незмінному вигляді.

Перебуваючи в кореляції з білками та вуглеводами, хітин здатний разом із шкідливими продуктами розпаду «прихопити» та вивести цінні для життєдіяльності поживні речовини. У період перебування хітозану в організмі відзначається інтенсивне скупчення газів, сильний больовий синдром, почуття переповненості, блювання, підвищення температури тіла. Навіть незначна кількість з'їдених грибів здатна погіршити стан пацієнта до термінової госпіталізації.

Довідка! Більшість хітозану акумулюється в грибній ніжці. У капелюшку цієї речовини міститься у кілька разів менше.

Другим перешкодою до вживання грибів при панкреатиті є наявністю у складі секрету спеціальних залоз рослини (ефірних масел). Ароматні речовини провокують полігафію (підвищений апетит), та активізує екзокринну (зовнішньосекреторну) функцію підшлункової залози з вироблення панкреатичного соку.

При хронічному запальному процесі це неприпустимо, оскільки порушено процес відтоку соку в дванадцятипалу кишку. Невитрачений сік руйнує клітини самої залози, посилює запалення та симптоми захворювання. Крім абсолютних причин, через які забороняється їсти грибні страви, існує релятивні (відносні) протипоказання.

Насамперед, це небезпека отруєння неїстівними грибами. Інтоксикація організму на тлі хронічного панкреатиту протікає дуже тяжко, загрожуючи пацієнтові летальним кінцем. Крім цього, гриби є високо алергічним продуктом. У людей із підвищеною чутливістю нерідко розвивається імунопатологічний процес як реакція на грибний склад.

Ремісія панкреатиту

Стійка ремісія хронічного панкреатиту передбачає тривалість латентного періоду хвороби терміном близько року. За умови хорошого самопочуття в дієті допускаються деякі послаблення.

Обмежено допускаються до раціону сирі овочі з великим вмістом клітковини, солодкі фрукти, здобна випічка. Дозволений борщ, буряк, грибний суп. Найменш небезпечними для ослабленої підшлункової залози вважаються печериці.

Цей вид грибів вирощується штучно, без застосування токсичних добавок. Купуючи печериці в супермаркеті, можна бути впевненим у їхній якості. При приготуванні та вживанні печериць необхідно дотримуватися певних правил, які допоможуть уникнути несприятливих наслідків. По-перше, ретельно промити продукт, очистити капелюшки. Для здорових людей цього можна не робити, пацієнтам із панкреатитом відсутність шкірки на капелюшку допоможе легше переварити продукт.

По-друге, видалити ніжки, оскільки хітин переважно накопичується саме в них. По-третє, печериці допускається лише відварювати (не смажити, не запікати). Час варіння становить півтори години. Через півгодини після закипання перший бульйон слід злити. Вводити до раціону печериці слід поступово, орієнтуючись на самопочуття. Оптимальною стравою буде суп-пюре.

Рецепт приготування дієтичного супу

Необхідні компоненти:

  • печериці – 300 гр.
  • нежирні вершки (10%) – 100 мл;
  • картопля – 1 шт.
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • сіль, перець, лавровий лист, борошно.

Відварити печериці. В кінці варіння додати картоплю та цибулю, нарізані дрібним кубиком, лавровий лист. Посолити. Злити бульйон в окрему ємність. Вийняти лист лавру. Густу частину супу пробити блендером. Борошно прогріти на сухій сковороді, влити вершки та трохи бульйону, щоб вийшов соус. Посолити. З'єднати всі компоненти і пробити ще раз, додаючи бульйон, що залишився, при необхідності. Перед подачею трохи поперчити, прикрасити свіжим кропом або петрушкою.

Гриби при панкреатиті: чи можна їсти чи ні, рецепти страв

Страву можна доповнити сухариками із білого хліба

Підсумки

При хронічному запаленні підшлункової залози вживати гриби заборонено. Нехтування правилами може завдати серйозної шкоди здоров'ю. Ретельно дотримуючись дієти та рекомендації з лікування, до раціону допускаються тільки печериці в період тривалої ремісії.

EuroMD
Додати коментар