Гарбуз при цукровому діабеті: користь і шкода, чи можна їсти діабетикам, рецепти

Терапія цукрового діабету має перманентний характер. З моменту встановлення діагнозу і до кінця життя пацієнти отримують медикаментозне лікування, що відповідає типу хвороби. При 1 типі – це інсулінові ін'єкції, при другому – таблетовані цукрознижуючі препарати.

Незалежно від типізації захворювання, діабетики зобов'язані дотримуватися дієти «Стіл №9», згідно з якою визначаються дозволені, заборонені та обмежені до вживання продукти. Гарбуз при діабеті належить до останньої категорії товарів. Вона має масу корисних переваг, тому виключати її з раціону повністю не рекомендується. Хворим на діабет можна їсти гарбуз, але при цьому необхідно знати про його особливості і дотримуватися певних правил.

Безконтрольне та неправильне вживання страв із гарбуза незмінно призведе до збільшення концентрації глюкози в крові. З ботанічного погляду, гарбуз належить до роду трав'янистих рослин. Це представник сімейства гарбузових, що культивується, як баштанна культура.

Нутріенти, енергетична цінність та глікемічний індекс

Гарбуз рекомендується вживати численними дієтами, націленими зниження маси тіла. Це зумовлено її низькою енергетичною цінністю – від 22 до 28 ккал на 100 грн. сирий продукт. Калораж баштанної культури змінюється в залежності від способу її приготування:

  • Запечена – 32 ккал, причому у 1,5 разу збільшується харчова цінність вуглеводів.
  • Тушкована – 39 ккал (у кілька разів збільшується харчова цінність жирів, підвищується вуглеводна складова).

За дієтологічними критеріями зміни енергетичної цінності продукту – незначні. Охочі схуднути їдять гарбуз практично без обмежень. У випадку з цукровим діабетом все складніше. Рослина має нестабільний ГІ (глікемічний індекс) – один із найважливіших критеріїв відбору продуктів. Дозволені діабетикам продукти проіндексовані від 0 до 30 одиниць, до лімітованої категорії входить їжа з індексом від 30 до 70 одиниць.

Продукти з ГІ від 70 і вище за цукрового діабету забороняються. Сирий гарбуз має глікемічний індекс 25, що є допустимою нормою. При тепловій обробці ГІ продукту підвищується у 3–3,4 рази. Після варіння індекс гарбуза стає вже 75 одиниць, після запікання – майже 85. На 100 грамів сирого гарбуза припадає 91,7 гр. води, 2,1гр. харчових волокон та корисних амінокислот. Серед нутрієнтів лідирують вуглеводи – 4,5 гр., Білки складають 1 гр., Жири фактично відсутні, на них частку припадає 0,1 гр. Вуглеводна складова представлена моносахаридами та полісахаридами (крохмаль, клітковина).

Цінний склад та корисні якості баштанної культури

Незважаючи на те, що гарбуз на 91% складається з води, в ній міститься безліч цінних для організму елементів. Рослина корисна при діабеті, оскільки вітамінний склад практично повністю відповідає потребам організму, ослабленого захворюванням. Це вітаміни В-групи та антиоксиданти: ретинол (вітамін А), аскорбінова кислота (С), токоферол (Е).

У гарбузі міститься більше десяти мікро- та макроелементів, що входять до списку мінералів, перш за все необхідних діабетикам. Таке вітамінно-мінеральне поєднання допоможе запобігти ранньому розвитку діабетичних ускладнень, особливо ангіопатії (ураження судин).

Склад та властивості гарбуза, найважливіші при цукровому діабеті

Елемент Дія Мг
Тіамін (В1) Посилення кровопостачання тканин, гальмування всмоктування глюкози 0,5
Рібофлавін (В2) Поліпшення зору, нормалізація процесів обміну речовин 0,6
Ніацин (В3 або РР) Прискорення циркуляції крові, поліпшення роботи серця та провідності судин 0,7
Пантотенова кислота (В5) Стимуляція мозкової діяльності, ЦНС (центральної нервової системи) та надниркових залоз 0,4
Піридоксин (В6) Активізація кровообігу головного мозку та провідності імпульсів нервовими волокнами 0,1
Фолієва кислота (В9) Посилення функції регенерації тканин внутрішніх органів та зовнішнього шкірного покриву 0,015
Ретинол (А) Зміцнення судинної системи органів зору, профілактика ламкості волосся та нігтів, регуляція синтезу білків, посилення імунної системи 0,25
Аскорбінка (С) Усунення гіперхолістерінемії, зміцнення дрібних судин (капілярів) та великих (вен, артерій) попередження вірусних та застудних хвороб, підтримання здоров'я кісток 8,0
Токоферол (Е) Мобілізація захисних сил організму, підвищення еластичності судин, підтримання стабільності гормонального фону, зниження глікемічного рівня, покращення кровообігу, профілактика ретинопатії (ураження очних судин) 4,0
Кальцій (Са) Підтримання балансу гормональної та ферментної активності та здоров'я кісткової системи 25
Сірка (S) Участь у процесах ферментації, синтезу гормонів та колагену, детоксикації від отрут 18
Магній (Mg) Зміцнення серцевого м'яза, забезпечення стабільної роботи серця, усунення нервово-психологічних порушень 14
Залізо (Fe) Зміцнення імунітету, очищення печінки від токсинів, профілактика недокрів'я 0,4
Фосфор (P) Координація кислотно-лужного балансу та метаболізму, зниження больових відчуттів при артралгії (незапальне ураження суглобів) 25
Цинк (Zn) Стимуляція вироблення гормонів та ферментів стимулює 0,24
Калій (K) Нормалізація водного балансу, у тому числі зменшення набряків, зміцнення серцевого м'яза та стимуляції функціональних можливостей серця 204

Гарбуз містить багато бетакаротину, що уповільнює процеси старіння організму, що захищає шкіру від сонячних променів, що зміцнює імунітет, що протистоїть атеросклеротичним змін судин.

Гарбузове насіння

Особливої уваги заслуговують гарбузове насіння, користь яких полягає у здібностях:

  • Очищати печінку та перешкоджати розвитку хвороб гепатобіліарної системи.
  • Вбирати і виводити надлишки рідини, що сприятливо позначається на роботі ниркового апарату та ефективно знижує набряклість.
  • Усувати холестеринові відкладення (за рахунок присутності у складі насичених та ненасичених жирних кислот).
  • Підвищувати виробництво тестостерону, боротися із простатитом та посилювати еректильні можливості у чоловіків-діабетиків.
  • Лікувати гельмінтози (зараження паразитами).

Гарбуз при цукровому діабеті: користь і шкода, чи можна їсти діабетикам, рецепти

Регулярне вживання гарбузового насіння є профілактикою застою жовчі

У складі насіння присутні замінні та незамінні амінокислоти, у тому числі рідкісний елемент триптофан, що забезпечує психоемоційну стабільність та усуває дисанію (розлад сну). При атеросклерозі, який зустрічається у більшості діабетиків, допомагає масло з гарбузового насіння.

У ньому міститься велика кількість ненасичених жирних кислот, які сприяють виведенню холестеринових наростів та підвищенню еластичності судинних стінок. Олію рекомендується пити по столовій ложці на день під контролем показників цукру. Вимірювання необхідно проводити до прийому і через дві години після.

Показання та протипоказання

Гарбуз корисний при захворюваннях, які часто супроводжують цукровий діабет:

  • Атеросклероз.
  • Диспепсія (порушення травлення).
  • Панкреатит (запалення підшлункової залози).
  • Холангіт та холецистит (запальні процеси жовчних шляхів та жовчного міхура).
  • Гепатози (порушення обміну речовин у печінці).
  • Ожиріння.
  • Гломерулонефрит (ураження ниркових клубочків).
  • Тахікардія та ІХС (ішемічна хвороба серця).

Абсолютних протипоказань до вживання продукту небагато. Насамперед, це виразкова хвороба та ерозивне запалення слизової оболонки шлунка (гастрит). З обережністю рекомендується вводити до раціону при хронічному метеоризмі. Харчові волокна, які у гарбузі, можуть посилити газообразование.

Вживання гарбуза при цукровому діабеті

Високий глікемічний індекс обробленого гарбуза та наявність крохмалю не дозволяють віднести його до розряду діабетичних продуктів. Однак безліч цінних компонентів у складі рослини та корисні властивості допомагають впоратися із симптомами захворювань – супутників діабету. Тому гарбуз – це продукт, що підлягає обмеженню, його кількість у раціоні діабетика слід суворо лімітувати.

Основне правило! Гарбузові страви дозволяються лише у стані стабільної компенсації діабету.

Щоб користь від вживання баштанної культури покривала можливу шкоду, діабетикам з першим типом можна їсти продукт лише після планової ін'єкції інсуліну. Гарбуз при цукровому діабеті 2 типу дозволяється лише під суворим контролем за вмістом цукру в крові. Якщо через пару годин після з'їденого гарбузового блюда глюкозний рівень піднявся на 3 ммоль/л і більше, від продукту потрібно відмовитись.

Що стосується ГДС (гестаційного цукрового діабету), лікарі не рекомендують вводити гарбуз у меню, щоб не провокувати «стрибки» цукру, які можуть призвести до інсулінової залежності. У декомпенсованій стадії діабету вживання баштанної культури протипоказано.

Гарбуз у діабетичній кулінарії

Щоб не спровокувати негативні наслідки, баштанну культуру готують лише за спеціальними рецептами для діабетиків. Гарбуз може бути основою супу, другого блюда, десерту або використовуватися як один з компонентів овочевого салату.

Суп-пюре

У даному блюді баштана поєднується з корисним при діабеті дієтичним селери. Для рецепту знадобляться такі складові:

  • Гарбуз очищений – півкіло.
  • Селера (стебла) – 2–3 шт. Залежно від розміру.
  • Вода – ½ літра.
  • Часник – 3-4 зубки.
  • Вершки (10%) – 100 мл.
  • Цибуля ріпчаста і морква – по одній шт.
  • Олія оливи (гарячого віджиму) – 15-20 мл.
  • Сіль, свіжа зелень, суміш перців.

У сотейник налити масло|мастило| і викласти попередньо нарізану моркву, селера, цибулю і часник. Форма нарізки не має значення, але шматочки не повинні бути великого розміру. Протушкувати (не смажити) овочі з олією близько п'яти хвилин. Додати основний інгредієнт та продовжувати готувати, постійно помішуючи, близько чверті години.

Потім влити окріп (можна замінити овочевим бульйоном). Посолити. Залишити страву нудитися на слабкому вогні до готовності основного продукту. Далі злити бульйон у чашку та додати до нього вершки. Трохи остудити овочі та пробити їх блендером, поступово додаючи бульйон вершково-овочеву рідину. Консистенція супу визначається за перевагою.

Гарбуз при цукровому діабеті: користь і шкода, чи можна їсти діабетикам, рецепти

Готовий суп поперчити та посипати рубаною зеленню

Вітамінний салат із низьким ГІ

Рецепт корисного салату з низьким глікемічним індексом є надзвичайно простим. Для її приготування необхідно 300 гр. гарбуза нашаткувати на спеціальній тертці (для моркви «по-корейськи»), 2–3 зелені яблука нарізати тонкими слайсами, а потім соломкою, зняти теркою цедру половини апельсина та половини лимона. Усі компоненти змішати. Заправити салат лимонним соком з|із| маслом|мастилом| оливи холодного віджиму в пропорції 1:2.

Тушкований гарбуз з мультиварки

Для приготування блюда потрібно 1-1,5 ст. ложки вершкового масла|мастила|. Така кількість тваринних жирів є гранично допустимою щоденною нормою для діабетиків. Це слід враховувати, плануючи їсти на вечерю баштанну культуру в тушкованому вигляді. Перелік продуктів:

  • Півкіло гарбуза.
  • Одна морква.
  • Один солодкий перець.
  • Пару цибулин.
  • Масло вершкове.
  • Пучок петрушки.
  • Спеції (суміш перців та лавровий лист), сіль.

Нашаткувати кубиками овочі, гарбуз. Скласти все в чашу мультиварки, додати розтоплену олію та спеції, посолити, добре перемішати. Виставити на приладі програму “гасіння”, готувати до сигналу. При подачі посипати рубаною петрушкою.

Десерти для діабетиків

Рецепти діабетичних десертів виключають використання цукру. Роль підсолоджувачів виконує фруктоза або стевіозид.

Десерт із сиром

Норма продуктів для гарбузово-сирного десерту:

  • Півкіло гарбуза.
  • Два зелені яблука.
  • На кінчику ножа стевоізиду.
  • 1 пачка (180-200 гр.) Знежиреного сиру.
  • Білок від 3 яєць.
  • Дрібка солі.
  • Чайна ложка меленої кориці.
  • Чайна ложка соку лимонного.
  • 5 гр. вершкового масла та жменю житнього борошна (для змащування та посипання форми).

Насамперед, потрібно підготувати гарбуз. Для цього її необхідно почистити, нарізати кубиками і протушкувати у невеликій кількості води, доки шматочки не стануть м'якими. Яблука звільнити від шкірки, нарізати на невеликі шматочки довільної форми, збризкати лимонним соком. Гарбуз злити, остудити, з'єднати з яблуками, присмажити корицею.

Білки з додаванням стевоізиду пробити міксером, присолити, з'єднати з сиром і акуратно перемішати силіконовою лопаткою. Ввести сирно-яєчну масу в гарбуз із яблуками. Обробити форму олією та борошном. Викласти заготовку. Час і температура випікання – півгодини та 180° С відповідно.

Гарбуз при цукровому діабеті: користь і шкода, чи можна їсти діабетикам, рецепти

Гарбузово-сирний десерт – знахідка для діабетиків

Желе для полудня

Щоб приготувати смачне желе, буде потрібно соковитискач і такі продукти:

  • Гарбуз кілограм.
  • 200 мл нежирних вершки (10%).
  • 15 гр. листового желатину.
  • Стевіозид (на кінчику ножа).

Желатин замочити на чверть години. За цей час віджати сік із гарбуза та додати до нього стевіозид. Вершки підігріти, додати віджаті листочки желатину і перемішати до повного розчинення. З'єднати сік та вершки з желатином в однорідну масу. Витримати у холодильнику до застигання.

Підсумки

Гарбуз є надзвичайно корисним продуктом, оскільки містить вітаміни, мінеральні речовини, жирні кислоти, антиоксиданти та інші цінні для здоров'я речовини. Вживання продукту на регулярній основі допомагає підтримувати здоров'я серця, судин, ниркового апарату, печінки та жовчного міхура. Гарбузове насіння сприяють стабільній роботі нервової системи, нормалізації психоемоційного стану, підвищенню потенції у чоловіків.

При цукровому діабеті є гарбуз дозволяється в обмеженій кількості, оскільки після приготування страв у нього значно підвищується глікемічний індекс. Порції гарбузових страв повинні бути невеликими та бути присутніми в меню не більше двох разів на тиждень. Головне, що слід пам'ятати – введення гарбуза до раціону вимагає суворого контролю глікемії до і після їди. При тяжкому перебігу цукрового діабету баштанна культура протипоказана.

EuroMD
Додати коментар