Смажена картопля і холестерин, чи можна їсти картопля при підвищеному рівні холестерину

Багато людей бачили по телевізору, а також читали книги про те, що найбільша кількість холестерину знаходиться в бульбах картоплі. У певному сенсі з цим твердженням можна погодитись, але якщо вживати цей природний продукт правильно, то про підвищений холестерин можна забути.

Чим корисна картопля?

Картопля – це насамперед цілющий продукт, багатий різними вітамінами (З, У, В2 тощо. буд.) і білками, які сприятливо впливають на організм людини. У сирій масі картоплі (100 гр.) міститься 550 мг калію, який виводить з організму зайву воду та кухонну сіль. Також овоч має значну кількість фолієвої та інших органічних кислот.

Картопля має велику калорійність, тому лідирує за цією ознакою серед усіх інших овочів. Внаслідок чого картопля та її похідні вживають у їжу ті люди, які не можуть дозволити собі часто та правильно харчуватися через навчання або роботу, а також його їдять спортсмени.

Картопля можна відмінно поєднувати з різними стравами м'ясного та рибного походження, при цьому вона не втратить своїх первісних властивостей і буде дуже смачною. А клітковина (неперетравлювані частини рослини), що входить до складу, сприятливо впливає на шлунково-кишковий тракт, довго не дає людині відчути почуття голоду і виводить з організму токсини і метали.

Смажена картопля і холестерин, чи можна їсти картопля при підвищеному рівні холестерину

Картопля – це джерело мікроелементів, вітамінів та енергії для організму

Дієтологи рекомендують цей овоч тим, хто збирається скинути зайву вагу, тому що овоч хоч і калорійний, але після нього відчуття ситості залишається надовго, звичайно ж, цей факт залежить від приготування самого продукту. Тому що, наприклад, смажена картопля не здатна запобігти набору ваги, а навпаки, може позначитися підвищення жирових відкладень.

Важливо: при готуванні картоплі потрібно відзначити те, як і з чим ви будете її їсти. При правильному підборі супутніх продуктів не варто боятися їсти картоплю при підвищеному холестерині.

Чи має овоч негативний вплив на організм

Люди, що мають захворювання серця та судин, остерігаються продуктів, які здатні підвищити холестерин і зовсім не вживають їх у їжу.

Важливо: навіть при судинних та інших захворюваннях, при яких показник холестерину має велике значення, не варто обмежувати раціон від будь-яких продуктів, потрібно лише правильно вживати їх в їжу, але при цьому обов'язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем.

Найбільший мінус даного овоча – це велика кількість крохмалю у його складі. Картопля при підвищеному холестерині в жодному разі не можна смажити та вживати з продуктами, приготованими на тваринному жирі та зі спеціями. Не використовувати як гарнір зі свининою, бараниною та жирним птахом, ковбасними виробами та субпродуктами, тому що все це підвищує рівень холестерину в крові. Якщо людина має захворювання, пов'язане з холестерином, то вона обов'язково має спостерігатися у лікаря та мати власну дієту.

Важливо: лікар повинен призначити пацієнтові комплексну терапію, тому що тільки при цьому людина зможе оптимально підтримувати здоровий стан організму.

Також хворі побоюються за кількість крохмалю в картоплі і вважають, що він може підкосити їхній стан, але це не зовсім так. Якщо овоч посмажити, то, звичайно, вміст крохмалю не знизиться, але при варінні його концентрація йде.

У чому полягає небезпека холестерину?

Холестерин – це така речовина, яка при малих концентраціях в організмі приносить йому тільки користь (входить до складу біохімічних процесів, синтез гормонів, становить структуру мембран клітин), але при підвищенні – розвиває патології в серцево-судинній системі.

Смажена картопля і холестерин, чи можна їсти картопля при підвищеному рівні холестерину

Людям з порушенням обміну холестерину краще уникати таких поживних страв

У процесі ліполізу утворюються ліпопротеїни низької щільності, які, своєю чергою, з'єднуються з холестерином. Цей зв'язок дуже небезпечний тим, що у процесі утворюються бляшки різних розмірів, які перешкоджають нормальному перебігу крові по судинах.

Важливо: захворювання, яке характеризується закупорюванням судин холестериновими бляшками, зветься атеросклероз.

Чого не варто вживати людям із підвищеним холестерином

Як уже сказано раніше, дієту варто дотримуватися не тільки тим, хто хоче схуднути, також її обов'язково дотримуватися хворих за суворими вказівками лікаря.

Те, від чого варто відмовитись:

  • Продукти, багаті тваринним жиром: баранина, свинина, яловичина.
  • Смажена риба.
  • Молочні продукти із підвищеним відсотком жирності у складі.
  • Яйця.
  • Олія, особливо вершкове.

Лікарі пропонують замінювати шкідливі продукти на здорові. Тобто. замість вершкового масла у продукти можна додавати оливкову, їсти більше овочів та несолодких фруктів, алкоголь суворо заборонено.

Важливо: при вживанні алкоголю в людини підвищується рівень холестерину в крові, а розпивання спиртних напоїв у великих концентраціях може призвести до незворотних наслідків.

Картопляний суп, салат або навіть пиріг можна приготувати тим, хто знижує свою вагу, і це буде чудовим і поживним продуктом, багатим на корисні речовини.

Недотримання заходів правильного та здорового харчування, незгода з дієтою, прописаною лікарем. може швидко погіршити здоровий стан організму. Тому що іноді не потрібно робити великих зусиль для підвищення здоров'я. У разі підвищеного холестерину великий вплив робить дієта, потрібно стежити лише за тим, як і з чим препарат використовується.

EuroMD
Додати коментар