У яких продуктах міститься холестерин, повна таблиця вмісту (у м'ясі, сирі)

Холестерин є жироподібною речовиною і відноситься до групи стеринів, що мають тваринне походження. Відповідно до цього в рослинних продуктах холестерин не міститься. Більшість цієї речовини синтезується в організмі печінкою, і лише близько 20% потрапляє зі споживаною їжею.

Тим не менш, для запобігання підвищенню рівня холестерину низької щільності, а саме він є причиною розвитку патології, рекомендується дотримуватися правильного харчування. У зв'язку з цим необхідно знати, у яких продуктах міститься холестерин у найбільшій кількості. Продукти з високим вмістом ліпотротеїнів низької щільності потрібно виключити з раціону хворих, які страждають на атеросклероз судин.

Як харчування впливає на ліпідний профіль

У щоденному раціоні людини є продукти, які підвищують рівень холестерину в крові. Прийнято розрізняти поганий (ЛПНЩ) і добрий (ЛПЗЩ) холестерин. У другому випадку ліпопротеїни позитивно впливають на організм та не викликають захворювання. До продуктів, які можуть містити «поганий» холестерин, насамперед належить м'ясо, молочні продукти та яйця.

Вони насичені тваринними жирами, які продукують вироблення ліпідів із низькою щільністю. При цьому жири рослинного походження не впливають на рівень ліпопротеїнів, оскільки у них інша хімічна структура і містять ситостерин і поліненасичені жирні кислоти. Вони, своєю чергою, навпаки, нормалізують жировий обмін.

Так, вказівка на етикетці олії про те, що вона без холестерину, не відповідає дійсності – її там не може бути. Найбільша кількість ЛПНГ міститься в тугоплавкому м'ясному жирі. Крім того, ризик розвитку атеросклерозу при вживанні тих чи інших продуктів оцінюється в залежності від того, який тип жирних холестеринових кислот у них переважає. Це можуть бути шкідливі насичені або антиатерогенні ненасичені.

Так, яловичий жир містить велику кількість ненасичених твердих жирів і є продуктом, протипоказаним при атеросклерозі. Щоденне вживання яловичини може значно підвищити рівень холестерину в крові. У той же час підвищений вміст ліпопротеїнів у морській рибі не накладає заборони на їх вживання, оскільки він високої щільності та нормалізує ліпідний обмін в організмі за рахунок вмісту поліненасичених жирних кислот.

Всі продукти, які містять ліпопротеїни низької щільності, фахівці поділяють на 3 групи: ті, які необхідно виключити з раціону («червоний» список), які не значно підвищують холестерин («жовтий» список) і впливають на жировий обмін в організмі («зелений») ” список).

Перелік продуктів, що містять холестерин, та відомості про його кількість (мг) представлені в таблиці:

М'ясо Птах Риба Молочні продукти
Яловичина (м'якоть) – 80 Кури – 80 Кріль – 1250 Російський сир – 1130
Свинина (м'якоть) – 70 Гусак – 110 Ставрида – 400 Голландський сир – 510
Бараніна (М'якоть) –70 Качка – 50 Скумбрія – 280 Вершкове масло – 180
Кролик – 40 Індичка – 210 Короп – 270 Сметана 30% – 130
Ялов'ячий жир – 110 Камбала – 240 Майонез – 100
Бараній та свинячий жир – 100 Оселедець – 200 Домашній сир – 60
Яловичі субпродукти – 150-3000 Хек – 140 Вершки 20% – 80
Свинячі субпродукти – 50-2000 Мінтай – 110 Молоко коров'яче – 10
Тріска – 30 Згущене молоко – 30

Для осіб з підвищеним рівнем ЛПНГ та страждаючим атеросклерозом необхідно вживати продукти з найменшим вмістом поганого холестерину. Молочна та сирна продукція має бути знежиреною.

В яких продуктах міститься холестерин, повна таблиця (в м'ясі, сирі)

Живлення здатне вплинути на рівень холестерину

Деякі продукти здатні знизити вміст непотрібних ліпопротеїнів та вивести їх із організму. До них відносяться: свіжі овочі та фрукти, соки з них, риба з високою концентрацією поліненасичених жирних кислот, рослинні олії.

В якому м'ясі більше холестерину

Любителям м'яса важливо знати, скільки холестерину міститься в ньому і яке м'ясо містить найбільше ліпопротеїнів низької щільності. Хімічний склад м'яса виглядає так: білок – до 22%, вода – до 72%, ненасичені жири – до 48%.

Саме ненасичені жири впливають на рівень холестерину у крові. Але м'ясо відрізняється за вмістом холестерину високої чи низької щільності, тому потрібно визначити, у якому м'ясі їхня концентрація вища. Так, найбільше поганого холестерину міститься у жирній яловичині та свинині. У той час як кролятина та курятина вважаються дієтичним м'ясом, у них ліпопротеїнів найменше.

Холестерин у яловичині, точніше, у м'якоті, присутній, але його там не так багато. У великій кількості ліпопротеїни низької щільності містяться в яловичому жирі та субпродуктах. Вважається, що найбагатшим ліпопротеїном продуктом є яловичі мізки.

Вміст шкідливих жирів у яловичині такий:

  • яловичі мізки – 3100 мг;
  • яловича печінка – 400 мг;
  • яловича мова – 87 мг;
  • м'якуш – 80 мг.

Людям з високими показниками ЛПНГ у крові та з діагностованим атеросклерозом можна їсти тільки відварену або тушковану яловичину або котлети на пару. Категорично забороняється подавати їм смажене на олії м'ясо. На відміну від яловичини свинина жирніша. Проте через те, що в ній міститься менше тугоплавких жирів, засвоюваність свинини трохи краща.

Вибирати рекомендується пісніше м'ясо, а зайвий жир перед приготуванням слід обрізати. Страви зі свинини краще тушкувати, запікати чи варити. Смажена свинина не принесе користі організму. У м'ясі, яке піддається термічній обробці на розжареному маслі, надмірна кількість шкідливих речовин.

Хоча свинина не відноситься до продуктів-лідерів за вмістом ліпопротеїнів низької щільності, проте подібна органічна сполука присутня в ній у значній кількості:

  • свинячі мізки – 2000 мг;
  • свинячі нирки – 300 мг;
  • свиняча печінка – 130 мг;
  • м'якоть – 80 мг;
  • свинячий язик – 50 мг.

Страждаючим атеросклерозом слід включати свинину до раціону не більше одного разу на тиждень.

Якщо порівнювати з яловичиною та свининою, баранина містить у 2,5 рази менше ЛПНЩ. 100 г цього продукту 97 мг холестерину. На ту ж кількість баранини припадає 9 г незахищених жирних кислот. Вживати таке м'ясо також слід помірно, виключивши смаження. Серед сортів м'яса великої рогатої худоби найменше холестерину міститься у конині – 68 мг на 100 г.

Що стосується кролика, то його м'ясо вважається одним з дієтичних продуктів, що мають тварини походження з низьким вмістом холестерину. На 100 г цього продукту припадає 123 мг низькощільних ліпопротеїнів. Але це не шкідливий холестерин. Найменше ліпопротеїнів міститься у курячому м'ясі, жири якого є ненасиченими, тому не підвищують ризик розвитку атеросклерозу. Ось чому біле куряче м'ясо можна їсти за підвищеного холестерину.

Найбільше поганого холестерину в курячій шкірі, тому перед приготуванням її потрібно прибрати. На рівень ЛПНГ можуть вплинути курячі субпродукти, тому пацієнтам з атеросклерозом слід обмежити або виключити їх вживання. М'ясо курки містить ліпопротеїни у такій кількості:

  • філе без шкіри – 35 мг;
  • червоне м'ясо – 89 мг;
  • куряче серце – 170 мг;
  • печінка курки – 492 мг.

В яких продуктах міститься холестерин, повна таблиця (в м'ясі, сирі)

М'ясо – основне джерело шкідливих для організму ліпопротеїнів

Особливо шкідливі субпродукти та ковбасні вироби. Вони мають бути повністю виключені з раціону.

Інші продукти з високим вмістом речовини

Вміст холестерину в продуктах харчування різний і залежить від їхньої жирності. Список продуктів, що містять «поганий» холестерин, доповнюється вершковим маслом. Натуральне вершкове масло виготовляють із коров'ячого молока шляхом збивання. Цей продукт є концентрованим молочним жиром, вміст якого варіюється від 78 до 99%. Найбільша концентрація відзначається в топленому маслі.

Оскільки молочні вершки є продуктом тваринного походження, у вершковому маслі міститься холестерин. До підвищення рівня жирових ліпідів в організмі може призвести до надмірного споживання вершкового масла. Помірний розподіл його в раціоні не завдасть шкоди, оскільки в цьому продукті містяться корисні жиророзчинні вітаміни, необхідні для нормального функціонування організму.

Якщо ж їсти вершкове масло з кожним прийомом їжі і доповнювати його випічкою з кремом, то холестерин неминуче підвищуватиметься. Дослідження складу цього продукту свідчить про те, що ЛПНГ у ньому міститься у меншій кількості, ніж у м'ясі. На 100 г паливної олії припадає 280 мг ЛПНГ. У 100 г вершкового масла жирністю 78% міститься 240 мг ліпопротеїнів.

Дієтологи застерігають хворих на атеросклероз від надмірного вживання курячих яєць, вірніше, їх жовтка, обґрунтовуючи це підвищеним вмістом у ньому холестерину – до 280 мг. Тому особам із підвищеним рівнем холестерину рекомендується обмежити цей продукт до 1 штуки на тиждень. Водночас, заборона не стосується яєчного білка.

Вчені виявили взаємозв'язок між вживанням кави та підвищенням рівня холестерину в крові. На перший погляд, такий зв'язок дуже сумнівний. Насправді кава міститься речовина під назвою кафестол, і саме вона може вплинути на рівень холестерину. Це відбувається через те, що кафестол прискорює процес утворення ліпопротеїну.

Кількість цієї речовини в напої може змінюватись в залежності від того, яким способом приготовлена кава. Так, у каві еспресо міститься найбільше кафестолу, тому зловживати не рекомендується. Тим часом розчинна кава, яка використовується в більшості випадків, не впливає на рівень холестерину. Але надмірне вживання розчинної кави також негативно позначається на самопочутті.

Існує один спосіб, завдяки якому можна зменшити вміст кафестолу у натуральній каві. Оскільки речовина, що сприяє синтезу холестерину, міститься в олії кавових зерен, що виділяються при варінні, достатньо процідити готовий напій через паперовий фільтр. Подібний пристрій міститься в деяких кавомашинах.

В яких продуктах міститься холестерин, повна таблиця (в м'ясі, сирі)

При виборі продуктів харчування хворим на атеросклероз слід враховувати ступінь їх жирності

Їжа людини впливає на ймовірність розвитку атеросклерозу, тому харчування хворих на атеросклероз має бути збалансованим. Дієта є невід'ємною частиною лікування цього захворювання, і потрібна корекція харчових звичок.

До продуктів, які сприяють зниженню рівня шкідливого холестерину, відносяться фрукти та овочі, злакові. Тим не менш, не варто повністю відмовлятися від продуктів, що містять тваринний жир. Необхідно розмежувати їх за рівнем вмісту шкідливої речовини і вживати ті продукти, які відрізняються мінімальним ступенем впливу на рівень холестерину в крові.

EuroMD
Додати коментар