Вітамін K є жиророзчинним. Він грає важливу роль в процесі кровотворення, необхідний для функціонування білків, які беруть участь у процесі кровотворення. Вітамін К – це загальна назва цілого сімейства речовин, пов’язаних хімічним складом. Він відноситься до категорії хімічних великих речовин під назвою нафтохінони.
Вітамін К першого типу виробляється рослинами. Другий тип продукується бактеріями. Велику частину цього вітаміну людина вживає з їжею, зокрема з овочами. Особливо багаті вітаміном К зелені листові овочі. Різні бактерії в кишечнику людини можуть виробляти цей вітамін, однак цього недостатньо, щоб задовольнити потреби організму. Тому він повинен надходити з їжею або вітамінними препаратами.
Функції вітаміну К
У вітаміну є кілька корисних для організму функцій. Головна з них – кровотворення. Цей вітамін цінується в медицині за його роль в процесі здорового згортання крові. Щоразу як цілісність шкірних покривів порушується, стає дуже цінна здатність крові до згортання. Це необхідно для того, щоб запобігти надмірній втраті крові і загоїти рану.
Відомо, що мале згортання і сильне згортання рівноцінно небезпечні для здоров’я. При збільшеному згортанні в серцево-судинній системі можуть утворюватися згустки, а функція кровоносних судин помилково блокуватися. Вітамін К один з головних поживних елементів, що підтримують здатність крові згортатися на потрібному рівні.
Добре вивчені властивості вітаміну К щодо здоров’я кісток. При достатньому його вживанні знижується ймовірність переломів кісток. Вітамін К особливо корисний літнім людям, у яких з віком спостерігається втрата кісткової маси. Цей вітамін знижує ризик майбутніх переломів.
Загальною проблемою багатьох форм серцево-судинних захворювань є небажане кальцинування (нарощування в клітинах кальцію). Це нарощування зазвичай відбувається непомітно і призводить до того, що тканини набувають надмірну міцність і перестають функціонувати за своїм природним призначенням. При накопичуванні в артеріях кальцію це називається артеріальним затвердінням. Уповільненню небажаного нарощування кальцію на артеріальних стінках сприяє саме вітамін К. Він блокує утворення кальційвмісних кристалів в кровоносних судинах.
Згідно з дослідженнями, у людей підвищується ризик закупорки артерій при дефіциті вітаміну К.
Вітамін К виконує роль захисника від окислювального пошкодження, бере участь у регулюванні запальних реакцій організму, підтримує здоров’я нервової системи і мозку.
Для кращого засвоєння вітаміну К його рекомендується вживати разом з іншими жиророзчинними вітамінами: Е, А і D.